Кохання чи меркантильність: навіщо потрібно укладати шлюбні контракти

Кохання чи меркантильність: навіщо потрібно укладати шлюбні контракти

Від фрази "Чи готові ви бути разом і в горі, і в радості..." до "Встати, суд іде…" може пройти не так уже й багато часу.

Романтичні почуття й обіцянки кохати до скону враз розчиняються у повітрі. А ось образи й взаємні претензії залишаються.

При цьому розлучення інколи супроводжується не просто негативними емоціями, а й цілком реальними матеріальними втратами, що ще більше ускладнює ситуацію.

У Америці чи Європі шлюбним договором нікого не здивуєш. Зате нам важко уявити, як можна однією рукою, наприклад, протягувати майбутній дружині коробочку з обручкою, а іншою – договір про розподіл майна після розлучення…

Українцям наразі важко даються подібні кроки. Хоча є наречені, які заздалегідь думають про своє майбутнє і притримуються думки, що кохання – це добре, але водночас і хотілося б зберегти власне майно після можливого розриву стосунків.

У 2017 році в нашій країні одружилося понад дві тисячі молодят, які уклали між собою шлюбні контракти.

Найбільше таких пар у містах-мільйонниках – Києві, Одесі та Дніпрі.

У менших поселеннях більше думають про почуття. На Кіровоградщині в минулому році нотаріуси посвідчили лише 14 шлюбних договорів, на Сумщині – 12, а на Луганщині – три.

Перед посвідченням договору нотаріус має обов’язково перевірити паспорти пари, яка захотіла укласти контракт; наявність поданої до органу держреєстрації актів цивільного стану заяви про державну реєстрацію шлюбу або ж свідоцтво про шлюб; документи, що посвідчують право власності на майно.

[L]У шлюбному договорі чоловік і дружина можуть врегулювати не тільки майнові відносини, а ще й особливості користування житлом і правом на утримання, що передбачено Сімейним кодексом України.

Однак у контракті не можна визначити особисті стосунки між подружжям або ж парою та їхніми дітьми, а також поставити одного з партнерів у невигідне матеріальне становище.

Шлюбний контракт обов’язково укладається у письмовій формі й посвідчується нотаріально.

За взаємною згодою пара в будь-який момент може змінити договір або припинити його дію.

У судовому порядку вносити корективи в контракт один із може лише тоді, коли цього вимагають інтереси дітей, навіть якщо вони є повнолітніми, але непрацездатними.

Деякі умови, зазначені в документі, залишаться у силі навіть після розлучення. Наприклад, нюанси додаткового утримання дітей чи сплати аліментів.

Якщо в шлюбному договорі визначені умови, розмір і строки виплати коштів на дитину, то аліменти можуть стягувати з безвідповідальних батька чи матері на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Також шлюбним договором можна встановити можливість припинення права на утримання одного з подружжя після розлучення у зв’язку з виплатою майнової або ж грошової компенсації.

Чи можна вважати меркантильністю укладання шлюбних договорів? Ні. Навпаки, це виважене рішення і юридично грамотний підхід до захисту своїх прав.

Потурбуватися про себе можуть не тільки наречені, а й ті пари, які вже у статусі подружжя.

Краще заздалегідь застрахувати себе від можливих проблем, ніж кусати лікті й звинувачувати себе в надмірній безпечності після того, коли любовна ейфорія раптово зникне.

Вадим Гуцул, начальник Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, для УП.Життя

Титульне фото: Wavebreakmedia/Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні