Підліткам про головне: все, що цікавить хлопців та дівчат

Підліткам про головне: все, що цікавить хлопців та дівчат

У жовтні 2020 року в видавництві "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" вийшла книга, яка давно мала з’явитися в Україні.

Доктори медичних наук Оксана Ромащенко, Марлена Буш та Світлана Возіанова дали відповіді на актуальні запитання юнацтва.

Щоб краще зрозуміти проблематику цього науково-пізнавального видання, пропоную вам прочитати кілька фрагментів та пробігтися очима скороченим змістом деяких розділів.

"Підліток – це я?"

Так, це ти. Хочеш дізнатися, чому ми, дорослі, так тебе називаємо? Тому, що ти зараз на шляху до дорослішання, до самостійності. Ти ще не дорослий, але вже й не дитина. Твій мозок продовжує свій розвиток, як і твоє тіло.

Ти вирізняєшся своєю індивідуальністю.

В тобі вирують численні протиріччя. Ти хотів би зразу всього й багато. Іноді тобі й самому важко визначитись, чого ти хочеш. Незрідка ти вступаєш у конфлікти з людьми, які тебе оточують, намагаючись досягти їхньої підтримки і розуміння. У тебе підвищений інтерес до самоаналізу й аналізування друзів та родичів, проте тобі не завжди вдається зрозуміти ні себе, ні інших. Тебе часто дратують будь-які зауваження, а надто ті, з якими ти не згоден.

Доктори медичних наук дали відповіді на актуальні запитання юнацтва

Для тебе важливе розуміння і повага дорослих та друзів. Бути визнаним у колі однолітків для тебе дедалі значиміше, а присутність батьків та інших дорослих дедалі частіше навіює сум і нудьгу. Тепер навчання для тебе – це привід зустрітися з друзями. Тим часом у компаніях ти досить часто відчуваєш певний дискомфорт.

Ти намагаєшся говорити як дорослий, однак ще повною мірою не володієш необхідними навичками. Ти прагнеш, щоб тебе вислухали, проте тобі не завжди дають говорити або слухають без особливої уваги.

Ти бажаєш самостійності і незалежності. Намагаєшся досягти якоїсь мети. Але щоразу, коли хочеш запросити дівчину чи піти на дискотеку з друзями, ти змушений звертатися до батьків, хоч це й не просто. А батьки не завжди підтримують твоє рішення і не завжди поділяють твої уподобання.

Ти хочеш подобатись іншим, привертати увагу й бути цікавим, але все частіше сприймаєш себе дуже критично, а надто в тому, що стосується зовнішності, слів і вчинків…

Секрети краси від Одрі Хепберн:

  • Щоб губи були привабливими, говори ними добрі слова.
  • Щоб очі були гарними, шукай ними добре в людях.
  • Задля стрункості фігури розділи свою їжу з голодними.
  • Для краси волосся дозволь дитині запустити в нього свої пальці.
  • Для душевного спокою живи з упевненістю в тому, що ніколи не будеш самотньою.
  • З віком ти усвідомиш, що в тебе дві руки: одна – щоб допомогти собі; друга – щоб допомогти іншому.

"Я і моя зовнішність"

Здоров’я та краса ототожнюються з давніх-давен. Краса формується з дитячого та підліткового віку. Вона пов'язана з особливостями твого розвитку, навичками, поведінкою, доглядом за своїм тілом, волоссям, шкірою. І ти маєш це знати.

👩‍🦰👩‍🦱‍👱 Що впливає на жирність волосся?

Підвищена активність сальних залоз і жирність волосся можуть бути зумовлені спадковістю, стресами, неправильним харчуванням (вживання переважно жирної, гострої їжі, продуктів з високим глікемічним індексом), захворюваннями шлунково-кишкового тракту тощо. Паління та недостатня тривалість сну також можуть впливати на активність сальних залоз.

👩‍🦰👩‍🦱‍👱 У якому віці можна починати фарбувати волосся?

Такого критерію не існує, проте з етичних міркувань експерти рекомендують починати фарбувати волосся не раніше 16-річного віку.

У Стародавньому Римі був культ світлої шкіри та білявого волосся. Історики вважають, що навряд чи Вулкан одружився б з Венерою, а Марс закохався б у неї, якби вона не мала золотих кучерів. Римлянки вже тоді знали секрет знебарвлення волосся: вони протирали його губкою, змоченою олійкою з козячого молока та попелом бука, а потім знебарвлювали на сонці.

👩‍🦰👩‍🦱‍👱 Які фарби можна використовувати підліткам?

Тонуючі засоби можна застосовувати вже з раннього підліткового віку.

Ніколь Кідман використовує для миття волосся сік журавлини, що забезпечує йому стійкий блиск. Після такої "ягідної" процедури волосся набуває особливого червоно­рудуватого блиску.

👩‍🦰👩‍🦱‍👱 Які щітки та гребені слід застосовувати для розчісування волосся?

Важливо, щоб розчісування було неагресивним. Краще мати щітки та гребені без гострих чи металевих зубців, які можуть травмувати шкіру і пошкодити волосся. Коротке волосся розчісують від кореня, а довге – від вільних кінчиків. Пам’ятайте, що краще мати власну щітку і завжди тримати її в чистоті.

Ще не дорослий, але вже й не дитина

👩‍🦰👩‍🦱‍👱 Коли потрібно починати голитися?

Якщо хлопець замислюється про гоління, це означає, що настав наступний етап його дорослішання.

Ще в Стародавній Греції юнаки голили обличчя і носили довгі кучері. Перші волоски, що з’являються на обличчі в період статевого дозрівання, – пушкові, м’які, які потім змінюються на густішу й жорстку щетину. Поява першого пушку – ще не привід починати голитися. Пам’ятай, що з кожним голінням щетина ставатиме темнішою і жорсткішою, а потім ти будеш змушений голитися щоденно чи хоча б через день. Шкіра підлітка ніжна й чутлива, тож агресивна дія леза бритви може негативно вплинути на її стан. У час активної гормональної перебудови організму на шкірі обличчя юнака можуть з’явитися вугрі або інші запальні висипи. Вважається, що починати гоління краще не раніше 18-ти років. Проте якщо ріст волосся дуже активний (це зумовлено генетично), голитись можна починати з 14-15 років.

"Я і моє кохання"

👩‍❤️‍👨 Як діяти, якщо хлопці не звертають на мене уваги?

Ось декілька простих порад:

  • Займися танцями. Окрім того, що набудеш чудової постави, ти станеш впевненішою в собі (це давно доведено психологами).
  • Спробуй розпустити коси, старайся, щоб волосся завжди було чисте, блискуче, пишне. Усі чоловіки небайдужі до гарного волосся.
  • Не роби нічого незвичайного, коли намагаєшся привернути увагу хлопців. Не варто фарбувати волосся в зелений колір і яскраво виділяти губи.
  • Запроси в гості (просто так або на день народження) своїх друзів. Не намагайся сміятися голосніше за всіх і найвище стрибати під час танців. Будь собою. Краще розкажи щось захопливе, розпитай гостей про їхні інтереси, новини, запропонуй цікаву тему для розмови. І всі зрозуміють, що з тобою цікаво спілкуватись.

Усвідом і запам’ятай одну прекрасну фразу: "Ніхто не знає точно, коли життя починає змінюватись на краще. Можливо, це відбувається саме зараз!"

Підліткам про головне: все, що цікавить хлопців та дівчат

👩‍❤️‍👨 Як показати юнакові, що він мені подобається?

Спробуй привернути увагу своєю зовнішністю, а також інтересом до свого обранця, зацікавленістю важливими для нього справами, хобі. Спробуй стати приємним співрозмовником. Це допоможе тобі більше дізнатися про його вподобання. Не бійся розпочати розмову і цим привернути увагу привабливого хлопця. Під час дружньої бесіди ти можеш зазначити, що тобі цікаво з ним, легко, весело, приємно. Сказати про це краще у вигляді легкого жарту, не надто на цьому акцентуючи.

Певне застереження: інколи дівчата вважають, що паління, вживання алкоголю чи відверта розкутість допомагають привернути увагу однолітків. Якщо хочеш дізнатись, що думають про це твої ровесники, то можеш повірити мені на слово: вони цього не схвалюють, особливо якщо мріють про серйозні стосунки. Адже тобі хочеться саме серйозних стосунків?

👩‍❤️‍👨 Як подолати страх перед першим поцілунком?

Спочатку спробуй розібратися, що саме тебе бентежить і лякає. Може, ти боїшся виглядати невпевненою, бо не маєш досвіду? Втім, свою недосвідченість ти можеш представити з гідністю.

До речі, про почуття. Якщо тебе переповнює справжня пристрасть і ти довіряєш дорогій тобі людині, краще розкажи про свій острах. Повір, його реакція на це тобі багато про що скаже: про ставлення до тебе, його цінності, певні сторони характеру. Ти зможеш відчути й зрозуміти, чи це тимчасове захоплення, чи справді глибока, щира симпатія, а можливо, навіть кохання.

"Сексуальність"

❤️ Чи є різниця в сексуальній поведінці дівчат і хлопців?

Сексуальність підлітків має свої особливості. Вони починають проявлятися тоді, коли певні мотиви поведінки підштовхують підлітків до початку сексуальних стосунків.

Дівчатка зазвичай прагнуть усім подобатись, побоюючись неприязні з боку хлопців. І перший сексуальний досвід для них може бути не дуже приємним, навіть якщо такі стосунки пов’язані з сильними почуттями. Юнаки прагнуть мати перший сексуальний досвід, і під час дебюту інтимних стосунків уже можуть отримати задоволення, оскільки сім’явиверження (еякуля́ція) супроводжується оргазмом.

Однак при цьому не слід вважати, що сексуальні стосунки у хлопців простіші, ніж у дівчат. Саме вони активніше проявляють ініціативу в таких стосунках, дещо раніше пізнають своє тіло та його особливості. Тож під час першого сексуального досвіду вони емоційно вразливіші, ніж дівчата. Дівчата простіше підлаштовуються під особливості сексуальних стосунків. Вони незрідка копіюють те, що бачили в кіно чи в інтернеті, або ж чули від однолітків (часто далеке від реальності). Хлопці болісніше переносять перші невдачі в сексуальному дебюті, і тому це робить їх вразливими.

Досягнення гармонії в статевих стосунках, особливо на етапі їх формування, визначається культурою партнерів, повагою один до одного і почуттями…

Чи є різниця в сексуальній поведінці дівчат і хлопців?

Cексуальна поведінка молоді у світі

Статеві стосунки до шлюбу тепер поширені майже в усьому світі. Цивільний шлюб у сучасному суспільстві став прийнятним. Юнаки та дівчата всюди починають статеве життя раніше, а одружуються і народжують первістків пізніше порівняно з минулим. Іншими словами, молодь стає сексуально зрілою до шлюбу, а одружується після 25-29 років.

Рівень сексуального досвіду та сексуальний дебют серед дівчат і юнаків у різних куточках світу має певні особливості, однак в одному регіоні є приблизно однаковим.

Дослідження, проведені останніми роками, показали, що в економічно розвинених країнах більшість жіночого населення починає статеві стосунки до 18 років: 76% жінок у Великобританії, 75% – у Франції, 61% – в Італії, 67% – у США, 65% – в Україні.

Водночас 3-14% мешканок Азії мали перший сексуальний досвід до 18 років, 19-45% жінок Латинської Америки – до 16 років, 45-52% африканок регіону Південної Сахари – до 19 років.

Дослідженнями також доведено, що серед дівчат в Азії лише 2-7% починають статеві стосунки до шлюбу і до 18 років.

Аналіз анонімного анкетування, проведений серед хлопців, дав змогу переконатись, що в економічно розвинених країнах їхнє статеве життя починається переважно до 18 років: 81% – у Великобританії, 79% – у Франції, 75% – у США, 71% – в Україні.

Аналогічно в Азії 24-76% юнаків вступають у статеві стосунки до 18 років, 45-67% в Латинській Америці – до 16 років, 44-75% чоловіків у регіоні Південної Сахари – до 17 років.

Для розуміння того, що ще є у книзі пробіжіться очима скороченим змістом деяких розділів:

"Я і Я"

Підліток – це я? • Що таке підлітковий період у розумінні дорослих? • Підлітковий період та статеве дозрівання – це одне й те ж саме? • Що змінюється в мені в період статевого дозрівання? • Коли настає період завершення статевого дозрівання? • Чи всі ми розвиваємось однаково швидко? • Що відбувається всередині мого організму, коли я дорослішаю? • Що впливає на мій зріст і мій розвиток? • Як слід діяти, щоб стати привабливішим? • Секрети краси від Одрі Хепберн.

"Я та моя зовнішність"

Коли потрібно починати догляд за шкірою? • Як змінюється шкіра з початком статевого дозрівання? • Яка шкіра вважається нормальною або сухою? • Чи слід доглядати за нормальною шкірою? • Я полюбляю декоративну косметику. Як правильно в моєму віці нею користуватися? • Що таке вугрі і чому вони з’являються на моєму обличчі? • З якого віку з’являються вугрі? • Чи пов’язаний розвиток акне з активністю сальних залоз? • Що впливає на активність сальних залоз? Чи впливає спосіб харчування на розвиток акне? Які продукти бажано включати до харчового раціону підлітків? • Чи впливає на особливості шкіри стан шлунково-кишкового тракту? • Як впливає на акне паління? • Чому висипи на шкірі дівчини збільшуються перед місячними? • Чи можна висип витискати руками? • Що робити, якщо вугрі на обличчі вже з’явилися? • Як лікувати висипи на спині та в зоні декольте? • Чому так важливо не лікувати висип самостійно, а варто звертатися до дерматолога? • Які речовини найчастіше спричиняють у підлітків алергічні дерматити? • Чи може розвинутися дерматит на татуювання? • Як можна діагностувати алергійний контактний дерматит? • Від чого залежить колір волосся? • Як правильно мити довге волосся? • Чи варто використовувати ополіскувачі під час миття голови? • Чи шкідливо часто сушити волосся феном? • Якщо волосся жирне, як часто його потрібно мити і якими засобами? • У якому віці можна починати фарбувати волосся? • Які фарби можна використовувати підліткам? • Які щітки та гребені слід застосовувати для розчісування волосся? • Можливо заразитися в перукарні інфекційними хворобами? • Коли потрібно починати голитися? • Яку бритву для гоління обрати краще: безпечну чи електричну? • Чи завжди потрібно наносити пінку або крем на шкіру перед голінням? • Чи використовують тепер помазки? • Як доглядати за шкірою після гоління? • Як запобігти розвитку запалення після гоління? • Який вік є безпечним для видалення небажаного волосся у дівчат? • Чи безпечно видаляти волосся на ногах та в зоні бікіні? • Що таке родимки? • Родимки – це добре чи погано? • Чи може дитина народитися з родимками? • Що викликає появу невусів? • Чи є зв’язок між розвитком невусів і захворюваннями інших органів? • Чи має значення кількість родимок на тілі? • Що таке меланома? • Чи може родимка переродитися в меланому? • Які є фактори ризику розвитку меланоми? • У кого відмічають схильність переродження невусу в меланому? • Які зміни з боку невусу мають насторожувати? • Чи можна запобігти переродженню родимки? • Які існують методи видалення невусів? • Чи варто дітям захищати шкіру від сонячних променів? • Чому потрібно захищати шкіру від ультрафіолетового опромінювання (УФО)? • У чому полягає позитивний ефект УФО? • Веснянки: чи потрібно їх видаляти? • Як слід доглядати за шкірою з веснянками? • Що означає "фотостаріння"? • Як потрібно себе захищати від надмірної інсоляції? • Чи потрібно наносити сонцезахисні креми у похмуру погоду? • Що таке бородавки? • Що спричиняє появу бородавок у людини? • Чи потрібно видаляти бородавки? • Які існують методи видалення бородавок? • Чи можна заразитися від людини з бородавками? • Які методи використовують при виявленні бородавок? • Якщо в людини багато бородавок, про що це може свідчити?

"Я та інші"

Що таке справжня дружба? • Чи існують близькі за духом люди? • Як їх знайти? • Що таке зрада? • Як знайти вихід з конфліктної ситуації? • Як стати своїм у новій компанії? • Що робити, якщо я потрапив до поганої компанії? • Що робити, коли в поганій компанії погрожують помстою мені та моїм близьким, якщо я не виконаю їх вимог? • Як бути в ситуації, якщо близьке оточення не сприймає мене таким, який я є насправді? • Як стати лідером? • Як позбутися самотності? • Чому жити з батьками стало так важко, адже раніше було так добре? • Чому мене дратують мої батьки, адже я не перестав їх любити? • Чому деякі батьки не розуміють своїх дітей? • Чи існують родини, в яких немає конфліктів? • Якщо я перестав довіряти всі мої секрети батькам і дотримуватись їхніх порад, чи не означає це, що я погана дитина? • Що таке насильство в сім’ї? • Як мені бути, якщо я зазнаю насильства в сім’ї? • Як досягнути порозуміння з близькими людьми? • Що таке насильство в школі? • Що робити, якщо в школі я відчуваю себе чужим?

"Я і моє кохання"

Чи можна жити без кохання? • Що таке кохання, а що таке закоханість? • Чи правда, що перше кохання проходить? • Чому існує нерозділене кохання? • Яким бачать об’єкт свого кохання інші дівчата та хлопці? • Як освідчуються в коханні сучасні старшокласники? • Як звернути на себе увагу особи, яка подобається? Чи потрібно це? • Що робити, якщо хлопці не звертають на мене уваги? • Як показати юнакові, що він мені подобається? • Як подолати страх перед першим поцілунком? • Як освідчитись дівчині в коханні? • Як відноситись до дівчини, якщо мені подобається лише її зовнішність? • Що таке ревнощі? • Чи має значення в коханні різниця у віці? • Чи буває кохання на все життя?

"Сексуальність"

Що таке сексуальність та сексуальні стосунки? • Сексуальне життя у всіх однакове? • Чи є різниця в сексуальній поведінці дівчат і хлопців? • "Ґендер" і "стать" – це різні поняття? • Що таке сексуальна орієнтація? Чому у деяких людей виникає сексуальний потяг до осіб своєї статі? • Гомосексуальність, гетеросексуальність, бісексуальність. Що це означає? • Звідки з’явилися такі поняття як "голубий" і "гей"? • Як називають жіноче одностатеве кохання? • Чи можна дружбу назвати гомосексуальною? • Що таке сексуальне здоров’я? • Репродуктивне здоров’я та сексуальне здоров’я – це одне й те саме? • Мастурбувати – це погано?

"Статеві стосунки"

Чи достатньо я дорослий, щоб починати статеві стосунки? • Коли можна починати статеве життя? • Чи правда, що статеві стосунки мають суттєвіше значення для жінок, ніж для чоловіків? • Чому для підлітків важливо проявляти почуття потягу без статевих стосунків? • Що саме можуть спричинити незахищені статеві стосунки? • Що може статися при статевих стосунках з багатьма сексуальними партнерами? • Чи можливі статеві стосунки між близькими родичами? • Що таке контрацепція? • Що полегшує обговорення теми передчасних статевих стосунків між юнаком і дівчиною? • Які види контрацепції існують сьогодні? Які є найбільш популярні та зручні гормональні засоби, якими користуються молоді люди у даний час? • Чи справді перерваний статевий акт – це надійний метод контрацепції? • Як мені вибрати найкращий метод контрацепції? • Презерватив – хороший вибір? • Чи існують жіночі презервативи? • Дешеві презервативи рвуться, а на дорогі немає грошей? Що робити? • Існує думка, що презерватив не захищає від ВІЛ. Це правда? • Стався незахищений статевий акт. Що робити? • Що таке аборт? • Які ускладнення можливі після аборту? • Із історії розвитку контрацепції.

"Що таке ІПСШ?"

Як дізнатись, чи відбулось зараження ІПСШ? • Опис найбільш поширених статевих інфекцій. • Як убезпечити себе від зараження ІПСШ побутовим шляхом? • Як лікуються статеві інфекції? • Чи виліковні статеві інфекції? • Чи небезпечними є наслідки за умови відсутності належного лікування статевих інфекцій?

"Що таке ВІЛ?"

Що таке СНІД? • Чи хворіють на СНІД тварини? • Звідки походить ВІЛ? • Чи правда те, що він успадкований від мавп? • Хто й коли захворів першим? • Як можна захворіти на ВІЛ? • Чи можна заразитись ВІЛ, проколюючи вуха, язик, пупок та інші частини тіла, а також роблячи татуювання? • Чи передається ВІЛ через укуси комарів? Як саме ВІЛ не передається? • Чи правда, що дівчата більш вразливі щодо ВІЛ ніж хлопці? Чому вважається, що ВІЛ – хвороба молоді? • Як це – бути інфікованим ВІЛ? Що трапляється з людиною на різних стадіях цього захворювання? • Як жити, щоб гарантовано захистити себе від ВІЛ? • Що слід робити, щоб запобігти ВІЛ/ІПСШ? • Чи захищає презерватив від ВІЛ на 100%? • Чи завжди ВІЛ передається від інфікованого партнера, якщо займатись сексом без презерватива? • Що підвищує ризик інфікування? • Як позбутися страхів з приводу того, що переспала з хлопцем, і тепер переживаєш, чи не захворіла на СНІД? • Скільки років можна прожити з ВІЛ до переходу в стадію СНІД? • Як жити з ВІЛ? • Якими методами лікують ВІЛ/СНІД? Чи можна повністю одужати? • Чи розлучаються пари через ВІЛ? • Чи може ВІЛ-позитивна пара народити здорову дитину? • Чи може народитися хвора дитина, якщо батько ВІЛ-інфікований, а мати здорова, і навпаки? • Чи можуть ВІЛ-позитивні діти навчатись серед здорових дітей? • Чи можна довіряти коханій людині, яка стверджує, що у неї немає ВІЛ-інфекції? • Чому дехто приховує, що хворий на ВІЛ/СНІД? Це законно? • Чому деякі люди уникають спілкування з ВІЛ-позитивними? Як спілкуватися з особами, у яких є ВІЛ? • Що таке тест на ВІЛ? • Чи потрібно платити за тест на ВІЛ? • Чи можуть мене примусити пройти тестування? • Чи можуть інші дізнатися, що я проходив тест на ВІЛ?

"Я і ризики"

Чому навкруги так багато курців, якщо палити шкідливо? • Як паління впливає на людський організм? • Що таке пасивне паління? • Чому не варто палити дівчатам? • Чому шкідливо палити вагітним? • Що таке наркоманія? • Що таке токсикоманія? • Чи допомагають наркотики та алкоголь позбавитись життєвих проблем? • Як мені кинути палити?

Вас також може зацікавити:

Паспорт та ідентифікаційний код з 14 років: як отримати та що це змінює в житті підлітка

Як фільм "Мої думки тихі" допоможе порозумітися з підлітком? Поради психоаналітика та досвід відомих мам

Які вони, українські підлітки: про соцмережі, секс, алкоголь, спорт, довіру до батьків та друзів. Дослідження

Уже не діти, ще не дорослі: 7 кращих книжок для підлітків

Секс, підлітки, Telegram: в Україні запустили освітній бот для тінейджерів

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні