Тест

Українці, готуйтеся: за ваше здоров'я візьмуться маги

В Міністерстві охорони здоров'я підготували документ-головоломку - Концепція проекту Загальнодержавної програми "Здорова нація на 2012-2016 рр.". Ознайомившись із 5-сторінковою працею, приходиш до висновку, що авторам хочеться вірити у дива.

Творці документу щиро зізнаються, що: "Розробка і прийняття даної програми обумовлена критичною медико-демографічною ситуацією, яка склалась останнім часом в Україні, зокрема, незадовільним станом здоров'я населення, високим рівнем смертності, особливо серед чоловіків працездатного віку, скороченні середньої очікуваної тривалості життя, високим рівнем і поширеністю хронічних неінфекційних захворювань, на які страждає до 60% дорослого та майже 20% дитячого населення.

Наслідком цих негативних тенденцій стало скорочення середньої очікуваної тривалості життя - важливого індикатора здоров'я населення, за яким Україна посідає 25-е місце серед країн Європейського регіону, що створює загрозу національній безпеці державі та подальшому формуванню економічного потенціалу в країні."

Не можна не захопитись вірою авторів документу в "Очікувані результати виконання Програми та шляхи визначення її ефективності", зокрема:

- Створити мережу "Здорових міст";

- Підвищити тривалість та якість життя в першу чергу працездатного населення;

- Знизити рівень госпіталізації у заклади охорони здоров'я до 17%;

- Стабілізувати епідемію куріння, наркоманії, алкоголізму в Україні і тд і тп...

Виникає запитання ХТО і ЗА ЯКИЙ КОШТ втілюватиме ці завдання?

Але у документі є відповідь і на це: "Фінансування Програми здійснюється в межах видатків, передбачених у державному бюджеті органам, відповідальним за виконання Програми, у бюджетах Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, а також за рахунок інших джерел.

Можливо запровадження, за прикладом багатьох розвинених країн, цільових відрахувань з оподаткування та продажу тютюнових виробів та алкоголю на реалізацію заходів загальнодержавної програми.

Обсяг фінансування Програми з державного бюджету визначається щороку, виходячи з конкретних завдань та наявних коштів, і може бути уточнено під час складання проекту Державного бюджету на відповідний рік з урахуванням можливостей дохідної частини бюджету."

І ось тут починається головоломка: якщо вже зараз все так погано та запущено у сфері охорони здоров'я, то як можна буде досягнути всіх тих "покращень", починаючи із 2012-го року, якщо у проекті державного бюджету України на 2012-й рік планується зменшити фінансування медицини на 0,5 мільярда гривень?

Висновок один - не сподівайтесь на державу, яка піклується про вас лише на папері, самостійно піклуйтесь про своє здоров'я...або...беріться за покращення свого життя самі, не довіряючи ніяким обіцянкам-цяцянкам .

До речі, щодо Концепції ще приймаються пропозиції, тому, якщо є бажання - пишіть, може вас і почують:)

І ще так, між іншим:

Утримання МВС подорожчає на 576 мільйонів гривень;

На 300 мільйонів гривень зростуть витрати на Генеральну прокуратуру;

На 50 мільйонів гривень зросте утримання Президента.

З концепцією проекту Загальнодержавної програми "Здорова нація на 2012-2016 рр." можна ознайомитись тут: http://www.uiph.kiev.ua/index.asp?p=conception_zdorova_natsiya

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська