Від любові до ненависті один фак

Учорашній концерт Земфіри був довгоочікуваним для українців – до цьогорічного туру Київ вона не включила. Адже після останнього концерту в українській столиці у квітні 2013 року – було зірвано багато концертів у Росії.

Відтак зовсім не дивно, що велика кількість українців приїхали в одну з найбільш проукраїнських країн ЄС – Литву.

Я вдяглася у свішот з тризубом, на голові український віночок, у руках прапор, яким починала Революцію Гідності та з яким була не на одному концерті ОЕ, – і пішла здійснювати свою дитячу мрію.

...Знати б тоді мені десятирічній, яка просила у батьків купити касету з альбомом "Ромашки", що через 20 років, коли я вперше приїду на її концерт в іншу країну – вона покаже фак і "ввічливо" попросить мене прибрати прапор словами "Я прошу вас, я прошу вас, бл#дь".

Українців в залі було досить багато, усі жваво вітали співачку прапорами України. Мовляв, "ми тут, ти не приїхала до нас, але ми приїхали до тебе".

ВІДЕО ДНЯ

Пару раз вона жестами "просила" прибрати прапори, у тому числі й нас з друзями. Ми стояли в другому ряду фан-зони – тому наші прапори їй було особливо гарно видно.

Прапор Ірини та її друзів на концерті Земфіри у Вільнюсі

Розгортати прапор нам допомагали і самі литовці. Люди поруч раділи, коли бачили наш синьо-жовтий. Кажуть: "Буду всем рассказывать, что на концерте Земфиры стояли с украинским флагом".

"Я прошу вас, я прошу вас, бл#дь", – звертається до нас співачка зі сцени й тикає фак.

"Вы любите не меня, а какую-то свою идею", додає співачка і робить жест коло виска.

Фото автора

...Я категорично не погоджуюся, що в мистецтві немає місця політиці.

Слід сказати, що моя любов до творчості Земфіри – комплексна. Перш за все, виконавець – це людина з позицією і світоглядом.

Не можна на одному зі своїх концертів говорити "В России больше возможностей, а в Украине больше души", а далі заспівувати "Відпусти" Вакарчука, не можна брати український прапор на сцену на концерті в Тбілісі – і не очікувати наших стягів на інших своїх концертах.

Я знайшла для себе тисячі прохань про "прибрати прапор", які б мене, як українку, не образили.

Я знайшла тисячі способів, як зробити так, щоб прапорів просто не було в залі.

Знаю, що на інших концертних шоу присутніх не пускають з символікою.

Зрештою, у самому оголошенні про концерт можна було попередити приходити без будь-чого, що могло б "підставити" Земфіру.

Але вона обрала свій спосіб.

Серед українців у холі концертного залу була особлива атмосфера. Це як на революції, коли помічають, що ти – свій: обіймаються та братаються з тобою.

Багато погодилися, що концерт був останнім, принаймні для нас.

І, може, й добре, що вона відмовилася від ідеї їздити в тури.

Земфірі треба мати силу заявляти про свою чітку позицію, а не намагатися подобатися всім. І тоді прапорів було б або ще більше, або не було б зовсім.

Це як з гідністю: вона або є – або її немає.

Реклама:

Головне сьогодні