"Курортний роман" у музеї

У Музей сучасного мистецтва завезли "найсмачніше з усього Криму", як каже Анна Владимирська, кураторка арт-проектів музею.

Виставка, присвячена півострову, є третьою у рамках проекту "Мистецька мапа України". Пані Анна розповідає, що ця ідея – зібрати під одним дахом різні покоління художників певної частини України – з’явилася в середині минулого десятиліття. Вже було продемонстровано мистецтво Львова та Одеси.

"Коли виникла думка показати живопис Криму, ми вирішили спиратися на колекцію музею, бо маємо розкішні роботи всесвітньо визнаних майстрів – Айвазовського, Волошина, Бернарського, Бортнікова, Захарова, Столяренка… І тому, коли підбирали роботи для цієї експозиції, в першу чергу намагалися уникнути разючого контрасту. Нова плеяда художників мала достойно репрезентувати сучасне покоління", каже куратор.

А для цього, на її думку, необхідні три складові - фундаментальна художня школа, чудове відчуття колориту та високопрофесійні майстри-вчителі. Тому вибір був непростий, однак результат того вартий – це засвідчують твори, розміщені у декількох залах музею.

Роботи, що представляють творчість сучасного покоління кримських художників, дуже різні і за стилями виконання, і за вибором сюжету. М’які, приглушені кольори на полотнах Романа Константинова, чисті та соковиті акварелі Артура Самофалова, похмурий колорит більшості творів Артема Брикунова та насичені, різкі тони картин Дар’ї Скорубської – всі вони формують палітру сучасного Криму.

Живопис і графіка митців – це і рефрексії з приводу літературних творів, і захоплення красою довкілля, і забавки з кольором та фактурою… Зокрема, Ольга Григор’єва-Клімова пропонує глядачам своє бачення образу жінки-матері, Ленур Веліляєв втілює враження від "Пікніка на узбіччі" Стругацьких у серії робіт "Зона", Тетяна Диманова-Голинська створює автопортети та натюрморти з виразним східним присмаком… Однак один жанр – пейзаж – все ж таки відчутно домінує. Як пояснює Анна, це пов’язано з концепцією проекту – "роботи мали говорити про Крим. Звісно, ми намагалися дати повну картину всіх жанрів, однак акцент робився саме на пейзажі".

Поняття "кримські митці" досить умовне – художник може представляти мистецтво різних регіонів. Так, наприклад, Ленур Веліляєв каже, що його творчу "прописку" важко віднести лише до Криму, оскільки живе він зараз у Харкові, а твори експонуються у різних містах України. Проте, безумовно, експозиція все ж таки дозволяє відчути теплий подих Півдня та наближення літа.

Усі фото автора

Реклама:

Головне сьогодні