Рейтинг сімейних компаній, або Чому повага до батьківства має прямий вплив на репутацію бізнесу

Як ваш роботодавець ставиться до того факту, що ви є батьком чи матір'ю?

Йому байдуже, чи він сплатив вам 13-ту зарплату на честь народження дитини?

Чи, навпаки, вважає, що не треба народжувати та заважати собі робити кар'єру?

Як редактора сайту про батьківство, мене найбільше вразила тенденція в американських компаніях.

[L]Facebook сплачує $4000 при народженні дитини батьку чи матері – в залежності від того хто працює. І дає два місяці декретної відпустки – знову ж таки – не залежно від статі.

Якщо ви працюєте в Netflix та щойно стали батьком чи матір'ю, можете 12 місяців не виходити на роботу – ваше місце та зарплата зберігається.

Багато компаній купують медичні страховки не тільки для працівника, але і для членів його родини.

Лояльність талановитих та цілеспрямованих працівників дорого коштує, саме тому роботодавці намагаються заохочувати їх не тільки зарплатнею, але й повагою до їх батьківства.

Можна довго писати про те як погано з цим в Україні, а можна зробити дієвий інструмент впливу на роботодавців. Показати, що повага до батьківства має прямий вплив на репутацію компанії та бажання найкращих людей потрапити на роботу в цю компанію.

Саме тому я, як редактор сайту Father's Club, вирішив зробити рейтинг сімейних компаній в Україні.

Розсилаю по всім великим компаніям прості запитання:

  • Чи передбачена у вашій компанії премія для працівників, які стали батьками? Якщо так, то в якому розмірі й коли була запроваджена?
  • Чи сплачує компанія медичну страховку для всіх чи кількох членів родини працівника незалежно від його статі? Коли запроваджена? Яка загальна сума покриття за страховкою?
  • Чи є у компанії інші види підтримки відповідального ставлення до батьківства серед працівників? Які? Коли запроваджені?
  • Яка середня тривалість декретної відпустки, якою користувалися працівники компанії?

НАША МЕТОДОЛОГІЯ

У американців все просто. Вони вимірюють рейтинг таких компаній за двома показниками – тривалість декретної відпустки та сума премії при народженні дитини.

У нас трохи складніше. Тривалість декретної відпустки стала, бо вона зумовлена законодавством. Тому ми будемо вимірювати інакше.

Спочатку зберемо всі відповіді.

Зі всіх цих відповідей ми зробимо окремий список та будемо давати бали.

Наявність премії за народження дитини – один бал, можливість віддаленої роботи – теж один, наявність ігрових місць для дітей в офісі – так само.

Інші види заохочення відповідального батьківства теж будемо враховувати.

На фото – одна з подій для дітей в офісі компанії Etsy та обід в офісі компанії Patagonia

При однаковості балів будуть мати значення додаткові умови – наприклад, сума страхового покриття за медичною страховкою, чи кому саме надається така страховка – тільки працівнику чи членам його родини також.

При однаковості всіх показників буде мати значення строк їх дії, точніше коли саме вони були запроваджені. Наприклад, компанія N почала виплачувати стільки-то тисяч в 2015 році, але компанія M почала це робити ще в 2008 році. Всі дані для рейтингу будуть опубліковані та пояснені окремо.

Якщо ваша компанія хоче надіслати відповіді на наші запитання чи фотографії дитячих місць в вашому офісі чи сімейних подій у вашій компанії, надсилайте нам у Facebook чи на пошту [email protected]

Чим більше людей дізнається про цей рейтинг, тим більше відповідей ми отримаємо. І тим більше компаній будуть покращувати умови для батьків, намагаючись потрапити на вершину рейтингу.

Такий рейтинг ми робитимемо кожного року. І я маю надію, що він дійсно змінить ставлення до батьківства серед роботодавців в Україні.

Влад Головін, редактор сайту www.fathersclub.com.ua, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні