Допоможемо волонтеру Кості вийти з в'язниці

Konstantin Hodakovskij сидить в тюрмі вже 12 років. І зараз, поки ви це читаєте, сидить. Сів в п’ятнадцятирічному віці. Костя з друзями "виставили хату" одного відомого високопосадовця. Прізвище називати не будемо.

Правда, коли грабували квартиру, Костя не знав чия вона. В числі речей, які вони там вкрали – був старовинний колекційний ніж. Ніж вони комусь подарували. Потім цим ножом когось зарізали у Вінниці. Того хто зарізав – знайшли і посадили. Через пів року, слідчий, який вів справу, вкрав ніж з матеріалів справи і вирішив продати.

От на продажі слідчого й взяли співробітники СБУ, які й розплутали увесь ланцюжок, розплутали, правда, по-своєму. На суді цей "хтось" заявив, що Костя передав йому ніж для того щоб когось вбити. Між крадіжкою з квартири і моментом коли знайшли і закрили Костю – пройшло 8 місяців.

В момент коли Костю закрили, по справі про крадіжку уже когось посадили. Когось невинного, у нас так буває. Але ми відволіклись...

Так Кості пришили, крім крадіжки – бандитизм і умисне вбивство. І впаяли по максимуму. Костя пройшов апеляції і касацію. Якісь статті зняли, якісь додали. На загальну картину це не особливо вплинуло. По суті Костя з друзями просто "виставили" хату "по малолєтці" без обтяжуючих. За таке дають три-п’ять років.
Проте далі цікавіше.

Костя виграв Європейський суд з прав людини і цей суд зобов'язав Державу Україна виплатити Кості 25 тисяч євро. 25 тисяч євро за сафарі з тюремним спецназом, де Костя і такі як він були у ролі жертв в замкненому просторі тюремного двору. Тільки замість рушниць - у вєртухаїв гумові кийки і газ.

25 тисяч євро за те, що Костю у тюремному дворі обливали водою у мінус десять. Неодноразово. 25 тисяч євро за сім років у карцері. Карцер це одиночна камера. Дві години в день на прогулянку. Шість на сон. В інший час сидіти/лежати не можна, тільки стояти.

Сім років. За те, що Костя не співпрацював з тюремною адміністрацією.

Костя так і не визнав свою вину, тому на умовно-дострокове він не йде. Кості, за час відсидки, накинули 2 роки за "злісну непокору тюремній адміністрації". Хотіли "накинути" шість але суддя дав два. Костя був надто незручним для тюремних адміністрацій. Бо не мовчав. Писав скарги, подавав апеляції, звертався в десятки різних інстанцій.

Сидіти Кості до 2018.

25 тисяч євро, виплачені Державою Україна як компенсація за тортури, Костя витратив на каски, бронежилети і тепловізори.

Виявляється про Костю знають усі. Тільки я, телепень, недавно дізнався, що Костя сидить на зоні. Я думав він "польовий" волонтер, переписувався навіть з ним у якихось справах.

Кості зараз сидіти легше, це явно не сім років у карцері. Тепер є інтернет, зв'язок, а отже можна щось робити. Можна розводити людей на гроші "тюремним телефоном", а можна допомагати. От Костя ще з Майдану і допомагає.

Контактує з військовими, уточнює потреби, збирає кошти. Дружина Кості та Дніпропетровські волонтери усе це возять. Возить Vitaly Panich, возить дніпропетровська Народна Армія,Владислав Завацкий, возила раніше Татьяна Рычкова.

Кості віддає свої ігрові футболки Роман Зозуля, а він їх продає на аукціонах і потім купує тепловізори і реанімобілі.
З тюрми.

Я до чого веду. Є можливість Кості "відкинутись" на три роки раніше.

Помилування. Документи в АП. Комісія в кінці місяця. У Кості на волі дружина і дві дочки, які постійно приїжджають до нього на зону на побачення.

Я думаю, якщо Ви підпишете петицію - стане тільки краще. Для Вас це займе 5 хвилин, а Кості, можливо, дасть +3 роки на свободі.
https://petition.president.gov.ua/petition/3355

Реклама:

Головне сьогодні