Навіщо Міністерству аграрної політики та продовольства ліси та річки

2020 рік запам’ятався українцям не тільки епідемією коронавірусу, але й справжніми екологічним катастрофами.

Лісові пожежі на десятках тисяч гектарів, пилові бурі, смог, пересихаючи річки на Поліссі і повені в Карпатах, порожні криниці – тепер це нова реальність України.

Це прямий наслідок політики держави, яка роками тримала вектор на інтенсифікацію використання природних ресурсів, а не на їх збереження.

Нам здалось, що робота над помилками була проведена – і вже влітку минулого року було відновлене окреме Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів (перед тим певний час воно було  поєднане з Міненерго), зосередивши в ньому функції по управлінню лісами, річками, заповідними територіями.

Відбулись і реальні кроки влади, які демонструють реальну позицію в екологічній сфері:

🌳  Уряд та президент задекларували необхідність  виконання Паризької угоди та інтеграції до Європейського зеленого курсу.

🌳  60 депутатів Верховної Ради, які представляють усі фракції зареєстрували природоохоронний євроінтеграційний законопроєкт "Про території Смарагдової мережі".

🌳  Відхилили у другому читанні законопроєкт, який би дозволив безконтрольне розорювання степів та лук.

🌳  Почала працювати "на повну" процедура оцінки впливу на довкілля завдяки якій вдалось зупинити масштабні суцільні рубки приміських лісів Києва.

🌳  Часткову вирішили проблему зловживань на суцільних санітарних рубок в Карпатах, про яку ми рік тому писали – прийнята в грудні  2020 року постанова уряду фактично заборонила їх в самих цінних частинах гірських лісів.

І хоча багато проблем, як, наприклад, з якістю "роботи" екоінспекції, так і не зрушили з місця – держава  все ж почала демонструвати рух в правильному, екологічному напрямку.

І цей "зелений курс" тривав до минулої п’ятниці, 22 січня.

Бо саме тоді з’явився проєкт постанови уряду, яким до відновленого МінАПК планують передати функції з управління лісами (Держлісагенство) та водними ресурсами (Держводагенство).

Проти цієї ідеї виступили майже всі провідні природоохоронні організації України.

Зрозуміло чому – бо ідея передачі лісу та води в МінАПК означає повернення до радянської "господарської" парадигми минулих років. Коли ліс та воду розглядали в першу чергу як джерело отримання коштів.

Для прикладу, в рамках такої парадигми, суцільна санітарна рубка у берегозахисних лісах Карпат (як на фото нижче) – то  є благо – бо деревину продали і отримали прибутки.

Так виглядає суцільна санітарна рубка у берегозахисних лісах Карпат. Фото автора

Не варто було б мати перестороги якби ніхто так активно не лобіював цього. Якщо вже є сили які прагнуть забрати ліси і річки у Міндовкілля і віддати господарникам  – це вже точно не для того щоб їх зберігати ще краще.

Лишається тільки сподіватись, що уряд не стане "планувати" екологічні катастрофи і на 2021 рік і відхилить цю безглузду ідею передачі управління лісами та річками від МінДовкілля до МінАПК.

Олексій Василюк, Єгор Гриник, ГО "Українська природоохоронна группа", спеціально для УП.Життя

Титульна світлина AntonMatyukha/Depositphotos

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Вас також може зацікавити:

Фотограф із Франківська показав "осінні пейзажі" Карпат у смітті. ФОТО

Ліс у смартфоні: як незаконні рубки стають законними

Як недоброчесні науковці продають заповідні ліси

Як насправді виглядають санітарні рубки в Карпатах

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні