Пацієнти VS чиновники

"Батя ми стараємся". Саме цю фразу я все частіше згадую останніми днями. От лише батя поїхав, а блазні залишилися.

Нова влада застосовує всі ті ж старі методи в боротьбі з "неугодними". Медійні війни, замовні статті, тітушки та лже-геї – саме з таким протистоянням стикнулися громадські активісти останнім часом.

Все, чого не вистачало до сьогодні – це перевірок СБУ… але й це повернули.

Мабуть, мало людей в цій країні не помітили протестів пацієнтських організацій в боротьбі за закупівлю ліків Міністерством охорони здоров’я. Недарма, адже на дворі вже сніг іде, а ліки на цей рік так і не були закуплені. Ситуація знайома до болю – пацієнти стверджують, що ліків немає, в той час, як чиновники рапортують про "усе по плану".

За часів Богатирьової в нас теж за офіційною статистикою всі онкохворі діти були забезпечені лікуванням, чому ж такої підтримки отримували фонди по зібранню коштів на лікування малечі – було не зрозуміло для чиновників.

Станом на сьогодні МОЗ відрапортував, що закуповує ліки в повному обсязі, якщо ж глянути на сайт "Державних закупівель", то навіть при інтенсивності закупок цифра на сьогодні сягає 45%.

Тим не менше, замість того, щоб пришвидшити роботу, чиновники вирішили вдатися до опробуваних роками методів – дискредитації та залякування.

За часів Майдану вони розповідали, що всі громадські організації відробляють американські гроші та будь-які виступи є провокацією Держдепу США. Відтепер риторика змінилася – виявляється громадськість почала працювати на Росію і так само, як і рік тому, підлягає перевірці СБУ та правоохоронних органів.

Хронологія подій

1 жовтня відбувається масовий протест пацієнтів в Києві біля будинку Кабінету Міністрів України. Державні закупівлі ліків провалені. На дворі 10 місяць року, а 80% ліків не закуплено. Прем’єр-міністр обіцяє громадськості, що всі тендери будуть проведені за 3 тижні. А саме до 21 жовтня.

Тиждень тому голову однією з найвпливовіших громадських організацій "Пацієнти України" Дмитра Шерембея запрошують на прямий ефір та телеміст до "РИА Новости", куди він відмовляється іти з етичних міркувань.

17 жовтня в багатьох ЗМІ з’являється анонс про заплановані пікети пацієнтів на 21 жовтня. Тендери з місць не зрушили і в анонсі сказано, що пацієнти вимагатимуть передати закупівлі до Державної служби надзвичайних ситуацій, адже МОЗ не може справитися із закупівлями.

Розуміючи, що добігає час, відведений прем’єр-міністром на закупівлю ліків, за день до терміну та запланованих пікетів громадськості, 20 жовтня, в деяких ЗМІ з’являється новина про відкриття на голову пацієнтської організації – Дмитра Шерембея, кримінальної справи, начебто за інформацією зі столичної міліції. Цікаво те, що самому Дмитру міліція цю інформацію не донесла.

Тиск додається і дзвінками на мобільний співробітникам організації із закликом терміново з’явитися на допит до слідчого. Щоправда, вже по іншому кримінальному провадженню. Нічого не нагадує?

Окрім того, такою публікацією "наближеним" на будь-яке питання прем’єра є чудова нагода показати матеріали проти пацієнтів, аби не допустити передачі тендерів до державної служби надзвичайних ситуацій.

21 жовтня, незважаючи на тиск, пацієнти збирають величезний мітинг в Києві та 17 містах України. Але на мітинг в Києві з’являються проплачені провокатори - тітушки та лже-геї, які роблять все можливе, аби дискредитувати та зірвати мітинг.

Провокація не спрацьовує і новини виходять на підтримку пацієнтів. Як виправдатися – звичайно звинуватити організаторів у підігруванні російським ЗМІ.

На початку мало привертали увагу як під копірку новини, розміщені на сайтах – "УНН" та "Кореспондент" (холдинг УМХ, до якого він належить очолює скандальна регіоналка Олена Бондаренко)

Єдине, що здивувало – це те, що вперше в історії Медведчук почав говорити про медицину. Ну, от не цікавила його ця тема раніше, а ж тут раптом.

Цитувати кума Путіна, без його дозволу, мало б хто наважився, адже більшість позовів до ЗМІ, він вигравав.

Але сьогоднішні новини з Кабінету Міністрів розставили все по своїх місцях. МОЗ, замість того, щоб вдень та вночі займатися тендерами, звернув увагу прем’єра Яценюка на заяви Медведчука. Мало того, СБУ закликали звернути увагу на ці заяви. Чи означає це перевірки діяльності громадських організацій у підозрі з співпрацею з Росією ми вже зможемо побачити найближчим часом.

Лже- помираючі пацієнти та мами з хворими дітьми

Цікаво, чи бачив пан Лазоришинець з вікон тих пацієнтів, які cтояли під КабМіном? Доведених до відчаю мам з дітьми, та хворих, яким залишилося жити недовго та які приїхали туди, щоб допомогти вижити тим, в кого є шанс.

Але навіть більше лякає інше… Як так синхронно сайти, що куруються регіоналами, розмістили інформацію, а вже менше, ніж за добу з закликами про перевірки з посиланням на ці сайти вийшов в.о. Міністра охорони здоровя?

Таких збігів не буває. Зрозуміло, що ніхто не захоче віддавати шматок ласого пирога, розміром майже в 2 млрд. гривень до іншої структури і робитимуть все, щоб цьому зашкодити. Але такі професійні медійні війни, ще і з залученням російських ЗМІ, лякають більше, ніж медична тендерна мафія.

Чекаємо наступних новин від РИА Новости та Лайфньюз… і розуміємо, що to be continued…

Реклама:

Головне сьогодні