Тест

Як урожай овочів у Василькові був непридатним для споживання. А людям ніхто не сказав

...Спекотного літнього дня, 8 червня 2015 року, між 6 і 7 годиною, поспішаючи на електричку, відчув запах гару.

"Знову, – майнула думка, – палять пляшки і псують повітря".

Пізно увечері, вже у Києві, почув у новинах: біля Василькова гасять велику пожежу на базі паливних матеріалів.

У вівторок, 9 червня люди спостерігали повільне пересування супроти течії річки Стугни безкрайньочорної хмари.

Як і завжди, сподіваючись на краще, подумали, що хмара – дощова...

Через тиждень, після вигорання останньої ємності з бензином, а це 15 червня 2015 року, категорично постало питання: а що ж тепер можна їсти тим людям, які живуть у Васильківському районі?

Засоби інформації, поклавшись на бадьорі заяви влади щодо відсутності загроз забруднення, цієї теми не чіпали.

Ринок був засипаний черешнями, полуницями, редискою, зеленою цибулею тощо – про їх екологічну чистоту ніхто й говорив, бо не перевіряв.

Інститут екології людини цій проблемі присвятив спеціальні дослідження, які проводились у співпраці з кандидатами фізико-математичних наук
Євненієм Кириленко та Світланою Фукс.

Продукти горіння палива (бензин, мазут, полімери, трав'яний настил, ліс) – усе це містить особливо шкідливі хімічні речовини: оксиди азоту, вуглеводи, сажу, сполуки свинцю, сірки, діоксини і надшкідливі – бензопірени, збудники онкології.

За допомогою волонтерів були зібрані зразки овочів та фруктів, вирощених в цій зоні містечок на відстані до епіцентру пожежі від 3 до 20 кілометрів. Врешті, одержуємо перші результати.

п\п

Зразок

σ

Питома електропро-відність в µSm

TDS

Сумарна концентрація домішок у воді,

в мг/л

1.

Контрольна вода (дистилят)

25

14

2.

Питна вода із водогону

469

249

3.

Питна вода, після промивання в ній черешень

540

340

Лише після третього промивання параметри води не погіршувались, отже продукти відмиті і придатні для вживання. Це вже – результат і практична рекомендація.

Але це вирішує лише проблему відмивання поверхневого забруднення, а гар же покрив землю, листя дерев та траву і поступово, з дощами та снігом, токсини заглибляться у землю і через корені перейдуть у рослини.

Вчені вирішили дочекатися нової городини і оцінити рівень її забруднення. Для дослідження вибрали найпоширеніші овочі – помідори та картоплю.

Наприкінці серпня 2015 року мали повноцінні зразки для дослідження. Порівнювали їх з вирощеними на чистій землі.

Досліджували також настояну, протягом однієї доби, воду на овочах.

На відміну від Чорнобильської катастрофи, де забруднення визначала радіоактивність, у даному випадку оцінити забруднення стало проблемою набагато складнішою. Вперше було застосовано нову методику мас-спектрального аналізу продуктів.

Досліджуваний продукт

рН

σ

Питома електропро-відність в µSm

TDS

Сумарна концентрація домішок у воді,

в мг/л

Контрольна вода

8.12

290

160

Помідори

4.21

1760

1060

Картопля

6.85

897

523

Для одержання величини забруднення σ віднімаємо відповідні значення питомої електропровідності контрольної води від питомої електропровідності води, настояної на помідорах та картоплі. Маємо: σ картоплі складає 607 µSm, а помідорів – 1470 µSm.

Подібним чином і для визначення сумарної концентрації розчинних домішок TDS. Що склало: для картоплі – 363 мг/л ; для помідорів – 900 мг/л.

Ті ж самі параметри було досліджено у помідорах і картоплі, вирощених у чистій зоні. Показники наступні: помідори – σ=31; TDS=20; картопля – σ=36; TDS=25.

Поділивши відповідні показники забруднених і чистих продуктів, дізнаємось про ступінь забруднення:

Для помідорів: по параметру σ – 47,4 крат, TDS – 45 крат.
Для картоплі: по параметру σ – 17 крат, TDS – 14,5 крат.

Таким чином урожай овочів 2015 року із зони ураження продуктами горіння васильківської пожежі був непридатним для споживання.

Крім цього, ґрунт потребує ретельного очищення.

Але у який спосіб? Це вже агрономія.

Директор Інституту екології людини, професор Михайло Курик нагадує, що екологічне інформування населення під час пожежі фактично було відсутнє.

У цій ситуації вважаємо за потрібне сказати про важливість профілактичних заходів для очищення власного організму. Засоби для виведення токсинів з організму можуть бути різноманітними: вживання ентеросгелю, очищення крові, голодування тощо.

Вже близько 20 років за програмою Українського інституту екології людини подвижники-волонтери проводять моніторинг дитячого здоров'я.

Залучено понад півтора десятка дитячих закладів Київщини, шкільних та дошкільних, названих Центрами розвитку дитини.

У березні цього року опрацьовано дані за 2015 рік. З півтора десятка ЦРД вибрано чотири, де останні роки моніторинг проводився систематично і результативно.

Серед обстежених відсоток здорових дітей на Київщині у рік пожежі знизився по всіх чотирьох закладах.

№№

п/п

Навчальний

заклад

Роки

2010

2011

2012

2013

2014

2015

1.

"Орлятко",

м. Демидів

52

69

59

60

66

55,5

2.

"Барвінок",

м. Бровари

53

49

52

54,4

57

45

3.

"Ромашка",

м. Вишневе

32

61

57

65

-

36

4.

"Колосок",

м. Бориспіль

46

44

54

43

53,5

35,5

За словами Михайла Курика, Інститут екології людини неодноразово звертався до Мінекології з проханням надати екологічну карту забруднення довкілля, однак чиновники міністерства ігнорують запити та продовжують грати в мовчанку.

Це має вирішальне значення для стратегії рекультивації землі. Та й хвороби ж нагадають! І таблиця з моніторингу дитячих закладів тому є підтвердженням.

Пожежа на базі "БРСМ – нафта" продовжувалась 8 днів і оголила повну неспроможність державних структур долати техногенні катастрофи.

Виходить, що Чорнобиль нас нічому не навчив.

Записав Олег Дикань, Інститут екології людини, спеціально для УП.Життя