Культурні традиції йдуть в маси

Культурні традиції йдуть в маси

Ми живемо у парадоксальний час. Називаємо себе українцями та мало що знаємо про справжнє українське.

Непомітно ми вже давно втратили народний ґрунт під ногами, а призабута багата культурна спадщина розпорошується у небутті.

Тож про яке майбутнє може йти мова без міцного коріння?

Однак осмислена культурна політика та прищеплення масовій свідомості культурної ідентифікації як її складової здатні виправити ситуацію.

І, що найприємніше, не обов’язково чекати, поки держава проявить ініціативу – треба брати справу в свої руки, як це роблять UAmaze, а необхідна підтримка обов’язково підтягнеться.

Минулого року "Українська правда" вже розповідала про чотирьох українських майстрів, які єдині в усій країні володіють колись поширеною в ужитку технікою самчиківського розпису – унікального напряму народного мистецтва України.

Cамчиківський розпис – унікальний напрям народного мистецтва України

Завдяки їхнім невпинним зусиллям знання про "самчиківку" поступово поширювалося Україною.

У 2017 до популяризації розпису приєдналися UAmaze – мистецька ініціатива, що займається осучасненням української культурної спадщини та її поширенням Україною та всім світом. На той момент ініціатива вже мала багатий досвід популяризації Петриківського розпису.

Спільно із Хмельницьким обласним науково-методичним центром культури і мистецтв UAmaze розробили та впроваджують арт-проект "Нове життя самчиківського розпису".

Його мета – досягти переосмислення і переусвідомлення значення наших культурних надбань та залучити якомога більше українців до активного творення сучасного культурного коду, який передасть майбутнім поколінням знання про здобутки та виклики сьогодення.

До слова про те, що підтримка завжди підтягнеться: проект втілюється під егідою Міністерства культури України за підтримки Українського культурного фонду.

Завдяки цьому UAmaze вже провели більше 100 майстер-класів, три курси із самчиківського розпису, близько 20 арт-турів для дітей і дорослих.

До реалізації проекту залучено трьох майстрів – Олександра Пажимського, Віктора Раковського та Сергія Касьянова.

На кошти виділеного державою гранту село Самчики перетворено на арт-обєкт – по факту музей під відкритим небом, де наші громадяни та туристи з-за кордону можуть у будь-який час ознайомитися із "самчиківкою" у її природному стані – у побуті, на сільських подвір’ях, а не просто на папері чи картинах.

Село Самчики перетворено на арт-об’єкт

Це дозволяє доторкнутися до історії та більш повно і всебічно ознайомитися з культурним ужитком наших пращурів.

Силами майстрів, їхніх учнів та волонтерів було розписано чотири арт-об'єкти соціального значення та 11 будівель.

Та на цьому проект не завершується. Він запустив важливий системний процес, пов’язаний з налагодженням масової активної діяльності для подальшого розвитку самчиківського розпису у сучасному контексті (читай – формуванням національно-культурної ідентичності).

І в цьому, мабуть, полягає його найбільша користь у просуванні наших культурних цінностей.

Випускники курсів, яким майстри передали свої знання і багаторічний досвід, продовжують їхню справу – навчають та популяризують "самчиківку" в Україні та за її межами.

"Самчиківку" популяризують і за межами України

Ось кілька прикладів: у Польщі пройшов майстер-клас на заході фонду "Наш Вибір", а також дитячий майстер-клас на фестивалі Made in Ukraine.

Крім того, регулярно проводяться заняття для всіх бажаючих, а деякі зайнялися навчанням людей з обмеженими можливостями.

Також новоспечені майстри беруть участь у виставках народної творчості, проводять спеціальні майстер-класи на запрошення спеціалізованих творчих організацій, уроки для дітей.

А одна з випускниць взагалі зібрала власну команду, яка розписала новий об'єкт у Києві на метро "Лівобережна".

Це дуже показовий і корисний досвід для всіх.

Ми маємо нарешті зайняти проактивну позицію і розповідати про себе світові.

Тим паче, що нам є що сказати.

Лариса Загнітко, керівний партнер агентства з управління репутацією CORE AGENCY, спеціально для УП.Життя

Вас також може зацікавити:

Реклама:

Головне сьогодні