Як уникнути інфаркту

Як уникнути інфаркту

Найсмертоносніше захворювання в світі – інфаркт.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, захворювання серця забирають понад 17 мільйонів життів щороку по всьому світу.

Інфаркт міокарда – це ураження серцевого м'яза, викликане гострим порушенням його кровопостачання.

При цьому уражена частина м'яза відмирає, тобто розвивається її некроз. Загибель клітин починається через 20-40 хвилин з моменту припинення кровотоку.

Найпоширеніша причина інфаркту – це стеноз, тобто звуження судин. Він може утворюватися повільно. Серце адаптується до цього – виростають дрібні судини, відбувається компенсація. Хворий приймає ліки, і йому стає краще.

Але настає момент, коли відбувається запалення цього звуження. Це призводить до утворення тромбу, і судина, що декілька років звужувалася, за кілька хвилин повністю перекривається.

Через різке закриття судини припиняється постачання крові у частині серцевого м'яза. Ці наслідки називаються інфарктом міокарда.

ТАКОЖ ВАЖЛИВО ЗНАТИ: Які послуги для пацієнтів з інфарктом – безкоштовні. Пояснення НСЗУ

Дуже часто такі зміни в організмі можна попередити. А при своєчасному зверненні до лікаря – забезпечити повноцінне життя і після хірургічного втручання.

За досвідом Клініки для дорослих Центру дитячої кардіології та кардіохірургії, велику частку летальних випадків від серцево-судинних хвороб можна уникнути, якщо вчасно робити діагностику та стежити за власним здоров'ям.

Як зрозуміти, що час отримати консультацію кардіолога?

Ось перелік симптомів, які свідчать про серцево-судинну патологію:

❣ Біль за грудиною, який поширюється на ліву руку, нижню щелепу або лопатку.

❣ Підвищений тиск (діапазон нормальних показників тиску: 120/80-130/90 мм рт ст).

❣ Відчуття перебоїв у роботі серця, прискорення або уповільнення пульсу (нормальні показники пульсу: 60-80 уд/хв).

❣ Поява задишки, в стані спокою або при фізичних навантаженнях (наприклад, ви помітили, що при підйомі на третій поверх виникає відчуття нестачі повітря, якого раніше не було).

❣ Набряки на ногах та обличчі.

❣ Сухий нічний кашель.

Однак навіть за відсутності таких ознак варто проходити кардіологічний огляд раз на рік. Особливо важливим це є для людей, старших 40 років.

Як же запобігти інфаркту?

Перше, на що варто звернути увагу – наш звичний спосіб життя, який часто є далеким від ідеального. На жаль, його наслідки "наздоганяють" кожного дуже швидко.

Основа нашого здоров'я – відповідальність перед собою і правильний спосіб життя. Щоденні фізичні навантаження, дієта, здоровий нічний сон, уникнення стресів – це мінімальна, але необхідна турбота про себе.

Наприклад, вісім годин сну – це запорука стабільної роботи вашого організму. Адже тіло в такому випадку отримує усе необхідне для відновлення, підтримки імунітету та стає стресостійким.

Далі – щоденні фізичні вправи, які ви можете обрати для себе індивідуально. Біг, йога, просто зарядка, фітнес, танці, плавання чи щось інше – усе, що вам подобається, але важливо, аби заняття були регулярними, бажано, не менше 40 хвилин на день.

Отримане задоволення від фізичних вправ є життєво необхідною послугою вашому організму.

Стосовно здорового харчування, то загальні рекомендації тут в принципі всім відомі.

При цьому актуальною проблемою для багатьох залишається переїдання. Крім зайвої ваги та шкоди для серцево-судинної системи, воно загалом негативно впливає на здоров’я:

  • додатково навантажує організм,
  • може стати причиною виникнення проблем зі шлунково-кишковим трактом,
  • викликати порушення сну,
  • спричиняє відчуття втомленості та браку сил.

Щоб зменшити ризики переїдання, стежте за розміром порцій та вживайте більше свіжих овочів та фруктів.

І, нарешті, намагайтеся щодня дбати про власні позитивні емоції та радість приємного спілкування. Варто переглянути ваше оточення та зменшити комунікацію з тими людьми, з якими вам некомфортно.

Почніть більше говорити про власні почуття, давайте вихід вашим думкам та емоціям. Така зміна поведінки дозволить мінімізувати стреси у вашому житті, а відтак, зберегти здоров'я.

Проходьте обстеження, дбайте про себе і будьте здорові!

Михайло Була, кардіолог, завідуючий відділу Клініки для дорослих Центру дитячої кардіології та кардіохірургії, спеціально для УП.Життя.

Титульна світлина stevanovicigor/Depositphotos.

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Вас також може зацікавити:

На порозі катастрофи: 11 тисяч вчених радять їсти менше м’яса

10 причин відмовитися від м’яса не лише під час посту

Ці 5 речей трапляться з вами, якщо припините вживати м’ясо

Досі їсте м’ясо? ТОП-5 новин науки, які надихають стати веганом

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні