Яка вона кадрова криза у юридичному бізнесі

Досить довгий час у моїй голові побутувала думка, ніби юристів у нас настільки багато, що наче вся українська молодь вирішила стати правниками.

Впевненість у цьому знесло, як тільки почала сама переглядати резюме кандидатів на працевлаштування.

З одного боку, юрист – базова професія і 34-35 тисяч студентів щорічно – показник немаленький.

Додають певності слова представників rabota.ua, які говорять, що кадрів вистачає, а ось попит на них занизький.

Офіційна статистика Центру зайнятості свідчить, що на 90 наявних вакансій 725 безробітних станом на 1 серпня 2019 року.

З іншого боку – я, як працівник такої фірми, підтверджую, що знайти гідного кандидата й закрити вакансію зовсім нелегко.

Розберімось!

Шлях у юридичній компанії може бути тільки вгору. Та не всім до снаги його долати.

Багато хто хоче все й одразу (що не можна засуджувати – сама така), але мало хто розуміє, що це ієрархічна піраміда, на вершину якої потрапити можна, тільки пройшовши всю її рівневу систему з самого низу.

Інше питання – мотивація. Гортаючи думки старших колег, натрапила на цікаве припущення партнерки CMS Reich-Rohrwig Hainz Марії Орлик, яка стверджує, ніби особливості системи пріоритетів, цінностей та мотивації покоління Y можуть призвести до того, що незабаром в юридичних фірмах не залишиться партнерів узагалі.

Авжеж, це може статися.

Але не у діджиталізації та інноваціях справа – як прийнято вважати. Ці речі лише покращують наше професійне життя.

Усе минає та оновлюється. У мілленіалів присутня своя мотивація. І, подекуди вони набагато більше результатів дають, не плекаючи бюрократизму, ніж люди, які сидять в офісі та щовечора розписують свої щоденні звіти по хвилинах, витрачаючи на це ще як мінімум півгодини робочого часу. Це покоління ставить свободу дій понад усе та визначає роль комунікації основною у веденні справ.

Ви можете з цим сперечатися?

Особисто я – аж ніяк!

Не всюди піраміда однакова

Кожна фірма має право влаштовувати адміністрування згідно до власних обставин.

Щонайменше – це завжди три портали, долання кожного з яких надає юристу новий статус, вищий чин, більшу частину обов’язків та можливостей.

Разом з тим, мета у кожного своя. Далеко не кожен юрист хоче стати асоційованим партнером компанії.

Повторімося, з кар’єрним зростанням більшає і кількість відповідальності, від якої неможливо відмовитися.

Бути кваліфікованим, хорошим юристом чи адвокатом ще не означає бути хорошим партнером. Далеко не всі мають хист управлінця, як не всі можуть брати участь у вирішенні судових спорів, приміром.

Ведучи мову про сам ринок, зауважмо, що він динамічно розвивається: ніщо не стоїть на місці, а конкуренти особливо. Тому боротьба за таланти має місце теж.

Тут вам і відповідь на питання, де шукати юридичні вакансії. Перелік джерел не обмежується сервісами rabota.ua, work.ua, hh.ua. Це тільки верхівка айсберга. Заглиблюватися є куди.

Наприклад, юридичні компанії беруть участь у ярмарках вакансії, презентують свою діяльність для студентів вишів. На презентації студенти отримують запрошення, якщо не на стажування, то точно на екскурсію (залежно від попиту).

Також, якщо ви є членом Ліги студентів АПУ чи берете участь у певній навчальній програмі – відповідні можливості додаються.

Питання відповідності попиту та пропозиції

Специфіка пошуку талантів у юрбізі дещо складніша, ніж в інших сферах.

Тут людина від початку має бути досвідченою, себто мати хоч якийсь досвід роботи та здобутки у цій сфері чи конкретно у спеціалізації, на яку претендує бути прийнята.

Часом, вигода для шукача є мізерною з огляду на перелік вимог роботодавця і того, що він може запропонувати.

Але, якщо на меті розвиток та професійне зростання – піраміда прийме вас, зростить та дасть усе необхідне для подальшого пересування по кар’єрному шляху.

Від шукача необхідні тільки бажання та готовність змінюватися, здатність адаптуватися до умов та виконувати всі завдання, які на на нього чекають.

Якщо здається, що використовують, скоріше – випробовують.

Якщо робота виявилася монотонною та сірою – варто ще подумати, чи на свій стілець сіли.

Зустрічається багато прикладів, коли людина саме юридичної професії не може дочекатися отримання диплому для зміни професії.

Будучи юристом, можна ще займатися викладацькою та науковою діяльністю, провадити політичне, консультувати, працювати на засадах помічника.

Не обов’язково всім лізти на вершину. Для цього потрібна рішучість, яку є шанс набути з часом, якщо не йти проти своєї волі зараз.

Головні вимоги до шукача

ТОПовий юридичний заклад, високий рівень володіння англійською мовою, розуміння того, як працює цей бізнес.

Аналітичний склад мислення, логічність, стресостійкість, дисциплінованість – це все must have для успішного кандидата у загальному плані.

На практиці ж, на співбесіді може мати успіх людина з будь-якого навчального закладу, яка не володіє англійською на достатньому рівні, але відрізняється особливою активністю, комунікабельністю, критичним мисленням, точністю та, чи не головне – має особисті цілі.

Ось що каже на рахунок процесу працевлаштування радник ЮФ "ТЕФФІ" Андрій Ілюк, який вже третій місяць у пошуках юриста:

"Думка, що ринок праці перенасичений юристами, не нова. Зі своєї практики бачимо, що це дійсно так. Кількість кандидатів на вакантні посади просто вражає. Проте й високою стає конкуренція між ними.

Сьогодні закриття вакансії займає від 2 до 4 місяців. За цей час з кандидатом ми встигаємо пройти 2 співбесіди та виконати практичне завдання – такий підхід дозволяє отримати інформацію про професійний рівень кандидата та його навички.

І хоча на етапі відбору відсіюється велика кількість потенційних працівників і сам процес розтягується в часі – пошук справжніх талантів того вартий."

Перший контакт, точка дотику з роботодавцем (зауважте, що це не завжди профі-HR) – супровідний лист, який додається до резюме. Коли людина вміє нормально почати комунікацію, значить вона розуміє, що це, і навіщо потрібно. А це вже показник.

Для юриста важливо чітко формулювати свої думки. Це також пропозиція, а отже ніхто не читатиме купу неформатованого тексту. Зацікавити людину по той бік екрану потрібно за перші 5-10 секунд. Тому лаконічність та точність викладу тут цінуються.

Не буде зайвим уважно прочитати текст вакансії, а краще – перечитати кілька разів. Офіс-менеджер – не молодший юрист, а резюме англійською – ще не факт того, що кандидат класно нею володіє та пройде без перевірки. А от те, що він надсилає його на вакансію, яка складена українською – питання. Інша справа продублювати файл і сказати про це у тілі листа. Спілкування – above all.

Хоч ви і юрист, намагайтеся відразу привчати себе до уникнення кліше у документах такого типу. Не треба писати у розділах "Хобі" та "Особисті якості" стандартні речі. Це вас характеризує, але ніяк не у хорошому світлі.

Ера динозаврів, майже, позаду. Компанії шукають молоду кров – Юристів з великої літери, які будуть спілкуватися з клієнтом на доступній, зрозумілій для нього мові.

Тому, у кожній компанії діють свої правила прийому на роботу, адаптації та росту працівника. Але, якщо ви стежите за тенденціями ринку і хоча б мінімально розумієте, що кожному камінчику потрібне відповідне шліфування та обрамлення перед випуском у продаж – welcome.

Олександра Дзигал, PR-менеджерка та спеціалістка з маркетингових комунікацій юридичної фірми "ТЕФФІ", спеціально для УП

Титульна світлина rfphoto/Depositphotos

"Лише жіночність та шарм". Чому Асоціація юристок виступила проти конкурсу краси серед адвокаток

Контрактники хочуть бути юристами і менеджерами. Топ-10 платних спеціальностей вишів

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні