Чому не варто під Новий рік згадувати про дітей в інтернатах та купувати їм подарунки

Чому не варто під Новий рік згадувати про дітей в інтернатах та купувати їм подарунки

Хочу поговорити про поведінкову психологію компаній будь-якого масштабу і людини будь-якої статі в період, який обов'язково настає кожного грудня і називається "Скоро новий рік ми хочемо купити дітям-сиротам подарунки!"

Друзі, стоп!

Так, ми всі любимо дітей і особливо співпереживаємо тим, хто не зі своєї волі залишився без батьків, але, визнайте, що не всі з нас мають досвід на постійній основі опікуватися їх щоденними потребами.

І якщо відкинути "лірику" про те, що зима це чарівний час віри в чудеса і сконцентруватися на істині, що набір цукерок в картонній коробці з дідом Морозом абсолютно НЕ здатний поліпшити життя дитини-сироти можна прийняти більш раціональне рішення про те, як можна своє "хочу допомогти дітям" зробити дійсно корисним.

Давайте розберемося.

По-перше, якщо мислити глобально, дітям-сиротам потрібна сім'я. Мандарини ніяк не закривають цю потребу.

По-друге, дітям-сиротам потрібне світло, вода, опалення, засоби гігієни, сезонний одяг та трьох разове харчування в тому місці, де вони живуть щодня, незалежно від свят і пори року.

По-третє, дітям-сиротам потрібне шкільне приладдя, базова освіта та, в ідеалі, навички роботи з ПК.

По-четверте, хоча насправді це повинно стояти на першому місці, таким дітям дуже часто потрібна професійна психологічна допомога, щоб ті причини, з яких вони опинилися в цьому статусі не зіпсували, крім дитинства, все наступне їхнє життя.

І як на тлі таких не дитячих потреб ми, дорослі, вирішуємо, що саме ляльки/цукерки/мандарини можуть допомогти?

Що робити? Що зовсім нічого не купувати?

Так, дійсно, купувати не потрібно!

[BANNER1]

Все навіть простіше. Підпишіться на регулярний платіж тієї організації, яка забезпечує всім необхідним центри допомоги дітям-сиротам.

100 гривень щомісяця навіть від 100 небайдужих людей допомагають професіоналам піклуватися про них протягом всього року.

Зверніться до перевірених фондів і запитайте, які проекти допомоги сиротам активні в грудні та підтримайте їх будь-якою сумою.

Тому що я точно знаю, що у кожного фонду є напрямки допомоги, які складно піарити і збирати.

Якщо ви компанія і хотіли купити подарунки, наприклад, для 30 дітей переведіть на рахунок профільного фонду їх грошовий еквівалент і будьте впевнені, що таким чином ви оплатили частину рахунку за комунальні послуги у тому місці, де вони живуть.

Якщо ви мислите масштабно оплатіть рахунок на харчування всіх підопічних дитячого будинку, наприклад, за півроку.

Повірте, "сплатити комуналку/підписатися на регулярний платіж/перерахувати гроші на один день харчування навіть однієї дитини" це теж про "врятувати їхнє життя"!

І взагалі, зробіть своїм новим правилом допомагати через фонди. Запитуйте у них, яка саме допомога потрібна і чим саме ви або ваша компанія можете допомогти.

Не думайте, що ви знаєте ринок благодійності або потреби дітей-сиріт краще, ніж люди, які займаються цим щодня. Прислухайтеся!

Так ви можете бути впевнені, що ваша благодійність точно принесла користь тим, кому ви хотіли допомогти.

І ще, спробуйте, заради різноманітності, допомогти дітям в березні чи серпні, а не тільки напередодні Нового Року. Бути добрим теж звичка, тож не будемо прив'язуватися до дат.

Дякую кожному, хто допомагає нам створювати світ, де кожен робить добро.

Юна Чанківська, менеджер з корпоративно-соціальної відповідальністі благодійної платформи dobro.ua, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина homunkulus28/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Врятувати дитину від інтернату: три успішні історії, які варто масштабувати в Україні

Інтернати продовжать набирати дітей – ВР ухвалила зміни до закону

Повернення дітей з інтернатів. Спростовуємо породжені міфи

Коли на першому місці – дитина: пояснюємо реформу інтернатів в Україні

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні