Гарвард – безкоштовно. Як вступити у найпрестижніші виші США

Гарвард – безкоштовно. Як вступити у найпрестижніші виші США

Уявімо типового студента Гарварду – одного з найпрестижніших університетів світу.

Які перші асоціації спадають на думку?

Зовсім не дивно, якщо перед вами постає нащадок Рокфеллерів, син американського президента або нафтового магната, іншими словами, американець з дуже поважної забезпеченої родини, яка в змозі оплатити чи не найдорожчу освіту в світі.

Насправді, таке бачення вкрай стереотипне та застаріле.

Сьогодні хлопець зі Старої Лішні або дівчина з Паськівки (з селищ, про існування яких навіть в Україні мало хто чув) мають шанс на навчання у найпрестижніших освітніх закладах США абсолютно безкоштовно!

Що для цього потрібно?

Сильне бажання та підтримка людей, які знають, як втілити це бажання в реальність.

Якби декілька років тому мені сказали, що я виграю грант на навчання в одній з найкращих шкіл в штаті Массачусетс, я б дуже довго сміялась.

А сьогодні пишу ці слова, сидячи в бібліотеці в St. Mark’s School, де колись свої перші статті для Vindex, шкільного видання Сент Марксу, писали головний редактор та віце-президент газети The Washington Post, а також лауреати Пулітцерівської премії та National Book Award.

[BANNER1]

Моє життя кардинально змінила програма Ukraine Global Scholars.

UGS – благодійна організація, заснована молодими українцями, які стали успішними випускниками топових університетів та приватних шкіл США і готові поділитись своїм досвідом та цінними порадами з талановитою молоддю України.

Проект був заснований у 2015 році, і за цей час результати його діяльності дійсно вражають.

За допомоги команди UGS:

36 українських учнів отримали стипендії на навчання загальною сумою у більш ніж 8 млн доларів.

У 2018 році 100% фіналістів української програми було зараховано на навчання у престижні приватні школи та університети Америки.

Для порівняння, школа Сент Маркс щороку приймає лише 27% студентів, з яких близько п’яти учнів отримують повну стипендію на навчання у закладі.

Головною метою Ukraine Global Scholars не є відправити якомога більше української талановитої молоді за кордон.

Юлія Лемеш, одна із засновників програми, підкреслює: "Наша місія – допомогти молодому поколінню українських лідерів отримати знання світового рівня, які дозволять їм впевнено брати відповідальність як за вирішення глобальних проблем, так і за подальший розвиток України.

На сьогодні, освіта є одним із найважливіших аспектів, який дає можливість розв’язати нелегкі питання, з якими зіштовхнулась наша країна".

Навчаючись в звичайній українській школі, не часто доводиться відвідати лекції нобелівських лауреатів та інших провідних спеціалістів, з якими учень Гарварду може обговорювати актуальні теми, сидячи за одним столом.

Окрім відомих лекторів, американські студенти отримують доступ до величезної кількості ресурсів у найбагатших університетських бібліотеках світу, яких в Україні, на жаль, поки що бракує.

Конкуренція в таких закладах величезна, тож український студент має стрімко наздоганяти однокурсників.

За контрактом UGS, фіналіст програми має повернутись в Україну з отриманим західним дипломом і принаймні 5 років працювати в країні за обраним фахом.

Така політика програми дозволяє обирати вмотивованих учнів, які прагнуть змін в українському суспільстві та готові бути корисними в сфері будь-то політики, журналістики, науки чи мистецтва.

Юлія Лемеш, одна із засновників програми Ukraine Global Scholars

"Коли ми запускали проект, ми не сподівались на такі вражаючі результати.

Ми не очікували, що наші фіналісти навчатимуться в закладах, де ще ніколи не ступала нога українця, із захопленням розповідає Юлія Лемеш.

Наприклад, Тоня Закорчемна стала першою українкою у Fryeburg Academy, завдяки якій в закладі з 200 річною історією вперше з’явився український прапор.

Надя Дубчак стала першою українською ученицею приватної школи Лоуренсвіль, де колись вчився генеральний директор Walt Disney, Майкл Айснер.

Таких історій багато. Не варто недооцінювати вплив наших українських студентів закордоном. Вони мають як ніколи важливу місію розповісти світу про те, якою насправді є наша країна, стати тими агентами змін, які зможуть перейняти найкращий досвід там і застосувати його тут".

Наразі триває вже п’ятий набір фіналістів у програму Ukraine Global Scholars.

Щоб подати заявку до UGS не обов’язково бути людиною з надздібностями, лауреатом міжнародних премій або вільно володіти десятьма мовами.

На момент подачі заявки в UGS я непогано, як для свого віку, володіла англійською мовою та мала достатньо досягнень в конкурсах та олімпіадах.

Але коли ти розумієш, що оцінювати твою заявку будуть випускники університетів Ліги Плюща, уявляєш що вони очікують, що ти як мінімум вмітимеш одночасно грати сонати Бетховена лівою рукою, складати Кубік Рубіка за 0,5 секунд правою рукою та подумки розв’язувати задачки з органічного синтезу. І все це з зав’язаними очима.

Насправді ж, якщо ви маєте цікаву життєву історію, щиро зацікавлені в якомусь предметі або глобальній проблемі, та готові важко працювати заради здійснення своєї мрії, обов’язково подавайте заявку. Ви не дізнаєтесь на що здатні, поки не спробуєте.

Що потрібно для участі в UGS 2019?

Перш за все, можливість брати участь у відборі мають право громадяни України віком від 14 до 18 років, які навчаються у 8-11 класі школи.

Знання англійської мови є необхідним елементом успішного проходження всіх етапів відбору.

Утім, навіть якщо ваша англійська не є досконалою, у вас буде можливість суттєво покращити її під час підготовки до тестів SAT та TOEFL, проходження яких є обов’язковим елементом вступу до американських навчальних закладів.

Відбір до Ukraine Global Scholars у багатьох аспектах імітує процес відбору до університетів та шкіл в США, тому високий рівень академічної успішності також важливий.

Якщо ви є учасником Всеукраїнських олімпіад, різноманітних позакласних конкурсів, спортивних змагань, вже заснували власний стартап, маєте божевільну ідею та вже зробили перші кроки на шляху до її втілення, не забудьте зазначити це у вашій заявці та есе.

Загалом, відбір включає в себе три етапи:

  1. Заповнення анкети на участь, яка містить у собі короткі запитання, одне велике есе, список досягнень та поле для прикріплення копії табелів за останні три роки навчання.
  2. Онлайн тестування з англійської мови та математики, яке є аналогічним до реальних екзаменів, які чекають на фіналістів.
  3. Skype інтерв’ю із засновниками програми та менторами.

Орієнтовно, на кінець червня буде сформовано остаточний список фіналістів, яких чекають насичені 6 місяців активної роботи під керівництвом менторів Ukraine Global Scholars.

Детальнішу інформацію щодо критерій відбору та доступ до заявки можна отримати на сайті програми.

Ukraine Global Scholars оплачує учасникам усі необхідні для вступу за кордон екзамени та забезпечує безкоштовний інтенсивний курс підготовки до SAT та TOEFL, знайомить з усіма тонкощами системи західної освіти та підтримує студентів цілодобово із моменту визначення фіналістів до дня оголошення результатів вступу.

На цьому роль UGS не закінчується. Засновники, ментори та вже чотири покоління учасників UGS підтримують студентів під час навчання за кордоном, включаючи розміщення в хост-родинах під час канікул та допомогу з влаштуванням на стажування в топових українських компаніях.

За останні три роки, ментори UGS стали моєю родиною. Вони не тільки допомагають вступити в американські школи, але й завжди мотивують рухатись вперед.

Мені вдалося вступити до St. Mark’s School лише з другої спроби. Після 10 листів з відповіддю wait list (не зачислена, поставлена у чергу), що прийшли до мене після першої спроби вступу у 2017, ідея про навчання у школі в США здавалась недосяжною.

[BANNER2]

Однак, ментори не дозволили мені опустити руки, та вже у 2018 я була прийнята до трьох різних шкіл, в тому числі вже рідний мені Сент Маркс.

До речі, одна з менторів UGS, Анна Левіна, була першою випускницею St. Mark’s School з України. Її прізвище досі висить на стіні з переліком студентів, що отримати cum laude (відзнака за відмінне навчання).

Якщо ви відчуваєте, що можете стати частиною родини UGS’19 та готові вмотивовано працювати аби вже восени 2020 року проводити експерименти в лабораторіях топових американських шкіл або стати капітаном команди з політичних дебатів в одному з найкращих університетів світу, заповнюйте заяву на сайті програми.

Майбутнє України вирішується саме зараз!

Євгенія Дуброва, учениця 11 класу американської приватної школи-пансіону St. Mark's School (Southborough, MA), фіналістка та ко-ментор програми Ukraine Global Scholars, спеціально для УП.Життя

Вас також може зацікавити:

Як вступити до американського вишу і вчитися безкоштовно

Випускники Гарварда та Стенфорда розкажуть, як вступити до західних університетів. Коли?

Українець вступив у 10 вишів США, обрав Гарвард і вчиться на курсі з дочкою Обами

Реклама:

Головне сьогодні