Щось-таки міняється

Сьогодні чимало сигналів про те, що щось таки міняється в кращий бік у наших краях. Ось, прочитав, що одна панянка відмовилась від депутатського мандата під тиском громадськості. Крім того, заарештували чиновника Міноборони, відповідального за розкрадання останніх часів…

Додам і я свою історію змін, яка стосується українського уособлення корупції – ДАІ.

На перехресті Шовковичної й Грушевського мене зупинив працівник ДАІ Віталій Теплий і виписав протокол про адміністративне правопорушення за ігнорування сигналу регулювальника.

Протокол виписав, але постанову на руки не дав. І я з'ясував, що штраф я негайно заплатити не зможу. У протоколі чітко було написано, що справа розглядалася на місці, а отже, постанову можна було видати негайно. Тим більше, що усно про винесення постанови мені було повідомлено.

Таким чином, була створена ситуація, коли водій їде тільки із протоколом, а працівник ДАІ залишає собі можливість написати в постанові те, що вважатиме за потрібне. І що він там напише – залежатиме від ступеня готовності водія домовлятися. А домовитися можна вже поза службою…

Це схоже на бізнес схему. Її доповнює регулювальник, який головою киває, що можна їхати, а жезлом показує "стоп". Професіоналізм цієї бригади можна спостерігати щодня. Один махає так, щоб водії помилялися – інший тут же виписує протоколи.

Зрозумівши, що з одним протоколом я штраф не заплачу – вирішив поцікавитись такою дивною поведінкою ДАІшника в міськвідділі міліції. Кинув усі справи й поїхав на вулицю Хмельницького, 54 писати й реєструвати заяву.

Була 13 година, почався обід. Поспілкуватися мені вдалося тільки із черговим, який разом із колегою посміялися над оформленим протоколом і порадили дочекатися 14 години. За деякий час черговий повідомив, що я можу під'їхати в полк ДАІ на вулицю Сім'ї Хохлових, 5 для "розбору польотів" і заяву не реєструвати. Я пообіцяв з'їздити, при цьому заяву все-таки вирішив зареєструвати, про що й повідомив черговому.

Поки чекав закінчення обіду – зафіксував на фото порушення правил паркування джипом. ДАІшник мило вів бесіду з порушником, залишаючи це грубе, хамське порушення без уваги, допомагаючи таким чином громадянам зайвий раз переконатися, що ДАІ – це уособлення корупції. Побачивши, що я сфотографував цю картину – власник джипу його перепаркував. ДАІшник йому допомагав у ролі паркувальника.

О 14 годині, як обіцяв черговий, канцелярія не відкрилася. Вона не відкрилася й о 14.15. Натомість у будівлю, засапавшись, зайшли ДАІшник, який виписав протокол, і його командир. Мене відкликали від дверей канцелярії й попросили описати ситуацію, що склалася на Грушевського.

Розмова з керівником сержанта Віталія Теплого, який мене зупинив звелася до таких тез:

– Регулювальник нечітко дав сигнал, бо він там довго стояв на морозі.
– Сержант справді, вислухавши мене, міг би обмежитись попередженням, оскільки ДТП не сталося й аварійної ситуації створено не було.
– Він просить вибачення за свого підлеглого й обіцяє відсторонити його від роботи на дорозі для додаткових занять із психологом і уроків із вивчення правил дорожнього руху та українського законодавства.
– Просить заяву не реєструвати, протокол буде анульовано.

Я запитав у капітана, чому в цей час не працював світлофор. Він дає чіткі сигнали, сумнівів стосовно яких ні в кого не буде. На що мені відповіли, що в дні засідань парламенту депутати виходять зі своїх авто просто на дорозі, створюючи затори. І тому в такі дні тут працює регулювальник.

Питання стосовно того, чому порушників-депутатів не штрафують? – залишилося без відповіді.

Отже, підсумок: скасовані зустрічі, зіпсований настрій, я випав із робочого процесу на цілий день…

Але є й позитив: уперше таке зі мною сталося, що працівник ДАІ визнає помилку свого підлеглого й приїздить до водія особисто, щоб вибачитись й розібратися в ситуації.

Сподіваюсь, мій досвід допоможе іншим водіям по всій Україні. Не соромтеся реєструвати заяви про корупційні дії, якщо ви підозрюєте факт корупції.

Я не впевнений, що це була корупційна схема, але ознаки є – отже, я повинен про це повідомити письмово й отримати вхідний номер.

Сьогодні я переконався в тому, що письмова заява з повідомленням про незаконні, на вашу думку, дії міліції – це нині велика сила. Один лише намір зареєструвати таку заяву змусив цілу низку міліціонерів реагувати. А отже, щось міняється в кращий бік.

P.S. До речі, коли вас на дорозі зупинить інспектор Віталій Теплий – певно ж, йому колись знову повернуть почесну місію продавця смугастої палиці біля парламенту – згадайте йому цю історію, можете згадати моє прізвище. Думаю, від гріха подалі, він обмежиться попередженням.

Олександр Івахнюк, спеціально для УП.Київ

Реклама:

Головне сьогодні