15 шляхів, якими молодь може боротися з корупцією

Корупція – це не ефемерне явище, і з нею можна боротися.

За даними Індексу сприйняття корупції, Україна посідає 126 місце серед 180 інших країн та отримала 30 балів зі 100. Чим більше балів, тим країна сприймається як менш корумпована.

Корупція лишається "табуйованою" темою для молоді попри те, що їй можна протидіяти завдяки петиціям, вуличним протестам, моніторингу публічних закупівель та участі в громадському бюджеті.

Молоді громадяни нерідко вважають корупцію проявом української ментальності.

Наразі для молоді важливо не дотримуватися статусу-кво, а зайняти активну позицію щодо проблем в корупції.

Розслідування баз даних

Розслідуйте, куди йдуть кошти вашого навчального закладу, міської ради, уряду.

Для цього існує онлайн-система з даними про публічні закупівлі ProZorro.

Моніторити закупівлі можна завдяки модулю аналітики BI Prozorro, а подати скаргу чи відгук на підозрілу закупівлю можна на моніторинговому порталі DOZORRO.

Все замислюєтеся, звідки у Вашого викладача стільки грошей на новенький Range Rover?

Завдяки електронному реєстру декларацій можна проаналізувати майно та доходи, наприклад, кандидата в мери чи депутата, і перевірити їхню доброчесність.

Моніторинг закупівель

Школи та університети купують чимало приладдя для занять – підручники, лабораторне обладнання та інші необхідні товари за бюджетні кошти. А це – кошти нас з вами, платників податків.

Так чому б нам не дізнатися, як насправді їх використовують?

Будьте проактивними в школі або в університеті. Використовуйте систему ProZorro, щоби стежити за надходженнями закладу.

Питайте, скільки предметів першої необхідності повинно було прийти, і якщо цифри не складаються – можете поскаржитися керівництву закладу. Дайте їм можливість пояснити ситуацію.

Якщо розібратися не виходить, зверніться в управління освіти, який є керівним органом.

Ще вищі рівні – Державна аудиторська служба і поліція.

Щоб класифікувати тип виявленого порушення, користуйтеся інструкціями від DOZORRO, шаблонами листів до замовників і контролюючих органів та реальними прикладами оскарження аналогічних порушень. Якщо виникне така необхідність, відправте запит про доступ до публічної інформації.

Збір думок громади

Вам здається, що дорогу у вашому дворі зробили неякісно?

У більшості людей є своя думка про уряд або послуги, які він надає, але не часто вони знаходять час, щоби висловити її.

Для сприяння справедливості, ви можете зібрати зворотній зв'язок громадян про державні послуги.

Колекція з сотень або тисяч відгуків може спонукати уряд покращити свою роботу. Зібрані дані можна передати журналістам.

Розробка технологічних рішень

Ви технічно підкований/-на?

Тоді ви можете допомогти громадам документувати випадки корупції, розробляючи платформи звітності в інтернеті або через мобільні додатки.

Це може стати ефективним способом боротьби з корупцією в режимі реального часу.

Наприклад, I Paid A Bribe – унікальна ініціатива для подолання корупції завдяки колективним свідченням громадян. Ви можете повідомляти про характер, кількість, типи, місце та частоту фактичних корупційних дій на цьому вебсайті.

Якщо ви раптом зіткнулися з викладачем-хабарником, або викладач вимагає кошти "на потреби університету", ви можете вивчити інструкції та скористатися порадами, до кого потрібно звертатися.

Створення коміксів та мультфільмів

Комікси, меми та мультфільми – це потужний спосіб підвищення обізнаності щодо антикорупції.

Завдяки поєднанню зображень та тексту, комікси допомагають викликати дискусії, і їх легко виготовити. Все, що потрібно, – це ручка і папір.

Гарним прикладом є комікс Uptown Chronicles, де є все – і гостросюжетний дискурс, і zero tolerance до корупції.

Театр, драма, музика

А може трохи антикорупційного репу?

😎 Африканська режисерка Рама Т’яу відзняла "біт" для революції 2011 року у Сенегалі проти диктаторського режиму Абдулая Уейда. The Revolution Won’t Be Televised став своєрідним маніфестом революції в Африці.

Кіношки про антикор, фестивалі, драма та театр – інструменти привернення уваги громадян до проблем корупції. Це може переконати людину подивитися на ситуацію під іншим кутом та спонукати до дії.

Так, наприклад, до програми фестивалю "Кіно проти корупції" увійшли шість європейських кінострічок, які досліджують природу корупції, – від неприкритого зловживання владою політиків та корпорацій до негучних побутових конфліктів.

Розробка настільних ігор

Ігри є цінною і цікавою формою навчання – навіть для таких серйозних тем, як корупція. Вони підвищують знання, змінюють ставлення та допомагають залучати до спільних дій.

Прикладом можуть слугувати ігри "Набір для великих змін" та "Прозорі міста".

Спорт, як інструмент боротьби з корупцією

Ігри можуть бути не тільки настільні, але й спортивні. За допомогою інтерактивного спорту можна привернути увагу громади до проблем корупції в такому цікавому форматі.

Наприклад, біг від корупції або змагання за кубок "прозорості", таким чином завернувши потрібні меседжі у будь-який вид спорту. Дайте свободу своїй уяві.

Долучайтесь до молодіжних організацій

З корупцією краще боротися гуртом. Ходіть на тематичні події, приєднайтесь до цікавої для вас молодіжної організації, стажуйтеся – тут ви не тільки знайдете однодумців, але й отримаєте практичний досвід у різних сферах, який в університетах, на жаль, дають не завжди.

Зокрема, ви можете доєднатися до AIESEC Ukraine, знайти міжнародні можливості та цікаве волонтерство.

Організація освітніх подій

Подієвий маркетинг – це один із найлегших та цікавих способів привернення уваги до проблем корупції в громаді.

Подумайте над концепцією, розробіть програму, запросіть цікавих спікерів, зацікавте ключових стейкхолдерів, а найголовніше – зберіть команду однодумців.

Виплата "нульових" хабарів

"Zero currency" – це наочна допомога, яка спонукає людей казати "ні" корумпованим чиновникам, та викрити, де і коли вимагають хабарі.

Концепція виникла в Індії, де вона була відома як рух "нульової рупії", і виявилася грізною тактикою боротьби з корупцією.

"Нульові рупії" – це імітація банкнот, які були розроблені для використання громадянам Індії внаслідок жорсткої корупції.

Громадян Індії примушували здійснювати незаконні доплати за звичайні державні операції.

Тож Transparency International India розробила нульові рупії, які зовнішньо нагадували банкноту в 50 рупій.

Подібні валютні імітації дозволяли протидіяти корупційному свавіллю в Індії, просто "заплативши" хабарнику нульовими рупіями. Може, вже час розробити "нульові гривні"?

Організація протестів

У сучасному світі все змінюється дуже швидко, тому отримувати інформацію вертикально вже неможливо. Люди починають навчатися не тільки у старших, але й в однолітків.

Протест присутній у будь-якій системі політичних відносин, супроводжує розвиток будь-якого політичного режиму. Адже всяка зміна форм і методів проведеної політики неминуче впливає на особливості прояву станів політичного протесту.

Тому протест є особливою формою навчання не тільки молоді, але й представників влади. Оскільки "голос" країни – це громадянське суспільство, а не окремі особи чи партії.

Петиції

Створюйте петиції, почитайте закон, проконсультуйтеся з юристами або фахівцями з антикорупції.

Петиція без законного обґрунтування і чіткого формулювання з великою часткою ймовірності приречена.

При величезному резонансі навіть така петиція може вплинути на ситуацію, але також важливо залучити відповідних фахівців для її попередньої підготовки.

Подавати петиції можна тут і тут.

У своєму місті ви можете діяти точково. Наприклад, звернутися до органів місцевого самоврядування та подати петиції через їхні системи.

Пам’ятайте, що один із дієвих інструментів впливу й розповсюдження – це інтернет. Якщо ви навіть коли-небудь вагалися, що ваш голос можуть почути, то електронна петиція – це той інструмент, який здатен привернути увагу до будь-якого питання.

"Пікетування" обіцянок політиків

Під час виборів кандидати перебувають у центрі уваги. І це сприятливий час, щоб спонукати їх взяти відповідальність за свою агітацію та передвиборчі обіцянки.

Адже політики говорять багато, а ось видимих результатів нерідко обмаль.

Спробуйте комунікувати з ними, організовувати мирні зібрання, бойкоти, акції, щоб привернути увагу до марних обіцянок та спонукати до дії.

Моніторинг виборчих процесів

Ніколи не було простіше і швидше стежити за виборами в режимі реального часу.

За допомогою краудсорсингу в інтернеті людина може повідомити світові про порушення голосу у її країні лише кількома клацаннями миші.

Як правило, моніторинг проводиться невеликою групою людей з фото- і відеокамерами, які перебувають на виборчих дільницях, де потенційно можуть виникнути порушення.

Або ви можете приєднатися до групи громадського спостереження "ОЗОН".

Олександра Герт, в рамках стажування в Transparency International Ukraine, спеціально для УП.Життя

Вас також може зацікавити:

Як гра в "Мафію" може боротися з корупцією. Та ще 5 успішних кейсів

"Чи бачили ви ці парти?": Як львів'янка бореться із поборами і корупцією у школах

Дещо про витоки нашої корупції, або Про користь заготівлі дров

Корупція, наукова халатність і секс-домагання: розповідь колишньої археологині

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні