Що робити, якщо ви опинились в Єгипті. Або: Краще не ризикувати

Для того, щоб хоч якось захистити туристів, в курортне місто Шарм Ель-Шейх введено війська.

Але український МЗС настійливо радить нашим туристам відмовитись від єгипетського відпочинку.

Але з п'ятниці аж до понеділка літаки з українськими туристами на борту все одно вирушають до Єгипту. Багато туристів й раді були не їхати у гарячу точку, але не змогли повернути гроші від туристичних фірм, а це немалі суми.

В понеділок український МЗС рекомендував представникам туристичної галузі "згідно з діючим законодавством України розробити механізм повернення коштів громадянам України, які відмовляються від подорожей до Єгипту, або забезпечити перенесення таких подорожей на інший час".

Так, за словами речника МЗС Олександра Дикусарова, "зараз громадяни зв'язуються з туроператорами, скасовують свої подорожі до Єгипту".

"Туристичні оператори, в свою чергу, там де можливо повернути кошти за законодавством і за тими договорами, вони це роблять, - зазначив він. - Там де це не можливо зробити, вони планують подорожі або в інші країни, або планують подорожі до Єгипту, але переносять дати. Це гарний результат, бо кількість туристів в Єгипті не буде збільшуватись".

Тому в МЗС порадили українцям, які придбали путівки до Єгипту на найближчий час, зв'язуватись з туристичними фірмами і вирішувати питання.

Також український МЗС рекомендував туроператорам всебічно інформувати громадян про нестабільну ситуацію в Єгипті та нагадувати про рекомендацію МЗС України утриматися від подорожей до країни пірамід.

Найбільшим завданням в МЗС вважають вивезення українців, які вже знаходяться в Єгипті.

В Міністерстві повідомили, що туроператори погодились надати чартерні літаки для вивезення туристів. "Але люди все одно летять до Єгипту. Виходить, що на 6,5 тисяч бажаючих повернутися в Україну, 5 тисяч бажаючих поїхати до Єгипту. Змусити людей відмовитись від поїздки ми не можемо", - поскаржились в МЗС.

Водночас в українському МЗС зазначили, що ситуація в курортних містах не така критична, як в Каїрі, Суеці та Александрії.

"Наш дипломат спеціально прибув в Шарм-Ель-Шейх. Там немає фактів насильства по відношенню до туристів, немає фактів мародерства на території готелів", - повідомили в Міністерстві.

Якщо українці таки опинилися в Єгипетських готелях під час масових заворушень, в МЗС їм настійливо радять не залишати території готелів, не порушувати комендантської години, яка триває з 14.00 до 8.00 ранку.

Тим більше не варто їхати у ті міста, де відбуваються масові акції протесту - Каїр, Александрію, Суец та інші.

Тим українцям, які прибули в Єгипет не через туроператорів, і намагаються поїхати з країни, МЗС рекомендує звертатися до посольства, оскільки турфірми готові допомагати вивозити людей. Головне, щоб люди дали про себе знати.

Також МЗС радить стати на облік тим українцям, які перебувають в Єгипті і не мають наміру повертатися. Телефон українського посольства в Каїрі (00 202) 2 378 68 70, 71.

"Ми працюємо над тим, щоб туроператори давали нам списки людей, які є в Єгипті, у нас є розуміння, скільки людей, в яких готелях знаходяться. Є графіки вильоту назад. Але проблема в тому, що туди летять нові люди", - додали в МЗС.

Також "Українській правді" повідомили, що підстав для "екстреної евакуації" в МЗС поки не бачать, і знову підкреслили, що найважливішим наразі є те, щоб люди туди не їхали.

Реклама:

Головне сьогодні