Якою є ситуація з кором в Україні, та як уберегтися від цієї недуги?

Останнім часом на фоні зростання захворюваності на кір в Україні почалась ну майже паніка.

Хоча про проблему говорили набагато раніше, фахівці наголошували на важливості вакцинації, попереджали про новий виток захворювання заздалегідь…

ЧИ ТАК ВСЕ ПОГАНО З ЦІЄЮ НЕДУГОЮ В УКРАЇНІ?

З самого початку, щоб заспокоїти читачів, зазначу, що епідемії кору в Україні немає.

Епідемія – це масове поширення інфекційної хвороби серед населення відповідної території за короткий проміжок часу.

В Україні немає епідемії, а спостерігається підвищення рівня захворюваності та зареєстровані 102 спалахи у 16 регіонах станом на кінець 2017 року.

Відповідно до нормативно-правових документів МОЗ України, спалах – це декілька захворювань (3 і більше), які епідеміологічно пов’язані між собою спільним джерелом чи фактором передачі.

За оперативними даними Центру громадського здоров’я, за 2 тижні 2018 року (станом на 14 січня 2018) захворіли 1285 осіб, серед них – 429 дорослих і 856 дітей (частка дітей – 67%).

67% – частка дітей, серед осіб, які захворіли на кір. Фото natulrich/Depositphotos

Госпіталізовано 852 особи (332 дорослих і 520 дітей). Лабораторно підтверджений діагноз у 92 осіб.

В Одеській області навіть зареєстрований 1 летальний випадок.

Найбільший рівень захворюваності за 2 тижні 2018 року спостерігається у Івано-Франківській (275 випадків захворювання), Чернівецькій (274 випадки), Закарпатській (194 випадки) і Одеській (157 випадків) областях.

Найменша кількість випадків захворювання – у Житомирській і Рівненський областях (по 1 випадку), Волинській та Луганській областях (по 2 випадки).

Не зафіксовані випадки захворювання цього року у Київській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях.

Якщо ми подивимось статистику за минулий рік, то за 12 місяців 2017 року згідно з оперативними даними Центру громадського здоров’я, в Україні зареєстровано 4782 випадки захворювання на кір (1292 випадки – дорослі і 3490 – діти).

За аналогічний період 2016 року було зареєстровано 102 випадки кору, за рік спостерігається зростання захворюваності в 46,7 разів.

Ріст захворюваності на кір відбувається в основному за рахунок дітей, частка захворілих дітей у 2017 році – 73%.

Летальних випадків – зареєстровано 5 у 2017 році в Одеській області (3 – серед дітей і 2 – серед дорослих).

За 2017 рік захворюваність на кір реєструвалася в 24 регіонах країни.

ЩО Ж ПРИЗВЕЛО ДО ТАКОГО ПОГІРШЕННЯ СИТУАЦІЇ, ЯКІ ПРИЧИНИ СПАЛАХУ КОРУ?

Головна причина спалахів – низьке охоплення щепленнями дитячого населення країни проти кору.

Спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5-6 років.

Для порівняння: минулий спалах кору був у 2012 році, тоді всього по Україні було зареєстровано 12746 випадків захворювання на кір, серед них 62% – діти віком до 17 років, також було 2 летальні випадки серед дорослих.

Минулий спалах кору був у 2012 році

Ситуація з плановими щепленнями в 2017 році в Україні непогана.

Згідно з Календарем щеплень, дитина повинна отримати 2 дози вакцини: у 12 місяців і 6 років.

Якщо говорити про планову вакцинацію, то станом на 1 грудня 2017 року проти кору, паротиту та краснухи комбінованою вакциною КПК було вакциновано 85,7% дітей віком 6 років.

Але велика проблема в тому, що охоплення профілактичними щепленнями дітей інших вікових груп є недостатнім через брак вакцин у попередні роки та антивакцинальну кампанію, яка розпочалася у 2008-2009 роках.

Сумною є така статистика: серед хворих на кір більше 70% не отримали щеплень у 2017 році і лише 14,2% були щеплені згідно з графіком.

До того ж, в Україні у 2016 році менше 50% дітей були вакциновані проти кору згідно з календарем.

В Україні у 2016 році менше 50% дітей були вакциновані проти кору згідно з календарем

Для подолання цієї проблеми Міністерство охорони здоров’я ініціювало проведення додаткової вакцинації дітей, які не були щеплені у попередні роки.

Кількість дітей, які не отримали першу дозу щеплень відповідно до Календаря щеплень, складає 286 968 осіб.

Станом на 11 січня 2018 року в рамках додаткових заходів з імунізації вакциновано 169 613 осіб, або 59,81% із запланованих.

Кількість дітей, які отримали першу дозу, але другу не отримали відповідно до календаря щеплень, станом на 11 січня 2018 року складає 231 534 особи, охоплено вакцинацією 157920 осіб, або 68,2% із запланованих.

Але цього недостатньо, щоб подолати хворобу.

Специфічного лікування від кору не існує. Проте можна запобігти захворюванню, якщо відповідально поставитись до єдиного надійного методу профілактики кору – вакцинації.

Згідно з Календарем щеплень, вакцинуватись потрібно в 1 рік і в 6 років, двома дозами – існує спеціальна вакцина КПК – проти кору, паротиту і краснухи.

Згідно з Календарем щеплень, вакцинуватись потрібно в 1 рік і в 6 років

Але якщо ваша дитина не була щеплена вчасно, вам потрібно звернутись до педіатра і отримати щеплення якомога швидше. Вакцина для дітей закуповується за державні кошти, тому для дітей щеплення буде безкоштовним.

Порада для дорослих: якщо ви не були вакциновані проти кору і знаєте, що не хворіли на цю недугу, вам також рекомендується зробити щеплення.

В Україні за державні кошти здійснюється закупка вакцини лише для дітей. Дорослому українцю найпростіше пройти вакцинацію в приватній клініці.

В Україні зараз наявна якісна, ефективна та безпечна вакцина КПК проти кору, паротиту та краснухи Пріорикс, виробництва ГлаксоСмітКляйн, Бельгія.

Ця вакцина використовується у країнах євроспільноти і вона однакова як у державних медичних закладах, так і у приватних клініках. Єдина відмінність – у державних поліклініках вона безкоштовна.

Звичайно, перед щепленням необхідно обов’язково звернутись до лікаря, який зазначить, чи немає у вас протипоказань та коли саме проводити вакцинацію.

Дуже важливо, наприклад, якщо ваша дитина контактувала з хворим на кір, в цьому випадку дитина має отримати вакцинацію проти кору протягом перших 72 годин.

У деяких випадках також показана екстрена профілактика шляхом введення імуноглобуліну.

Що робити, якщо ваша дитина контактувала з хворим на кір

Деякі батьки говорять про те, що їхня дитина захворіла уже після щеплення. Так, така імовірність існує, оскільки жодна вакцина не може дати 100% захист від захворювання.

Проте навіть якщо ви захворієте, хвороба буде мати більш легкий перебіг, без ускладнень, ви також знижуєте ризик смертності внаслідок захворювання.

А ускладнення від цієї недуги можуть бути серйозними, особливо у дітей віком до 5 років.

Зокрема, кір може спричинити запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонію, діарею, енцефаліт, і навіть призвести до смерті.

Кір – одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі, яке швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.

Якщо говорити про симптоми, то першою ознакою кору, зазвичай, є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після інфікування і триває від 4 до 7 днів.

[L]На цій початковій стадії можуть з'являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік.

Через декілька днів з'являється висип, як правило, спочатку на обличчі та верхній частині шиї.

Приблизно через 3 дні висип поширюється по всьому тілу, з'являється на руках і ногах. Він тримається 5-6 днів і потім зникає. В середньому, висип з'являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

Вірус кору надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого.

Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

То ж чи варто ризикувати?

Якщо ви або ваша дитина не хворіли на кір і не були щеплені, ви під загрозою захворювання. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

То ж зверніться до педіатра або до сімейного лікаря, якому ви довіряєте, та зробіть щеплення.

Захистить своїх дітей і себе. Будьте відповідальними за здоров’я і життя своєї сім’ї. І будьте здорові!

Лариса Гетьман, заступник генерального директора з нагляду за інфекційними хворобами Центру громадського здоров’я МОЗ України, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні