Звуки міста: як фестиваль високого мистецтва змінює Київ і кожного з нас

Звуки міста: як фестиваль високого мистецтва змінює Київ і кожного з нас

Як звучить Київ?

Яким є його звуковий ландшафт?

Це мінорна чи мажорна мелодія?

На ці питання у мене немає єдиних відповідей. Мій Київ звучить дуже по-різному. Його тональність може змінюватися протягом дня: на це впливає сезон, час доби, погода, на це впливають події, які відбуваються на його вулицях…

Звучання Києва – багатогранне, непередбачуване і сповнене імпровізації, – і в цьому найбільша його цінність. Це жива історія, живий і дуже динамічний процес.

Цього року в рамках другого високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage ми вирішили почути нашу столицю!

Другий фестиваль високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage проходитиме у Києві з 16 по 26 серпня

Тож запрошуємо надсилати звуки Києва, які найбільш увиразнюють наше місто, викликають асоціації, спогади, сильні емоції та мрії.

Обмежень немає: від звуків будівництв до дитячого сміху.

Організаційний комітет у складі засновника фестивалю високого мистецтва Євгенія Уткіна, музичної кураторки Любові Морозової та кінопродюсера, композитора і куратора конкурсу Сергія Круценка відбере найцікавіші міські звуки.

А потім Сергій Круценко, автор музики до фільму "Хайтарма", композитор і саундпродюсер міжнародних шоу та проектів, вплете їх у створену ним Симфонію Міста.

Кожен із нас є співтворцем звукової карти міста і кожен може стати співтворцем фестивалю. Без вас його не може бути.

Сьогодні, коли підготовка до другого фестивалю високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage – у розпалі, я можу сказати, що звучання нашого фестивалю вже вплетене у єдину звукову канву Києва. Це вже частина історії міста.

Bouquet Kyiv Stage виник із любові до Києва і з бажання зробити йому подарунок. Звідси і символ фестивалю – букет. Зі складною і продуманою композицією, де кожна деталь – на своєму місці.

Любов, зокрема до міста, – це лейтмотив фестивалю, його наскрізна ідея. Любов в основі всього: багатогранної програми, над якою працює команда кураторів, трьох конкурсів, які цього року ми приготували для вас, наших мистецьких проектів.

Любов в основі щоденної роботи натхненної команди, яка робить цей фестиваль можливим.

А ще любов – це те, що люди приносять з нашого фестивалю додому.

Для мене як ініціаторки саме міського фестивалю дуже важливими є досвіди взаємодії і співтворення у різних їхніх проявах.

Найкраще ця ідея проявляється у взаємопроникненні звуків, їхньому легкому змішуванні, а відтак, народженні нових неочікуваних мелодій.

Коли над "Софією Київською" звучатимуть класичні, джазові, електронні композиції, до слухачів також долинатимуть і звуки автівок, що їдуть бруківкою, дзвони Михайлівського собору, сміх людей, які гуляють біля столітніх мурів, – це і є звучання сучасного міста.

Всі ці чудові локації, які не терплять фальші, – "Софія Київська" і "Золоті Ворота", два потоки музичної програми з акцентом на класику і на експерименти – "Площі і пагорби" та "Птахи і квіти", кінопокази у "Золотих Воротах", художні виставки Олександра Дубовика, Вікторії Зубенко, виставка робіт понад 30 українських митців "Автопортрет з Букетом", – все для того, щоб ми зібралися на фестивалі, щоб взаємодіяли і разом його творили.

У великих містах між людьми завжди є дистанція, ми ж спробуємо заповнити цей простір мистецтвом.

Другий фестиваль високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage проходитиме у Києві з 16 по 26 серпня.

За ці 11 днів ви почуєте більше 25 концертів. На сцені просто неба у саду "Софії Київської" виступатимуть українські та зарубіжні гурти, оркестри, всесвітньовідомі солісти і диригенти.

Серед них – легендарний норвезький музикант і композитор Ейстен Севог, піаніст Олексій Гринюк і скрипаль Андрій Бєлов, американо-ізраїльський джазовий піаніст Гай Мінтус, оперні співаки Теммі Генсрад та Ніколас Ішервуд із США та багато інших.

Одразу п’ять оркестрів – хедлайнер з унікальною програмою "Українські сезони" – New Era Orchestra, а також "Віртуози Києва", Національний президентський оркестр, Kyiv Fantastic Orchestra та "Київські солісти" – візьмуть участь у фестивалі.

Дехто з музикантів має настільки щільні робочі графіки, що для всіх нас велика удача почути їх у Києві.

До речі, навіть тих музикантів, на чиї виступи ви регулярно ходите, варто почути у стінах "Софії Київської". Це зовсім інший естетичний досвід.

Про взаємодію, довіру і вміння наповнювати простір довкола – запланована в рамках фестивалю інтерактивна програма Spara для дітей та дітей з аутизмом від шведського мистецького колективу MELO. Цей колектив також проведе воркшопи для людей літнього віку.

Щовечора в музеї "Золоті Ворота", глядачі зможуть подивитися найкращі українські "кінобукети" – стрічки фестивалів DocuDays UA, "КРОК", ОМКФ, МКФ "Молодість", СУК та фільми, що отримали "Золоту дзиґу".

Ще один проект в рамках цьогорічного фестивалю є, на мою думку, особливо важливим в контексті великого динамічного міста. Це – бесіди під ясенем. Програма ще формується, але повірте, ми запросимо на ці бесіди справді глибоких людей з цікавою філософією і поглядами на життя. Це буде місце живого спілкування – неспішного і вдумливого. Це будуть розмови, які підсилюють важливі речі у вирі міської метушні.

Фестиваль – це подарунок, тому всі концерти, кінопокази, дискусії, виставки ви зможе відвідати безкоштовно.

Гості сплачують лише за вхідні квитки в "Софію Київську" та музей "Золоті Ворота".

Мені хочеться розповісти ще більше всього, бо я, як і кожен, хто робить цей фестиваль, живу ним. У ці літні дні Bouquet Kyiv Stage наповнює мене хвилюванням, але так само – світлом.

Я мрію, що Bouquet Kyiv Stage стане для киян однією із найулюбленіших літніх подій.

Я вірю, що він вийде за межі Києва і звучатиме в багатьох культурних столицях світу, втім, принісши туди елементи унікального київського звучання.

Що для цього потрібно?

Любити Київ, любити музику, бути відкритими до світу і вміти не лише брати, нехай і з вдячністю, а й віддавати. Зустрінемось у серпні на другому Bouquet Kyiv Stage!

Ірина Буданська, ідейна натхненниця та організаторка Bouquet Kyiv Stage, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні