Офіційний шлюб VS цивільний: чи вигідно узаконювати стосунки?

Рано чи пізно перед кожною парою постає дилема – реєструвати їм офіційно свої стосунки чи все-таки ні.

І є два варіанти розвитку цієї ситуації.

Одні, врешті-решт, починають підготовку до весільної церемонії, а інші залишаються при думці, що головне – це почуття, а штамп у паспорті вважають бюрократичною формальністю.

У 2018 році в Україні одружилися 228 411 пар.

Можна лише уявити собі, скільки ще закоханих вирішили жити разом без узаконення стосунків.

І, повірте, їх кількість чимала. На цю думку наштовхують прості арифметичні розрахунки.

Якщо в 2018 році на Кіровоградщині одружились 4 452 пари, то, наприклад, у 1992 році бажаючих офіційно створити сім’ю було вдвічі більше – 9 931 пара, а в 1995 році взагалі – 10 918 пар.

Що ж, лізти в чужі сім’ї – справа невдячна, але змоделювати, із якими юридичними труднощами в теорії можуть зіштовхнутися прихильники цивільних шлюбів, корисно, у першу чергу для них самих.

До уваги візьму кілька найпоширеніших випадків, які трапляються в житті чи не кожної пари. Йдеться про народження дитини, поділ майна в разі розриву й сплату аліментів.

Реєстрація малюка

Сьогодні майже абсолютно всі свідоцтва про народження дітей видаються безпосередньо в пологових будинках.

Це стало можливим завдяки ініціативі Мін’юсту й реалізації проекту щодо вручення перших документів малюків в закладах охорони здоров’я.

Тож для реєстрації немовляти одруженим потрібно написати заяву й додати до неї копії своїх паспортів, свідоцтво про шлюб і медичне свідоцтво, що підтверджує факт народження.

Натомість парам, які не узаконили свого часу стосунки, доведеться замість свідоцтва про шлюб готувати заяву про визнання батьківства.

Однак, цей варіант стосується лише тих ситуацій, коли чоловік від дитини не відмовляється.

У протилежному випадку жінка набуває статусу матері-одиначки.

Поділ майна

Якщо характерами не зійшлись, відповідно, що стосунки розривають.

Добре, коли це вдається зробити мирно. А якщо на кону стоїть майно?

Зауважу, що подружжя свої майнові відносини може врегулювати в шлюбному контракті. Зробити це можна як до моменту реєстрації стосунків, так і в будь-який момент сімейного життя.

Прихильникам цивільного шлюбу у цьому випадку доведеться дещо складніше.

Звичайно, і вони мають можливість визначити права власності, уклавши між собою письмовий договір. Це теоретично.

А ось на практиці ймовірність того, що люди, які вирішили не реєструвати свої стосунки, будуть перейматися питаннями оформлення документів і до того ж нотаріально їх засвідчувати, дорівнює нулю.

Тож шлях тільки один – ділити майно через суд. І ось тут починається найцікавіше, адже потрібно буде довести, що ви дійсно жили однією сім’єю.

Як це зробити? За допомогою свідків, які зможуть підтвердити факт ведення спільного господарства, побуту та бюджету.

Утримання дітей

До суду доведеться йти й тоді, якщо постане питання фінансового забезпечення дитини.

Це доведеться робити і тим, хто жив у офіційному шлюбі, і тим, хто віддав перевагу цивільному.

Щоправда, слід звернути увагу на одну важливу деталь. Щоб у результаті все ж таки отримати кошти на утримання доньки чи сина, потрібно буде спочатку успішно провести процедуру визнання батьківства, якщо це не було зроблено в момент реєстрації дитини.

До речі, стереотипно вважається, що саме чоловікам притаманно не поспішати пропонувати руку й серце своїй обраниці, але насправді це не зовсім так.

Деякі потенційні наречені не поспішають виходити заміж тому, що їх лякає перспектива зміни прізвища. Як правило, пов’язано це з робочими обставинами.

Одразу наголошу на тому, що офіційне одруження не передбачає обов’язкової умови брати прізвище чоловіка. Якщо є бажання, можна і з дівочим залишитись, а весілля відіграти.

При цьому одружуватись чи ні – особиста справа кожного. Однак, реєструючи свої стосунки, пара в певних моментах, убезпечує себе від можливих складнощів на кшталт того, що доведеться просити сусідів чи друзів підтвердити факт спільного проживання.

Тим паче, сьогодні офіційно стати подружжям можна буквально за кілька годин, скориставшись сервісом "Шлюб за добу".

Тож, як кажуть, береженого Бог береже. Ліпше мати штамп у паспорті й жити щасливо, ніж щодня боятися за те, що ж доведеться робити, коли почуття згаснуть, а майнові питання залишаться.

Вадим Гуцул, керівник Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, спеціально для УП.Життя

Вас також може зацікавити:

Декрет на 3 роки. Чи скасований він, і які ще гроші можна взяти у держави на дитину

Як забезпечити належні соцпослуги для людей з інвалідністю

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні