Агенти змін - це ми

Вже більше року під час поїздок у таксі, громадському транспорті або просто у випадкових розмовах я підробляю агентом змін.

Ось і сьогодні довелося. Обговоривши зі мною, чим я займаюся, дізнавшись про існування масових безкоштовних онлайн-курсів і нашу роботу в Prometheus, таксист здійснив несподіваний поворот в розмові: "Ви, звичайно, молодці, але от в уряді сидять одні злодії і нероби!".

Довелося пояснювати, що поряд з неробами в міністерствах працюють команди людей, які по-справжньому змінюють Україну на краще і завести тривалий діалог про електронну систему держзакупівель ProZorro, волонтерський десант в Міністерстві оборони та прийдешній безвізовий режим з ЄС.

Як правило, якщо спокійно і простими словами розповідати про реформи, навіть палкі прихильники Зради починають кивати і навіть погоджуватися з тим, що в нашому житті є проблиски Перемоги.

Так вийшло і цього разу: таксист пообіцяв розповісти синові, який хоче навчитися програмувати, про наш переклад українською Гарвардського онлайн-курсу CS50 "Основи програмування" та навіть зголосився почати читати програми політичних партій, які він підтримує.

ВІДЕО ДНЯ

Не полінуйтеся витратити пару хвилин вільного часу, щоб стати агентом змін - розкажіть знайомим і незнайомцям про позитивні зміни в країні та світі, а також фантастичні безкоштовні можливості, які сьогодні стають доступними кожному. Не потрібно перебільшувати успіхи чи замовчувати наявні, більш ніж серйозні, труднощі.

Але в ситуації коли всі тільки й говорять про проблеми, обговорення позитивних змін і можливостей може стати саме тим щепленням від відчаю і зневіри у власних силах, що так потрібне українському суспільству.

Передбачаючи запитання, заздалегідь відповім на головні з них:

1) "Всі і так знають про ProZorro, волонтерський десант, Coursera та інші подібні штуки - навіщо про них розповідати знову і знову?" - це ілюзія, яка викликана тим, що ви спілкуєтеся переважно у своєму тісному колі освічених друзів і знайомих.

На практиці, навіть серед найактивнішої частини населення далеко не всі чули про вищеперераховані можливості, а про яку-небудь стипендіальну програму Британського уряду Chevening знають і зовсім одиниці.

Приміром, нещодавно в українських ЗМІ було широко анонсовано програму SEED Grant WNISEF, яка покриває українцям видатки до 100 000 доларів на їх навчання на провідних MBA програмах США.

Втім, за весь час існування програми з 2014 року нею скористалося всього 5 людей! Просто спробуйте і будете вражені, як багато людей не знають про можливості, які знаходяться від них на відстані простягнутої руки.

2) "Ну добре, я розповім усім про це - і що зміниться?", - зміниться багато чого.

Будь-які зміни та можливості змін набирають справжню силу тільки тоді, коли інформація про них поширюються в суспільстві. Поширюючи інформацію про них, ви стаєте локальним ретранслятором майбутнього і прискорюєте його настання в Україні.

Один із моїх знайомих офіцерів нової патрульної поліції любить повторювати, що успішний початок їхньої діяльності пов'язаний не тільки з принципово новою процедурою відбору та навчання поліцейських, але й з безпрецедентною підтримкою реформи з боку населення.

Підтримувати нові і по-справжньому корисні проекти, реформи та ініціативинастільки ж, а, можливо, і більш важливо, ніж засуджувати потворні прояви корупції та непрофесіоналізму. Публічна підтримка та поширення інформації про проривні ініціативи мотивує їх команди, залучає нових волонтерів та прискорює повномасштабну реалізацію.

3) "Яка користь таксисту та домогосподарці від інформації про стипендії Фулбрайта або реформу державної служби?", - навіть якщо людина сама не зможе скористатися інформацією, то може розповісти про неї своїй родині, друзям і знайомим.

Не недооцінюйте простих людей - соціальна мережа офлайн знайомих звичайного таксиста чи бабусі на лавочці може бути більшою за вашу. Крім того, саме пересічні громадяни вирішують долю виборів - доносячи до них правдиву і важливу інформацію про хід реформ, ви збільшуєте лави свідомих відповідальних виборців.

Приєднуйтесь! Повірте, мало що може зрівнятися із задоволенням від того, що тобі вдалося малими діями трохи наблизити великі позитивні зміни в життях конкретних людей і всього суспільства.

Реклама:

Головне сьогодні