Чому ми втрачаємо енергію, та як поновити її запаси: 8 порад із досвіду бізнесмена

Пригадую, за часів моєї роботи коучем я часто оперував поняттям "доторкнутися до сонця".

Воно найкраще ілюструвало ефект від комунікації моїх клієнтів, власників бізнесу, з їх підлеглими. Далеко не кожному співробітнику, навіть топ-менеджеру, під силу витримати контакт з "сонцем".

Наприклад, власник побачив потенціал в котромусь із менеджерів, вирішив наблизити його до себе, відверто поговорити про цінності, мотивацію, цілі, щоб далі прийняти рішення щодо його просування кар’єрними сходами.

Головна ж ціль – зарядити цю людину своєю енергією. Часто після такої зустрічі менеджер виходив, ледве дихаючи, з мокрими долонями, блідий. Ще місяць його потрібно було відпоювати. Хоча нічого особливого не відбулося – спокійна відверта розмова.

ПІСЛЯ ЦЬОГО ТЕКСТУ ВАС ТАКОЖ МОЖЕ ЗАЦІКАВИТИ: Важлива різниця між стресом і вигоранням. Пояснюють експерти

Чим же власник "довів" співробітника до такого стану, маючи при цьому лише добрі наміри?

Причина – в різному рівні енергії цих двох людей, а також – у ставленні підлеглих до шефа, відчутті певного страху перед ним і навіть ніяковінні.

Ми звикли сприймати поняття "енергія", як щось абстракте. Насправді ж це абсолютно реальна сутність, яка відіграє чи не найважливішу роль в нашому житті, бізнесі, стосунках. Наведений приклад з власником і менеджером – яскравий тому доказ.

Що буде з автомобільною 12-вольтною лампою, якщо її підключити до напруги 220 вольт? Вона миттєво згорить.

Той же ефект можемо спостерігати в комунікації людей, які мають різний рівень енергії.

"Розумієте, ви для них, як сонце, настільки потужною та відчутною є ваша енергія, – пояснював я власнику.

Мало хто здатний підлетіти близько до сонця та не згоріти вщент".

Вони не одразу мене розуміли. Пригадували, як колись інше "сонце" зарядило їх своєю енергією, і це стало вирішальним моментом в їхньому житті, дало сильний поштовх. Такий же подарунок вони прагнули зробити обраному кандидату.

Все логічно, якщо не брати до уваги, що всі ми різні, і часто саме рівень енергії обумовлює головну відмінність між нами.

Буває, двоє людей дуже схожі між собою – одного віку, приблизно однакової ваги, статури, фізичної форми, мають схожий рід занять, темперамент, живуть в однакових екологічних умовах, споживають плюс-мінус схожі продукти.

Втім, один із них може супер-продуктивно працювати протягом довгого часу, він ефективний, креативний, життєрадісний. Інший, навпаки, ледь знаходить в собі сили зранку встати з ліжка.

В чому ж річ? У рівні енергії.

На цю тему написано багато книжок, але мені дуже імпонує теорія, представлена в індуїстській філософії. Якщо переказувати суть даного вчення простою мовою, кожна людина представляє собою лампочку. Одні лампочки світять яскравіше, інші – більш тусклі.

Чому?

Просто є лампочки, накриті темною матерією, яка не пропускає світло назовні. Погані думки та вчинки, недобрі наміри, хандра, дефіцит любові до себе та оточуючих, патологічне почуття провини – все це, клаптик за клаптиком, складає щільну завісу, яка стримує людську енергію, не дає її променям вириватися на волю.

Наслідки можуть бути катастрофічними. Людина не лише виглядає позбавленою смаку до життя, але й може швидко згоріти через накопичену, але не випущену назовні енергію.

Мало хто здатний підлетіти близько до сонця та не згоріти вщент.
Фото AllaSerebrina/Depositphotos

Мені було тридцять, коли я серйозно зацікавився цією темою. Народилася донька, кар’єра була на підйомі. Начебто все добре, але я починав відчувати якесь внутрішнє старіння та вигоряння. Нібито запас енергії вичерпується.

Було і розуміння того, що, вірогідно, з часом цей тренд посилюватиметься, якщо вчасно не взяти ситуацію під контроль. Як то кажуть, готувати санчата потрібно влітку.

Крім того, я захоплювався людьми, які випромінювали шалено потужну енергію. Кортіло зрозуміти, як їм вдається заряджати себе і бути сонцем для оточуючих.

Як стати сонцем?

Частково відповіді на ці питання я знайшов, занурившись в йогу та індуїстські вчення. Метафоричне порівняння людини з лампочкою, накритою темним сукном, вплинули на світогляд.

Щоразу, відчуваючи брак енергії, уявляв собі темну матерію та аналізував, які мої думки, вчинки або наміри могли спричинити її ущільнення. Такий самоконтроль загартував дисципліну, обумовив нові корисні звички.

Пройшло понад 12 років. Тепер, коли відчуваю, що моя енергія тускніє, маю в арсеналі кілька ефективних прийомів для вирішення цієї проблеми:

1

Ретрит, або усамітнення

Техніка, яку споконвіку практикували мислителі всіх мастей.

Для того, щоб зайнятися цією, вкрай корисною для мозку, справою, не обов’язково бути індіанським шаманом, йогом або ченцем.

В останні десятиріччя ретрит є дуже популярним серед людей, які, відчуваючи втому від профіциту інформації та надшвидкісного темпу сучасного життя, прагнуть тиші та зосередженості.

ВАМ БУДЕ ЦІКАВО: 9 років самітником у ретриті. Як українець шукав щастя у Непалі

Для мене це надійний спосіб перезавантажитися. Кілька днів, проведених в спокої та мовчанні, відчутно знімають напругу та впорядковують думки.

Слово – це енергія. Розмовляючи, ми втрачаємо енергію, перебуваючи в мовчанні, накопичуємо її.

2

Продуктивне байдикування

Воно чудово поєднується з ретритом.

Нещодавно перечитував книгу "Про користь ліні" Ендрю Смарта. Хороша книга, яку я рекомендував би гортати час від часу працеголікам.

"У нашого мозку є автопілот. Він включається, коли ми занурюємося у стан спокою, послабляючи "ручне управління" своїм життям. Він в курсі, куди ми насправді хочемо прийти і що робити, – пише в своїй книзі Смарт.

Але єдиний спосіб дізнатися, що відомо нашому автопілоту, – перестати управляти "літаком" та дозволити програмі вести нас.

Як і пілотам, які втомлюються вести борт вручну, нам всім потрібно відпочивати та частіше довірятися автоматиці".

[BANNER2]

3

Зосередженість

Відомо, що ми набагато менше втомлюємося від довготривалої, але зосередженої роботи, ніж від багатозадачності та потреб постійно перемикатися з однієї справи на іншу.

Це виснажує, продукує стрес та роздратування. А відтак – сильно пригнічує енергію.

Займаючись справою, яка поглинає 100% уваги, ми ефективно очищуємо свою прекрасну лампу від зайвого бруду та нальоту, світимо яскравіше!

4

Медитація

Це спосіб контролю власних негативних думок та глибинних установок.

Скажу відверто, я не знаю, як позбавитися внутрішніх демонів. Спочатку намагався, але з часом зрозумів: в цій війні важко отримати цілковиту перемогу.

Втім, демонів можна приручити та взяти під контроль. Негативні судження про людей, почуття провини, зверхність та деспотія, перемелювання в пам’яті минулих подій та рішень тощо. Чи не кожному знайомі ці гості з темного боку планети "Я"?

ТУТ БІЛЬШЕ ПО ЦІЙ ТЕМІ: Навчитися медитувати, не відволікаючись на думки: досвід і поради трьох практикуючих

Не варто зневірюватися в собі та опускати руки, щоразу програючи війну з ними. Не треба воювати. Є більш ефективний спосіб. Зазирнути в їхні очі, краще їх зрозуміти, підпорядкувати.

Мені в цьому допомагає трансцендентальна медитація. Останні кілька років мій день починається о 6.00 із заняття йогою та довгої медитації.

5

Спорт, танці, пробіжки та інші активності

Особисто я все це розглядаю, як різновид медитації.

Схожим чином впливає на роботу мозку, думки, емоційний стан.

В той же час, фізична активність з її безумовною користю для здоров’я – перевірений спосіб зарядитися енергією, і фізичною, і ментальною.

6

Їжа

Тут все просто. Вона повинна бути збалансованою, корисною та своєчасною.

Як дотримуватися цих вимог? Можна слідувати рекомендаціям дієтологів, але основні правила здорового харчування, яке продукує конструктивну енергію, тисячі років тому були описані у Ведах.

В зрозумілій і простій формі сьогодні ця мудрість доступна у багатьох джерелах. Серед таких – "Йога перемагає хвороби", збірник есе про найбільш розповсюджені хвороби, які спричиняють людські страждання та можуть бути вилікувані за допомогою йоги.

[BANNER3]

7

Здоровий сон

Немає більш щільної і темної завіси, яка покривала б наше світло, ніж дефіцит сну.

Сон – основа, а ігнорування його значення для нашого фізичного і психічного здоров’я – злочин проти себе і здорового глузду.

Дуже рекомендую прочитати розділ, присвячений сну, в книзі "Есенціалізм" Грега МакКеона, як, власне, і всю книгу.

ВАМ ТАКОЖ МОЖЕ ДОПОМОГТИ ЦЕЙ МАТЕРІАЛ: Причини безсоння та його наслідки: як подолати проблеми зі сном

8

Допомога іншим людям отримати те, чого прагнеш сам

Згадаймо приклад власників бізнесу, моїх колишніх клієнтів, які прагнули поділитися своєю енергією "сонця" з підлеглими. Нині чудово розумію їхню мотивацію і сам дотримуюся аналогічного принципу.

Червоною лінією він проходить через всі книги одного з моїх улюблених письменників сучасності Майкла Роуча, американського вчителя тібетського буддизму.

Хотів би звершити його словами: "Почуття вдячності – ключ до зцілення від дефіциту енергії у будь-яких його проявах – від лінощів до повільності".

Петро Мельник, співвласник та виконавчий директор компанії Agricom Group, спеціально для УП.Життя

Всі світлини Depositphotos

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Вас також може зацікавити:

Науковці назвали 4 основні цілі людського життя

5 речей, які варто запланувати на новий рік, і як це зробити правильно

Instagram може допомогти спланувати відпустку. Розповідаємо як

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні