Хто заплатить за сльози дітей? Як у Хмельницькому закривають початкову школу для обдарованих дітей з села

210 дітей та 28 учителів, які 1 вересня мали повернутися до улюбленого закладу освіти після літніх канікул та відпусток, одним натиском кнопки опинилися на вулиці.

Хмельницька облради несподівано і без попередніх обговорень, узгоджень та аналізу закрила початкову школу Кам'янець-Подільської спеціалізованої школи-інтернату І-ІІІ ступенів "Славутинка".

Більшістю проголосували "За". Депутати не спробували навіть вникнути у суть справи.

Батьківський та педагогічний колективи лихоманить від неправомірності процедури прийняття рішення.

Адже таке "впровадження" реформ в освіті на місцях обурює, надто тепер, коли постійно лунають гучні промови та заяви про дитиноцентризм, а на ділі чиниться свавілля.

Фото Олени Козлової

***

14 червня 2018 року на розгляд сесії Хмельницької облради винесли питання щодо зміни типу та назви Кам'янець-Подільської спеціалізованої школи-інтернату І-ІІІ ступенів "Славутинка" Хмельницької облради, що здійснюється в рамках реалізації Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки та нового Закону України "Про освіту".

Проект рішення, що готував обласний департамент освіти, передбачав зміну типу школи зі спеціалізованої І-ІІІ ступенів на ліцей, у складі якого мали залишитись початкова школа, гімназія та ліцей, що відповідає п. 3 статті 12 Закону України "Про освіту".

У 2014 році заклад вже змінювали: обласна школа-інтернат І-ІІ ступенів для дітей з малозабезпечених, багатодітних сімей стала спеціалізованою школою І-ІІІ ступенів з пришкільним інтернатом для дітей з сільської місцевості, учні якої з першого класу поглиблено вивчали німецьку та англійську мови.

Упродовж декількох років зробили дизайнерські ремонти в навчальних класах, завезли сучасне обладнання, прийшли молоді, професійні кадри, а головне – абсолютно інше ставлення до дітей.

У школу прийшли здібні діти з різних районів Хмельниччини, які прагнули отримати якісну освіту. У 2018 році у школі вчаться 367 учнів 1-11-х класів, з яких 210 дітей – початкові класи. 1 червня видали наказ про зарахування 60 першокласників.

Щодо подальшого функціонування початкової школи сперечалися і на бюджетній комісії, і під час роботи президії.

Голова бюджетної комісії Гладуняк категорично заперечив щодо фінансуваня початкової школи.

Мовляв, інші два ліцеї обласного підпорядкування, Хмельницький і Славутський, не мають початкової школи, тож необхідно усі заклади для здібних дітей Хмельниччини урівняти.

Аргументи Гладуняка базувались не на ґрунтовному правовому, юридичному аналізі питання чи фінансових розрахунках, а на власному непрофесійному баченні розвитку закладів освіти для здібних дітей.

Він стверджував, що обдарованих дітей такого віку не існує.

Наполягав, що з 1 вересня 2018 року треба припинити фінансування І ступеню школи, батьків учнів 1-4 класів попередити про те, що вони мають перевести своїх дітей до інших шкіл, а вчителів і вихователів початкової школи (28 ставок) попередити про скорочення усіх посад з подальшим звільненням, змінити тип школи на ліцей, у складі якого будуть лише ІІ та ІІІ ступені.

Його основним аргументом стала нібито значна економія бюджетних коштів вже з 1 вересня 2018 року.

Заступник директора департаменту освіти Дупляк під час виступу пояснила депутатам, що таке необдумане та необґрунтоване рішення щодо припинення функціонування вже за 2 місяці цілого структурного підрозділу школи може призвести до низки судових позовів з боку батьків учнів, педперсоналу і створити напругу.

Зараз педагоги у відпустках, видали наказ по школі про розподіл педнавантаження на наступний навчальний рік.

Учні на канікулах, наказ про зарахування першокласників до школи оприлюднений.

І при цьому 14 червня депутати вирішують, що з 1 вересня 2018 року школа стане ліцеєм ІІ-ІІІ ступенів, фінансування початкової школи припинять, і 210 дітей змушені будуть шукати не просто іншу школу, а школу, де вони змогли би продовжити навчання за відповідними програмами з поглибленого вивчення іноземних мов.

70% цих дітей мешкають у сільській місцевості і саме вони змушені будуть припинити поглиблене вивчення іноземних мов через брак таких шкіл у більшості районів Хмельниччини.

Педагоги лишаться без роботи, тому що в такий короткий термін знайти роботу в місті, що має власну кузню педагогічних кадрів – Кам'янець-Подільський національний університет, практично неможливо.

Хмельницька облрада має право на подібні рішення.

Але, як засновник, вона має виконувати статтю 90 Бюджетного Кодексу України.

Нею передбачено, що облради утримують спеціалізовані школи-інтернати та ліцеї-інтернати за умови, що не менше 70% учнів є мешканцями області, та лише 30% учнів проживають у місті, де розташований заклад.

Тобто фінансувати початкову школу облрада зобов’язана, тим більше, що в Славутинці дійсно вчаться діти з 8 районів Хмельниччини.

Тож рішення мають ухвалювати в рамках чинного законодавства, з дотриманням моральних принципів та розуміння пріоритетів розвитку регіону, після обговорення всіх деталей, розробки алгоритму чи механізму дій та інших заходів в колективах комунальних закладів.

Необхідно забезпечити права усіх учасників процесу та дотримати норми трудового законодавства в частині процедури скорочення працівників.

Не кажучи про базові конституційні права дітей.

Нам стало відомо, що у проекті рішення сесії та додатках до нього, оприлюднених на сайті Хмельницької облради, зазначено про перейменування школи-інтернату у ліцей.

При цьому жодної згадки про скорочення ступенів (структурних підрозділів) школи через припинення функціонування початкової школи не було. Громадськість, педколектив та об’єднання батьків ніхто не повідомляв та їхньої думки не запитував.

Ми сумніваємося у конституційності такого рішення облради.

Держава забезпечує доступність і розвиток повної загальної середньої в державних і комунальних навчальних закладах.

Пунктом 1 ст. 3 Закону України "Про освіту" передбачено, що кожен має право на якісну та доступну освіту.

У п.2 статті 12 "Повна загальна середня освіта" нового Закону України "Про освіту" читаємо:

"…Початкова, базова середня і профільна середня освіта можуть здобуватися в окремих закладах освіти або у структурних підрозділах однієї юридичної особи (закладу освіти)."

Про це йдеться в п. 4. ст.22 ІІІ розділу Закону "Про освіту".

Там сказано, що школа може здійснювати освітню діяльність одночасно на різних рівнях та за різними видами освіти, утворювати для цього структурні підрозділи, що й було передбачено проектом рішення сесії облради від 14 червня 2018 р.

Засновник має право створювати заклад освіти, що здійснює освітню діяльність на кількох рівнях освіти.

Засновник закладу освіти зобов’язаний:

  • забезпечити утримання та розвиток матеріально-технічної бази заснованого ним закладу освіти на рівні, достатньому для виконання вимог стандартів освіти та ліцензійних умов;
  • у разі реорганізації чи ліквідації закладу освіти забезпечити здобувачам освіти можливість продовжити навчання на відповідному рівні освіти.

Керівництво облради ніяк не забезпечило дотримання правових норм та процедури інформування батьківського та педагогічного колективу щодо можливого прийняття рішення про припинення функціонування школи першого ступеню.

Батьки та педагоги рішуче налаштовані відстоювати свої права в суді і готують позов до суду з вимогою скасувати рішення облради, зібрали 32 підписи депутатів, що готові ініціювати скликання позачергової сесії та владнати питання у правовому полі.

Єдине запитання відкрите: хто заплатить за сльози дітей?

Юлія Кузнецова, мама учениці третього класу, для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні