"Краще б ви...", або Що об’єднує боротьбу за права тварин і людей

Краще б ви..., або Що об’єднує боротьбу за права тварин і людей

З моменту заснування гуманістичного руху UAnimals я сотні разів читав в соціальних мережах критичні коментарі "краще б ви".

Диванні експерти регулярно радять зоозахисникам поїхати в дитячі будинки, допомогти пенсіонерам чи стати донором крові.

От тільки більшість моїх знайомих так і робить.

На Всеукраїнському марші за права тварин, що його вже другий рік поспіль проводить UAnimals, я бачу волонтерів, які допомагають АТО, рятують дітей, просувають інклюзію, борються за права жінок.

Це надихає!

Цього року ми вирішили видати в Україні легендарну книгу "Визволення тварин", що у 1970-ті здійснила справжню революцію у світовому зоозахисті.

Пітер Сінгер "Визволення тварин"

Її автор філософ Пітер Сінгер. Серед іншого він розповідає про те, як історично склалось, що лідери руху за права тварин значно більше турбувались про добробут людей, ніж ті, хто зовсім не переймався проблемами тварин.

Насправді, у лідерів рухів проти утиснення темношкірих та жінок надзвичайно багато спільного з лідерами руху проти жорстокого поводження з тваринами часто це одні й ті ж люди.

Це дає нам можливість підтвердити існування схожих рис у расовій, статевій та видовій дискримінації.

Наприклад, серед засновників організації The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA, Королівське товариство захисту тварин від жорстокого поводження) були Вільям Вілберфорс та Фоуелл Бакстон, які також очолювали рух проти рабства у Британській імперії.

Якщо згадати про перших феміністок, то Мері Волстонкрафт, окрім праці "На захист прав жінок", написала збірку казок для дітей під назвою "Оригінальні розповіді", які заохочували добре ставлення до тварин.

Деякі з перших американських феміністок, включно з Люсі Стоун, Амелією Блумер, Сьюзен Ентоні та Елізабет Кейді Стентон, також брали участь у вегетаріанському русі.

Вони зустрічались з Горацієм Грілі, редактором видання The Tribune, який був реформатором та виступав проти рабства, щоб проголошувати тости за "Права жінок та вегетаріанство".

[BANNER1]

І ми також повинні бути вдячними руху за захист тварин за початок боротьби проти жорстокого ставлення до дітей.

Виявляється, у 1874 році Генрі Берґа, засновника першого товариства із захисту прав тварин в Америці, попросили допомогти маленькій тварині, яку жорстоко побили.

Маленька тварина виявилась дитиною, але Берґ засудив опікуна дитини за жорстоке ставлення до тварини згідно зі "Законом про охорону тварин" штату Нью-Йорк, який він подав і змусив владу його прийняти.

Потім з’явились й інші схожі прецеденти, після чого заснували Нью-Йоркське товариство попередження жорстокого поводження з дітьми.

Коли про це дізнались у Великобританії, RSPCA організувало британського побратима Національне товариство попередження жорстокого поводження з дітьми.

[BANNER2]

Одним з фундаторів цієї організації виступив лорд Шефтсбері.

Будучи провідним соціальним реформатором, автором британського Фабричного законодавства, яке поклало край використанню дитячої праці та чотирнадцятигодинному робочому дню, а також знаним учасником боротьби з неконтрольованими експериментами та іншими видами жорстокого поводження з тваринами, Шефтсбері, як і багато інших гуманістів, спростовував ідею, ніби ті, хто піклується про тварин, зовсім не дбають про людей або що робота над однією проблемою унеможливлює роботу над іншою.

Все це дає можливість зробити досить логічний висновок: люди не діляться на тих, хто допомагає тваринам і тих, хто опікується людьми.

Є лише змінотворці й ті, хто лишає коментарі, сидячи на дивані.

Олександр Тодорчук, креативний директор агенції Gres Todorchuk, засновник гуманістичного руху UAnimals, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина cteconsulting/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Цирк без тварин: за що платимо, купуючи квиток?

Чому хутро – криваве жлобство

51 день арешту за жорстокість до тварин. Це та інші покарання, які варто ввести в Україні

Розігрітий металевий лист, електрошок та ще 4 причини заборонити цирки з тваринами

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні