"Лише жіночність та шарм". Чому Асоціація юристок виступила проти конкурсу краси серед адвокаток

— 6 березня 2018, 10:52

Асоціація жінок-юристок України "ЮрФем" виступила проти проведення конкурсу краси серед жінок-адвокатів "Краса ААУ 2018", пише "Повага".

Причина: в оголошення про проведення конкурсу на сайті Асоціації Адвокатів України вказано, що на змаганні "не будуть враховуватися і оцінюватися … професійні досягнення, лише краса, чарівність, шарм, жіночність".

Фото: pda.pravda.if.ua

"Проведення конкурсів краси серед адвокаток призводить до підриву престижу жінок в адвокатурі, підсилення та поширення стереотипів про жінок в правничій професії та порушенням міжнародних норм, зокрема, наведеної Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок", – йдеться у заяві.

Асоціація стверджує, що в юридичному середовищі України є стереотипи, що підтримують сприйняття жінки-адвоката насамперед як сексуального об`єкта, а потім вже як фахівчині та експертки в професії.

Результати проведеного "ЮрФем" у 2017 році опитування показують, що жінки у юридичній професії зіштовхуються із значними перешкодами та дискримінацією, зокрема, сексуальними домаганнями та меншою порівняно з чоловіками оплатою праці.

"Професійні об`єднання юристів повинні вживати заходів до викорінення патріархальних стереотипів про підпорядковану роль жінки як прикраси для чоловіків та сексуального об`єкта, а також до забезпечення справжньої рівності жінок та чоловіків у юридичній професії", – йдеться в заяві.

Україна взяла на себе зобов’язання "змінити соціальні та культурні моделі поведінки чоловіків і жінок для досягнення викоренення забобонів, звичаїв та всіх інших проявів, що ґрунтуються на ідеї неповноцінності чи зверхності однієї із статей або стереотипності ролі чоловіків і жінок".

[L]Юристки роз'яснюють, що у 2017 році Комітет з ліквідації дискримінації щодо жінок рекомендував Україні "без зволікання впровадити комплексну стратегію, що передбачає активні і послідовні заходи, орієнтовані на жінок і чоловіків з усіх прошарків суспільства, з метою ліквідації дискримінаційних стереотипів і патріархальних уявлень про роль і обов’язки жінок і чоловіків в сім’ї та в суспільстві".

Асоціація згадує й про Правила адвокатської етики. Там сказано, що "адвокат повинен стверджувати повагу до адвокатської професії, її сутності та громадського призначення, сприяти збереженню та підвищенню поваги до неї в суспільстві…

Адвокат не повинен вчиняти дій, спрямованих на обмеження незалежності адвокатської професії, честі, гідності та ділової репутації своїх колег, підрив престижу адвокатури та адвокатської діяльності".

Асоціація жінок-юристок України "ЮрФем" закликає адвокаток та юристок не брати участь у подібних конкурсах та засуджувати їх проведення.

Реклама:

Головне сьогодні