Новий унікальний український тренд – низова боротьба з корупцією

В Україні на наших очах зароджується по-справжньому унікальна тенденція: низова боротьба з корупцією.

Зневірившись чекати дій відповідальних чиновників, активісти на місцях починають боротися з корупцією власними силами і роблять це більш успішно, аніж правоохоронні органи!

Восени 2015 року волонтери Червоного хреста України Анна Бурдиляк та Михайло Тульський виявили, що організація систематично і не ховаючись торгує гуманітарною допомогою, яка призначалася малозабезпеченим і переселенцям.

Червоний хрест пообіцяв провести перевірку зафіксованих кричущих фактів та залучити до неї журналістів і волонтерів, але швидко відмовився від своєї обіцянки, коли стало зрозуміло, що масштаби корупції керівництва приховати не вдасться.

Волонтерів, які і розкрили корупцію, виключили з організації. Однак і Червоний хрест зазнав втрат: главу київської організації минулого місяця були змушені звільнити.

Скандалом зацікавилися в Transparency International Ukraine, яка подала заяву в прокуратуру.

Переобрання беззмінного ось уже 30 років глави всеукраїнського Червоного хреста Івана Усіченка, яке має відбутися в квітні, тепер теж знаходиться під загрозою. Якщо скандал навколо організації отримає широкий суспільний резонанс, цілком можливо, що Червоний хрест України вже зовсім скоро отримає шанс на нове керівництво.

Тим часом, заввідділу Інституту фізіології Віктору Досенко і ​​його команді у 2014 році вдалося підняти революцію у медичному університеті Богомольця, зайняти ректорат і домогтися відставки одіозного ректора Віталія Москаленка, при якому рівень корупції у виші став легендою в студентських колах.

Але відставка ректора не зупинила низову боротьбу волонтерів з системою, яка не дуже-то й хоче змінюватися.

Після того як вже за нового ректора активістів вигнали з університету, вони почали читати вільні лекції з патологічної фізіології в Інституті фізіології ім. Богомольця, послухати які збираються після навчання чи роботи найкращі студенти Національного медичного університету та інших вишів і практикуючі лікарі.

Ну, а буквально днями розгорівся скандал навколо університету Драгоманова, ректора якого студенти і активісти звинувачують у фінансових махінаціях.

Тут повний комплект: використання власності вишу для організації приватної парковки і ресторанів, викладачі, які отримують зарплату, але їх роками ніхто не бачив і так далі.

Тепер університет перевірятиме прокуратура, а ректор, як повідомляють з місця подій, вже оцінив те, що сталося, як "терористичну атаку".

Всі ці історії об'єднує не тільки боротьба з корупцією, а й те, що їх герої не були зобов'язані нічого робити, але вирішили діяти і досягли успіху.

Мені хочеться, щоб про цю боротьбу дізнався кожен. Дізнався і організував власний місцевий "осередок" низового Опору корупції.

Реклама:

Головне сьогодні