Небесна сотня: питання, про які ми не хочемо думати

Після надцятого прохання СКИНУТИ ТЕРМІНОВО СПИСОК "НЕБЕСНОЇ СОТНІ", бо "треба для книжки"/"треба на ефір"/"треба меморіал жертвам в Межигір’ї споруджувати" і т.д. пишу цей крик душі.

Друзі, а що таке "Небесна сотня"?

Чи хтось колись думав над тим, а за якими критеріями, власне, туди відносять тих чи інших загиблих?

За останні сорок днів в інтернеті виникли десятки сайтів та ініціатив, присвячених пам’яті "Небесної сотні". Треба сказати, їх автори не часто переймаються бодай елементарним факт-чекінгом. Деякі навіть міряються "в кого більше". В сенсі – в кого довший список.

А Вікіпедію взагалі краще не відкривати – там у Небесній сотні живі записані мертвими, а частини загиблих взагалі ніколи не існувало!

Включити загиблих міліціонерів у "Небесну сотню"? – Без проблем! Пройдіться по майдану і подивіться на віддруковані полотнища – тут вам і беркутівці, і люди, яких в природі ніколи не існувало, і навіть шахраї, які живі-живісінькі, але, прикриваючись чужим горем, спритно збирають гроші. Мирно собі сусідять із тими беззбройними сміливцями, що загинули від куль. А що – у нас же демократія!

В час, коли твориться історія (а з нею і міфи), існує величезний запит на чорно-білу картинку - без намагання проаналізувати і розібратися.

Без спроби побачити, ЯК УСЕ СКЛАДНО, які різні випадки і долі потрапили під каток Янушеску-Путлера.

То хто ж вони – Небесна сотня?

Мабуть, найбільш очевидна відповідь така: що Небесна сотня – це люди, які загинули в центрі Києва насильницькою смертю і внаслідок поранень.

А як же тоді Хмельницький? Хіба той хлопець і жінка, яких скосили чергами під СБУ, не належать до "Небесної сотні"? А чоловік, який ціною свого життя зупиняв джип із тітушками на уманському блокпості?

Ні, скажете ви: всі вони – в "Небесній сотні". А чому тоді в книжці про ""Небесну сотню"", яку недавно презентували на Майдані, немає Дмитра Чернявського з Донецька? Чи Донецьк – це якась інша Україна? Чи Дмитро якось не так протестував?

І чи належить до "Небесної сотні" Володимир Захаров – співробітник з офісу Партії регіонів, який загинув під час штурму будівлі? Випадкова – і від того не менш болісна жертва революції…

Чи "Небесна сотня" – це тільки учасники акцій протесту?

Чи належить до "Небесної сотні" журналіст В’ячеслав Веремій? Теж, по суті, випадкова жертва - опинився не в тому місці і не в той час. У книжці про "Небесну сотню" написано, що він "як журналіст, з перших днів Євромайдану перебував в епіцентрі подій і публікував репортажі з найбільш гарячих місць".

Забули тільки вказати, що ці репортажі були про "проституток на Майдані" і публікувалися вони в газеті "Вести", яка щоранку дезінформувала киян.

А скільки ще випадків, коли учасники протесту помирали від серцевих нападів та інших хвороб, і один бог знає, чи тут зіграли вирішальну роль події на майданах країни. Всі вони – теж "Небесна сотня"? Якщо так – то як їх усіх знайти і де шукати?

І як оцінювати події в Криму? Чи не є вони ланкою в одному ланцюжку з Майданом? А якщо ви такий зв'язок бачите – то чому в списку "Небесної сотні" нема кримського татарина Решата Аметова, якого викрали і закатували через участь у мирному протесті проти окупації Криму?

Чому там немає військовослужбовця Сергія Кокуріна – етнічного росіянина, який загинув, захищаючи Україну?

Це тільки невелика частина запитань, які мені хочеться поставити тим, хто просить "списки "Небесної сотні"".

І чи думають над усіма цими запитаннями ті, хто рветься ставити пам’ятники Небесній сотні? Чи готові вони перекарбовувати скрижалі цих пам’ятників ще багато разів і багато років поспіль.

І чому їм так хочеться по швидше закрити шаблон і поставити крапку, знаючи, що люди досі продовжують помирати в лікарнях?

Розуміючи, що в лісах і озерах ми, можливо, ще знаходитимемо нові тіла? І що про деяких із них ми вже ніколи не дізнаємося, як і чому вони загинули.

P.S. Ми на Євромайдан SOS не публікуємо списки "Небесної сотні", а лише даємо інформацію про всіх загиблих. Висновки робіть самі.

Реклама:

Головне сьогодні