Тест

Директор-лісоруб: нова віха в історії національних парків?

24 травня, в Європейський день парків у Національному парку "Гомільшанські ліси" був представлений його новий директор - Іван Северин.

Тривога навколо призначення нового директора невипадкова. Адже саме Іван Северин не так давно ініціював збір підписів за скасування самого національного парку, публічно висловлювався проти природоохоронного режиму "Гомільшанських лісів" і критикував заборону рубок. І от тепер Северин – директор цього ж нацпарку!

Саме призначення директора нагадувало погано зрежисоване шоу, і лише розуміння, до яких наслідків воно призведе, не давало посміятися над його постановниками.

На самому початку "представлення" присутнім запропонували переглянути фільм, знятий невідомими про "Гомільшанські ліси" про те, який поганий національний парк. З фільму стало ясно, що основною проблемою парку райадміністрація бачить ... наукову діяльність, яка обмежує рубки та браконьєрство.

Під час перегляду цього відео також стало зрозуміло, що жменька місцевих жителів прийшли на свій бенефіс – адже саме вони й були тими "акторами", які на різні голоси поливали брудом нацпарк і його співробітників, і саме ті ж люди кричали в 2010 році про необхідності "прибрати" парк.

Далі слово знову взяв глава району – в своїй промові він викривав співробітників парку в лінощах і некомпетентності, розповів, що районна адміністрація не повинна виділяти гроші на національний парк, а, навпаки, парк повинен гребти гроші лопатою - адже у нього такий потенціал, стільки земель!

У розумінні голови Зміївської райдержадміністрації, що на Харківщині, Євгена Мураєва, охороняється в парку тільки одна територія - заповідна зона (1500 га), куди він і порадив йти науковому відділу, а решта 12 500 га - чудове місце для забудов і рубок.

На питання, які першочергові завдання стоять перед національним парком згідно з чинним законодавством, ні пан Мураєв, ні новопризначений директор, відповісти так і не змогли.

Утім, новий нацдиректор прямим текстом каже, що в його планах – вирубка дерев, які "висять над головами", побудова лодочної станції у нацпарку, розкішний пляж. Обов’язково там буде "будівинцтво" (стоянки, кемпінги), "будемо гроші заробляти".

Вже покинувши контору національного парку, ми задумалися - а для чого взагалі було розіграно таке шоу? Навіть фільм спеціальний відзняли! Чи це тільки кульмінація драми, частинами якої було скандальне звільнення минулого директора, нахабна брехня учасникам пікету в Києві чиновника Державного агентства лісових ресурсів Ярослав Макарчука , і, нарешті, призначення некомпетентного "ручного" директора.

Та й дивно, чому призначення директора окремо взятого нацпарку організовується на такому високому рівні. Дійсно ж, за день до призначення керівництво Держлісагенства на камеру казало, що ніякі документи ще навіть не подані.

В інтерв'ю представникам ЗМІ пан Северин все продовжував твердити: "будувати-рубати", "рубати-будувати". А зустрінуті місцеві жителі розповіли, що навіть не чули, ні про які збори в нацпарку, хоча із задоволенням би були присутні на ньому, оскільки повністю підтримують йогоі пишаються, що живуть поруч з таким цінним куточком природи.

На жаль, ця ситуація – це початок нової історії про національний парк "Гомільшанські ліси", в якій на парк, створення якого має понад столітню історію, чекають вирубки і забудови.