Збереження держави. Відповідальність на кожному з нас

Влада – обличчя народу. Приємно нам це чи ні, влада, яку багато критикуємо – це наше лице.

Покращиться чи погіршиться стан шкіри обличчя, з'явиться чи ні радісний блиск в очах залежить від усіх нас.

Таке прискіпливе ставлення до свого лиця й чітке розуміння проблемних зон – перший крок до покращення його стану.

Тож як зробити наше обличчя здоровішим та красивішим?

Для того, щоб бути задоволеними роботою нашої влади нам потрібно:

– відповідально висувати й обирати кандидатів на парламентських та місцевих виборах;

– вимагати прогресивних змін від діючої влади, контролюючи, підказуючи, підштовхуючи.

Розпочну з другого. Зараз представники еліти, як старої, так і нової генерації, апріорі не можуть собі дозволити активно вступати у ряди державних службовців.

Чесна компетентна людина не зможе працювати кілька років за низьку зарплатню.

До того ж така людина зможе впливати на стан справ лише маючи достатньо повноважень, або ж працюючи у команді подібних собі.

До прикладу, якщо спеціаліст потрапляє на маленьку посаду в корумповану команду, то її ККД швидше за все буде дуже низьким.

Отже, потрібно робити зміни, які б сприяли тому, щоб робота в органах державної влади була привабливою для чесних та компетентних людей.

Економіст Олександр Пасхавер вважає, що нам потрібно посилювати креативний клас, який виріс в Україні за останні 25 років.

Представникам креативного класу важливо працювати у спайці з такими ж людьми, за необхідності об'єднувати зусилля та здійснювати спільні дії.

Об'єднуючися у громадські чи волонтерські групи, нам потрібно допомагати діючій владі формувати повістку дня.

Вважаю, що серед найважливіших завдань, над якими маємо сьогодні працювати - це чітке визначення наших національних інтересів та 'портфоліо продуктів', які ми, як держава, можемо запропонувати Європі та світу.

Які наші переваги? Які можливості? Якими є наші головні ресурси? Як ефективніше використовувати наші ресурси? Що ми могли б експортувати? Що відповідно потрібно вдосконалювати? В чому нам відповідно потрібно вправлятися? Що для цього нам потрібно робити і як це зробити?

Тепер повернемося до першого. Ми, прості українці, маємо відповідально висувати й обирати кандидатів на парламентських та місцевих виборах.

Чи готуємося і як ми готуємося до виборів?

У мене є відчуття, що представники старшої генерації інтелігенції чекають на те, щоб представники нової генерації захотіли піти у владу.

Представники нової генерації суттєво інші від тих, хто рветься до влади протягом останніх 25 років, й дуже подібні до представників старшої генерації тим, що влада заради влади, чи власного збагачення, їм не цікава.

"Патріотичність, компетентність і коректність – характеристики, якими мають володіти люди при владі", – неодноразово повторює у своїх виступах економіст, меценат, дійсний член Римського клубу, співзасновник Всесвітнього форуму у Давосі Богдан Гаврилишин.

Важко не погодитися.

Більше того, зрозуміло, що якщо керівництво держави буде думати про добро суспільства, а не про власні бізнес інтереси, якщо буде знати що робити і як робити ефективно, якщо не толеруватиме корупцію, то за період одного терміну перебування при владі вразить своїми результатами роботи не лише українців, європейців, а й весь світ.

Безперечно нам потрібно, щоб в Україні створювалися якісно нові партії, які увійдуть у парламент та міські й сільські ради на наступних виборах.

Чи є у нас свіжі якісно нові політичні партії?

Чи розглянув/ла я можливість підтримки в той чи інший спосіб цих партій?

У нас є приклади свіжих політичних об'єднань, які вже мають свою історію.

Усі, для кого програми цих партій є близькими й зрозумілими, мали б вже зараз допомагати у розбудові цих партій.

Вважаю, що зараз потрібно працювати над зміною виборчого законодавства, усуненням перешкод, які не дозволяють новим партіям потрапити у парламент, створенням умов для здорової політичної конкуренції.

Нам катастрофічно не вистачає свіжих політичних сил у парламенті. Одна якісно нова партія у наступному парламенті – це як один воїн у полі. І тому було б добре, щоб і інші реформаторські середовища переростали у політичні об'єднання.

Кожен з нас несе відповідальність за стан справ у нашій державі.

Кожен з нас має можливість брати участь у виборах.

Кожен з нас може впливати на стан наших державних справ, беручи участь в реалізації громадських чи волонтерських ініціатив.

Кожен з нас може брати участь у віче чи протестах, якщо у цьому виникає необхідність.

Від кожного з нас сьогодні залежить бути чи не бути Україні, як державі.

Ольга Босак, директор Olha Bosak Management Consulting, засновник волонтерського фонду "Вільна Україна"

Реклама:

Головне сьогодні