Три факти про медзакупівлі в дорослій онкології

Коли я почув свій діагноз – рак крові, – то моєю єдиною думкою було: "Що ж далі?"

На той час мені було 34 роки і вмирати не входило в мої плани.

Так що ж, все ж таки, далі?

А далі – пошук ліків, шок від цін на препарати, пошук державних програм, які б могли допомогти покрити витрати на лікування.

Аби забезпечити себе ліками, мені, як мінімум, потрібно було 1 000 долларів щомісяця. І це тільки ліки.

Я бачив, що більшість таких як я, залишаються поза межами державних програм.

Поступово до мене прийшло розуміння того, що необхідно об’єднуватися з пацієнтами, які зіштовхнулися з важким діагнозом та захмарними цінами на ліки.

[BANNER1]

Пройшло майже 10 років мого життя з діагнозом хронічний мієлолейкоз.

За цей час нам вдалося створити потужний осередок пацієнтського руху в Дніпропетровській області, а в 2015 році я заснував БФП "Крапля крові".

Зараз кількість хворих на рак крові, що представляє наш фонд вже понад 3 000 людей по всій Україні.

У співпраці з МОЗ України та міжнародними організаціями, що проводять закупівлі ліків для дорослих онкохворих пацієнтів, ми змогли створити налагоджену систему постачання ліків.

Сьогодні пацієнти мають змогу отримати не тільки лікарські засоби, а ще й безпосередньо слідкувати за процесом поставки ліків від складу виробника до лікарні, про що раніше не можна було і мріяти.

Звісно, я не можу говорити про всі програми по яким йде закупівля ліків через міжнародні організації, але я можу точно навести деякі факти щодо ситуації з дорослою онкологією та онкогематологією, тому що від цього залежить моє життя.

1

Завдяки закупівлям більше дорослих пацієнтів, хворих на рак, отримують ліки

Тут має бути фаховий опис процесів оптимізації закупівель за останні три роки, отримання економії коштів, і так далі…

Але, тільки уявіть собі, що доросла онкологія – це сотні тисяч нових зареєстрованих пацієнтів щороку, у зв’язку з чим це завжди був один із самих недофінансованих напрямів.

Тепер ми маємо економію коштів по міжнародним закупівлям, що дає змогу закуповувати додаткові препарати, а ще маємо додаткове фінансування по деяких препаратах, таким чином по певним препаратам ми побачили стовідсоткове покриття.

2

Пацієнти отримують якісні ліки

Іноді, коли закінчується патентний захист ліків та створюється гостра генерична конкуренція між виробниками, держава має змогу зекономити колосальні кошти на закупівлі одного препарату.

В 2016 році так було з препаратом "Іматиніб", який потрібен для лікування хронічного мієлолейкозу. Його я приймаю вже 9 років.

[BANNER2]

Завдяки цій події вдалося дозакупити ліки для пацієнтів, що страждають від хронічного мієлолейкозу до 100% потреби.

Були закуплені якісні генерики від європейських виробників і ми змогли перейти на лікування генериками без страху втратити ремісію.

Крім генеричних препаратів, зараз Україна матиме змогу купувати біосиміляри (біологічні препарати належної якості) таких відомих в онкології препаратів, як "Ритуксимаб" та "Трастузумаб". Виробники біосимілярів сертифіковані регуляторними органами Європейського Союзу.

3

Пацієнти можуть та будуть позитивно змінювати систему охорони здоров’я

Ми всі пам’ятаємо 2013-2014 роки, час коли державна політика потерпала від великих потрясінь, таких само потрясінь зазнавала й наша система охорони здоров’я.

Проте, у 2015, саме під тиском пацієнтської спільноти та громадських організацій, вдалося змусити державу закуповувати ліки через міжнародні організації.

Тепер ми ще більш згуртовані й маємо більше інструментів для впровадження позитивних змін.

Наприклад, вже другий рік поспіль БФП "Крапля крові" бере участь у програмі "Громадський моніторинг доставки, наявність та використання лікарських засобів на місцевому рівні", що дає змогу пацієнтам ще детальніше контролювати закупівельні процеси.

Власне до чого все це?

Коли ми починаємо дивитися на факти, цифри та кількість пацієнтів, що отримують ліки за напрямом дорослої онкології, то з’являється об’єктивна картина змін.

[BANNER3]

Я не кажу, що сьогодні ми маємо ідеальні механізми, які працюють без перебоїв – ні, але ми маємо процеси, з якими можна працювати та вдосконалювати.

Наявність системності та прозорості – це ключ до тієї реформи, яку хочуть бачити всі українці.

Іван Зеленський, засновник пацієнтської організації благодійний фонд пацієнтів "Крапля крові", спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні