Імпакт-інвестиції як нове покоління бізнесу: 5 сфер, де бізнес змінює українські міста

Імпакт-інвестиції як нове покоління бізнесу: 5 сфер, де бізнес змінює українські міста

У 2018-му в Рівному пройшов Art-Jazz, у Львові вдруге поспіль відбувався LvivMozArt, в Одесі рік тому відкрився джазовий простір "Urban Music Hall".

Придивившись до бізнес-моделей цих проектів, помітимо цікаву деталь – бізнес інвестує в культурні проекти, які не є поп-культурою.

При цьому усім цим проектам вдається залишатися сталими, справляти позитивний ефект на розвиток громад і, що не менш важливо, отримувати фінансовий прибуток.

Подібну модель мають проекти зі сфер освіти, урбаністики, екології.

Чи це випадковість?

Якщо подивимося ширше, то підтримка бізнесом довгострокових проектів, які орієнтовані не лише на прибуток, а на зміни в громадах – це загальносвітовий тренд який називають імпакт-інвестуванням.

Під імпакт-інвестиціями розуміють сферу в якій отримання фінансового прибутку є однаково важливим з позитивним соціальним впливом.

Дуже близькі до цієї сфери терміни – венчурна філантропія, філантрокапіталізм та ефективний альтруїзм.

Імпакт-інвестори концертують увагу на фінансових показниках та позитивних перетвореннях для майбутнього розвитку спільнот, середовищ, країн та планети. При чому, ці зміни мають бути досяжними та вимірюваними.

Саме про це говорив Боно з гурту U2 під час свого першого візиту до України.

На його думку, імпакт-інвестиції найбільш дієві там, де філантропія та держава не досягають успіху.

До того ж, імпакт-інвестування є інструментом, який активізує бізнес та його розвиток. А це в свою чергу є важливим для сталого розвитку спільнот та країн, адже саме бізнес вважається сферою, яка допомагає найбільшій кількості людей подолати бідність.

На другу частину свого виступу на Yalta European Strategy у Києві Боно запросив Білла Макглашана, який керує фондом з імпакт-інвестування The Rise Fund.

На думку Макглашана, саме імпакт-інвестування має стимулювати системні зміни у багатьох сферах життя.

Навіть більше, на думку експерта, імпакт-інвестування у майбутньому має замінити інвестування у сучасному розумінні.

Спробуємо розібратись, що таке імпакт інвестиції, чому вони формують нове покоління бізнесу у світі та чому вони важливі для розвитку України.

У портфолію очолюваного Білл Магглашан The Rise Fund інвестиції у такі сфери як освіта, технології, сільське господарство та інше.

Наприклад, у Латинській Америці та Індіїї створенно інноваційні навчальні програми та курси, які розповсюджують освіту на аудиторії, які зазвичай її не отримують.

В Україні імпакт-інвестування тільки починає розвиватись.

За останні 4 роки приклади подібних інвестицій з’явились у Києві, Львові, Одесі, Івано-Франківську та інших містах.

Більшість з них почали свою діяльність завдяки місцевому бізнесу, і за світовими мірками мають досить незначні початкові інвестиції.

Ми зібрали 5 прикладів успішних імпакт-інвестицій, які детальніше розкриють це поняття і допоможуть зрозуміти, за яким трендом рухається інвестування в світі та Україні.

1

Ресторани

Запорукою успішності позитивних соціальних перетворень є включеність локального середовища.

Наприклад, у Івано-Франківську діє ресторан Urban Space 100, який профінансували 100 людей у рівних долях.

Прибуток цього ресторану спрямовуєтеся на підтримку некомерційних проектів з розвитку міста, і за 3 роки вдалося фінансово підтримати більше 70 проектів.

Досвід був настільки успішний що його повторюють у Києві, де відкрився Urban Space 500. В Одесі за схожою моделлю створили простір "4 сіті".

2

Громадські простори

В Одесі завдяки імпакт-інвестиціям вперше утоврилася система для взаємодії різних середовищ та спільнот.

Безсумнівним лідером у цьому плані є Impact Hub Odesa. Це антикафе та коворкінг став ключовим для міста майданчиком для обговорення та планування місцевих ініціатив і перетворився у своєрідний інкубатор ідей для розвитку міста.

IQ Space, Термінал 42, Advance management platform та вже згаданий "4 сіті" доповнюють екосистему, яка розвиває Одесу та її спільноти.

В цих просторах перетинаються сфери бізнесу, громадської діяльності, медіа, міжнародних організацій і народжуються спільні проекти та активності.

3

Ревіталізація закинутих просторів

Ще одним популярним серед інвесторів є урбаністичний напрям.

FESTrepublic у Львові зміг ревіталізувати занедбаний простір старого заводу, надати йому новий зміст та зробити на його території сучасні та комфортні локації. Тут зараз можна попрацювати або відпочити, проводяться освітні та розважальні заходи. Покинутий завод перетворився на об’єкт, який формує нові змісти для свого міста.

Схожа історія має місце і в Одесі (Зелений Театр), і в Києві (Арт-завод Платформа), і в інших містах.

Занедбані простори, що іще недавно були джерелом небезпеки і напруги, стають центрами суспільного та культурного життя громад.

4

ІТ

IT інновації теж створюють значний вплив на розвиток спільнот в Україні.

Серед impact інвестицій у цьому напрямі можна відмітити Open Data Incubator 1991 (Київ), який допомагає створенню стартапів для роботи з відкритими даними.

Заробляючи як коворкінг, він одночасно виступає і як безкоштовний майданчик для планування та запуску технологічних громадстких ініціатив.

В Одесі запустили краудфандінгові платформи "Мой Город" та "На старте", на яких громадяни вже проінвестували в розвиток десятків проектів з розвитку міста та запуску стартапів.

Деякі проекти спрямовані на розвиток навичок програмування у молоді, напраклид, в Одесі з цією метою створили коворкінг АТОМ спейс.

5

Культура

Паралельно у багатьох містах проводяться культурні заходи, які орієнтовані на високу культуру, просвіту і розвиток громади і, одночасно, приносять прибуток за рахунок ефективної реалізації.

Цього стосуються і музичні фестивалі, такі як згадані Art-Jazz, LvivMozArt, Urban Music Hall та інші, так і "фестивалі ідей", такі як Бієнале довіри у Львові.

Такі заходи пропонують новий погляд на культуру і доповнюють культурний образ міст.

Позитивною тенденцією до розвитку цієї сфери в Україні є те, що імпакт інвестори не тільки реалізовують свої проекти, а і обмінюються практиками та досвідом.

Протягом літа групи соціальних інвесторів з Одеси та Львова в рамках проекту impact_week Міжнародного Фонду "Відродження" змогли на власні очі побачити результати колег з інших міст, проговорити здобутий досвід, налагодити взаємодію та підсилити розуміння того, як створюється вплив на перетворення.

Результати цих візитів були представлені в рамках "Фестивалю ідей", який пройшов наприкінці серпня в Одесі.

Імпакт-інвестиції допомагають виміряти зовнішні фактори ведення бізнесу.

Завдяки введенню критерію імпакту від інвестицій ми звертаємо увагу на те, яким саме є цей вплив бізнесу так як його виміряти, вивчити та зрозуміти.

З досвіду інших країн бачимо, що поєднання зусиль міжнародних та локальних імпакт-інвесторів створює найбільш позитивний ефект на спільноти.

Завершуючи свій виступ, Боно припустив, що кінців зрештою імпакт інвестування зникне, а залишиться тільки інвестування, яке буде орієнтуватись на позитивний вплив та наслідки своєї діяльності.

Вимірювання позитивного ефекту від бізнес-проектів стане звичайним явищем і зрозумілим критерієм інвестування. Це і створить нову генерацію бізнесу.

Євген Попов, Міжнародний фонд "Відродження", спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні