Науковці назвали 4 основні цілі людського життя

— 30 жовтня 2019, 17:09

Яка основна мета нашого життя?

Цим філософським питанням задались американські науковці.

І за допомогою лексичного аналізу слів, які люди використовують для опису своєї поведінки, встановили цілих чотири головні цілі людського життя.

Результати дослідження опубліковані в Journal of Personality and Social Psychology.

За допомогою лексичного аналізу слів, які люди використовують для опису своєї поведінки, встановили цілих чотири головні цілі людського життя.
Фото: aletia/Depositphotos

"Мало які питання настільки хвилюють сферу психології, як питання "Чого люди хочуть". Ми вирішили, що найкраще зрозуміти це питання нам допоможе аналіз слів, які люди використовують, коли описують власні цілі" – стверджує головний автор дослідження Бенджамін Вілковскі.

Дослідники розпочали зі списку понад 140 000 англійських іменників.

Після процесу ранжування, було записано 1060 потенційно важливих людських цілей.

Потім було проведено серію з 7 досліджень, які охоплювали опитування сотень людей щодо їх намірів досягати тих чи інших речей.

В результаті науковці виділили 4 основні мети, які отримали назву PINT – prominence, inclusiveness, negativity prevention, tradition.

З англійської це можна перекласти як:

Визнання

Це може охоплювати цілі від зароблення грошей до бажання слави та влади. Але загалом найкраще цю мету пояснює прагнення високого соціального статусу та бажання заслужити захоплення інших.

Інклюзивність

Бажання неупередженого ставлення до всіх людей та думок.

Превенція негативу

Бажання уникати будь-яких негативних наслідків своїх дій: соціальної ізоляції та конфліктів.

Традиції

Бажання підтримувати традиційні інститути своєї культури, в тому числі релігію, родину та інші групові цінності.

"Наше дослідження припускає, що аспекти людської мотивації є перш за все соціальними. Всі чотири категорії демонструють наше бажання бути частиною соціуму", – каже Вілковскі.

Хоча дослідники вважають, що всі чотири категорії зображають різноманітні індустріальні культури, потрібні подальші дослідження, адже аналіз проводився суто з англійською лексикою, яка використовується в американській культурі.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні