"Зірки проти Табачника"… Зірки чи чорні діри?

Декілька днів тому прийшов страшно амбіційний прес-реліз від "Не будь байдужим" із текстом:

25 березня музиканти Олександр Ярмола (гурт "Гайдамаки"), Фоззі та Фагот (гурт "Танок на майдані Конго"), сестри Тельнюк, письменники Оксана Забужко, Лариса Денисенко, Ірен Роздобудько, Леся Воронина, Ірена Карпа, Анатолій Дністровий, <...> запрошують Вас на прес-конференцію, а одіозного міністра Табачника - на дуель.

Стало так радісно на душі, мовляв ось воно - продовження протидії, ось той момент, де в пароксизмі пристрасті зіллються ідеї студентів і тих, кого вони справді поважають, ось мить, коли українська культура злізе зі своєї ностальгійної кручі над Дніпром і подивиться на об'єктивну реальність.

Але - увага, фокус-покус - з-поміж усіх заявлених публічних персонажів на акцію прийшли тільки двоє. Це письменник Анатолій Дністровий і учасниця гурту "Сестри Тельнюк" Галина Тельнюк.

Звісно, журналістів запевнили, що в усіх відсутніх - винятково поважні причини.

Масовку складали студенти з Харкова, Дніпропетровська, Одеси та інших міст, які поділилися досвідом супротиву та утисків себе ректоратами, міліцією та СБУ. Чомусь останнє студенти робили доволі радісно - йшлося про дзвінки з "викликами на розмову" в ті чи інші "внутрішні органи".

Цікаву історію озвучив один із присутніх на прес-конференції журналістів. Він розповів, що під час однієї з акцій "Табачника - геть!" до нього підійшов якийсь студент, тицьнув у руки пачку листівок і попросив десь по дорозі викинути.

Зазвичай такого роду поведінка властива студентам, які підробляють розповсюдженням реклами в метро чи підземних переходах... Хоча, звісно, організатори запевнили, що ця історія з життя - провокація.

Роль перформенсу зіграли білі рукавички. На початку акції їх кинули з меседжем "виклик на дуель", а наприкінці - зі словами "революція не робиться в білих рукавичках".

Анатолій Дністровий дотепно переклав суть акції на "общєпонятний": Дімон, ти понял, а то через колєно переламаєм.

Свою думку він продовжив після прес-конференції:

Це протест проти політичної фігури. Табачник не змінився і не зміниться. Ну хіба що його викрадуть інопланетяни і поміняють йому мозок.

З паном Табачником в освіті почнеться повернення корупційних схем, особливо якщо хочуть повернути вступні іспити. Це пахне хабарями. А школі, я думаю, загрожує русифікація.

Протести не припиняться. Я прогнозую, що процес може бути млявим, але для політичних сил в опозиції це теж дуже хороший інструмент - юзати таку тему. Ця тема буде довгограюча.

Галина Тельнюк додала:

Насправді основна претензія до Табачника - претензія до людини, яка щиро ненавидить все, що пов'язано з українством. Воно йому глибоко гидке. Всі ці виступи студентів він сприймає лише як дзявкання.

На жаль, вони війну виграли, і це факт. Хто в цьому винен? Кожен забив свій маленький цвяшок у труну України. На світовому рівні Україна перестала цікавити світ - всі намагаються підігравати Кремлю. Це печально. На великій політичній карті Україна лежить у колоді знизу.

Найкращі будуть пакувати валізи і тікати на Захід. Ті, хто залишаться - їм або все рівно, або вони стомилися.

Замість підсумка скажу трохи цинічно, хоча не хочеться. По-моєму, вчора на прес-конференції насамперед став очевидним зовсім не пов'язаний із міністром освіти факт.

Є так звані "зірки". Їх часто вважають речниками культури, совісті, бла-бла-бла... Так от, ці люди насправді в якийсь момент можуть просто вирішити, що їм важливіше і надалі спокійно брати участь у корпоративах або виїжджати закордон на гранти.

А ви, споживачі мистецтва, краще посидьте зі своєю совістю наодинці, десь над Дніпром і бажано на кручі.

Реклама:

Головне сьогодні