Національна опера України позбавляє інвалідів свята?

Я знаю, що у нашої держави немає грошей, щоб належним чином шанувати ветеранів та соціально захищати знедолених.

Я давно зрозумів, що в межах своїх можливостей, кожна порядна людина у цій країні повинна якоюсь мірою компенсувати те, що недодає держава ветеранам та інвалідам. І мені давно відомо, що якщо ти хочеш, щоб тобі не заважали чинити добрі справи, то на них повинен робити собі PR якийсь високопосадовець.

Протягом останніх 8 років в Національній опері України відбувалися "Новорічні Штраус – концерти" (автор та художній керівник проектів Герман Макаренко). Данні проекти були некомерційними та мали соціальну спрямованість.

Частина квитків безкоштовно розповсюджувалася серед інвалідів та інших соціально незахищених верств населення, а частина (в обсягах необхідних для покриття орендної плати та накладних витрат) направлялася у вільний продаж. Всі квитки, не дивлячись на високі ціни, завжди розкуповувалися. Щорічно заходи мали тільки позитивні відгуки.

В Україні абсолютна більшість закладів культури та мистецтв (музеї, театри, художні галереї) бар’єрні та недоступні для більшості людей з фізичними вадами. Київ у цьому питанні - не виключення.

Музичні проекти Германа Макаренко були єдиними заходами у Національній опері України, на які забезпечувалася доступність для інвалідів на візках. Для цього знімалися ряди, відкривався боковий вхід (там де менше сходів) особисті автомобілі інвалідів та автомобілі волонтерів пропускалися на службову паркування і таке інше.

Кожного року організатори укладали угоду та винаймали приміщення Національної опери України, сплачуючи закладу вартість аншлагу вечірньої вистави. У вересні та листопаді поточного року, організатори концертів надіслали дирекції Національної опери України відповідні листи з проханням, як і в попередні роки, надати оренді послуги щодо проведення IX "Новорічного Штраус – концерту".

На сьогоднішній день, угоду досі не укладено, відповіді на листи організаторам не надані, організаторів усно повідомили про відмову в оренді без пояснення причин.

Не може існувати жодних економічних, художніх та соціальних підстав для знищення цього художньо-соціального проекту, який вже став традиційним. Однак він знищується, заради особистих амбіцій нового художнього керівництва Національної опери України за мовчазної згоди Міністерства культури України.

Взагалі останніми роками Міністерство культури України посілоо позицію спостерігача за знищенням культурних традицій і пам’яток історії та культури.

Чим завинили організатори концерту, автор та художній керівник проекту, а головне люди з особливими потребами перед новим художнім керівництвом Національної опери України та Міністерством культури України? Що це за лист трьох нових керівників до Міністерства культури, за наслідками якого фактично забороняється культурний захід?

Хіба ми повертаємося до буремних 30-х років минулого сторіччя, коли за листом "куди треба" забороняли вистави, закривали заклади культури, забороняли навіть цілі напрямки мистецтва з подальшим фізичним знищенням митців?

В середу відбудеться прес-конференція організаторів концерту, автора та художнього керівника проекту та представників громадських організацій на тему "Національна опера України позбавляє інвалідів свята". На прес-конференції буде оголошено відкритий лист до Президента України.

Утім, у мене є сумніви в ефективності будь-яких звернень для вирішення цієї проблеми.

Реклама:

Головне сьогодні