Від пострадянської до прогресивної європейської. Як змінилась система реабілітації за 2023 рік? 

Від пострадянської до прогресивної європейської. Як змінилась система реабілітації за 2023 рік? 

Кажучи про реабілітацію, ми усвідомлюємо, що в першу чергу мова йде про реалізацію політики Героїв. Вона передбачає створення умов для якнайшвидшого повернення до повноцінного життя українських захисників та захисниць із травмами війни. В умовах повномасштабної війни росії проти України не маємо права на зволікання та помилки. Наша мета зрозуміла й для її досягнення маємо всі необхідні інструменти та підтримку.

Підбиваючи підсумки за 2023 рік, для зручності, пропоную уявити, що вся система ділиться на 3 блоки: якість, доступність та безоплатність. Кожен її елемент зазнав серйозних трансформацій та допоміг сформувати міцний фундамент для подальшої розбудови безоплатної і доказової реабілітаційної допомоги.

Якість

Відходимо від недієвих методів

Пам’ятаєте електрофорез, грязі та інші "диво-підходи" для пасивного відновлення? Відтепер вони відходять у минуле. Адже держава фінансує виключно найкращі світові реабілітаційні практики, які відповідають міжнародним стандартам та рекомендаціям ВООЗ.

Йдеться про активну, пацієнтоцентричну реабілітацію. В її основі – не віра в "магічні" апарати, а мультидисциплінарний підхід та рух. Всі втручання спрямовані на задоволення потреб і побажань пацієнта та на його якнайшвидше повернення до повноцінного життя.

Відправляємо папірці в минуле

Процес реабілітації, яка надається в сфері охорони здоров'я, активно цифровізується. Зокрема, з червня цього року в центральній базі даних електронної системи охорони здоровʼя став доступним функціонал обліку реабілітаційних втручань з використанням Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоровʼя (МКФ).

Таким чином фахівці з реабілітації отримали можливість формувати електронний індивідуальний реабілітаційний план, відстежувати динаміку відновлення людини та, за необхідності, його коригувати.

Лише за 2023 рік в електронній системі охорони здоров’я зроблено більше 1 мільйона записів з використанням МКФ. Тепер пацієнту, який проходить реабілітацію, не потрібно шукати, збирати та роками зберігати паперові довідки, оскільки всі дані про його здоровʼя та відновлення будуть збережені в його електронній медичній картці. Усі ці дані надійно та захищено зберігає держава!

Стимулюємо розвиток людського капіталу та підвищення кваліфікації фахівців із реабілітації

На базі накращих реабілітаційних відділень запустили 6 центрів досконалості. Їх подальший розвиток допоможе не лише підвищити рівень знань фахівців із реабілітації, а й викорінити довготривалі традиції використання застарілих або недоказових методів відновлення людини.

Команди, які пройдуть навчання, зможуть ефективно працювати з комплексними станами здоров’я, спричиненими війною, та розвинуть навички якісної і продуктивної комунікації з пацієнтами. Заходи безперервного професійного розвитку організовуватимуть за принципом "команда навчає команду". Це сприятиме опануванню мультидисциплінарного формату надання реабілітаційної допомоги та підвищенню рівня злагодженості членів команди.

Центри досконалості стануть осередками впровадження нових доказових методів надання реабілітаційної допомоги, хабами для обміну знаннями та розвитку спільноти фахівців із реабілітації. Самі ж центри досконалості отримають собі партнерів в інших куточках світу в рамках міжнародного медичного партнерства – ініціативи, яка була започаткована у вересні цього року на Третьому саміті Перших леді та джентельменів.

Доступність

Затвердили нові умови для реабілітаційних відділень

Наприкінці 2022 року Програму медичних гарантій розширили двома пакетами під стаціонарну та амбулаторну реабілітаційну допомогу. Під відповідні послуги, в 2023 році, Національна служба здоров’я України законтрактувала 430 медзакладів.

Наповнили систему спеціалістами

Завдяки адекватним тарифам за оплату послуг, вдалося мотивувати медзаклади брати на роботу фахівців із реабілітації та відкривати нові відділення. Як результат – пропускна спроможність системи зросла приблизно в два рази. Якщо в 2022 році реабілітаційні відділення по всій країні надавали до 4 000 сеансів на добу, то в 2023 році – близько 8 000 реабілітаційних циклів на день.

Розпочали розбудову реабілітаційних відділень на базі спроможної мережі

Мова про всі кластерні та надкластерні медзаклади країни. Мета реалізації проєкту – формування понад 5 000 ліжко-місць для пацієнтів із травмами, хворобами та пораненнями, які потребують процесу активного відновлення. Пацієнтоцентрична реабілітаційна допомога кваліфікованих мультидисциплінарних команд стає оперативнішою та доступнішою.

Саме в медичних закладах спроможної мережі реабілітація починається одразу ж після стабілізації пацієнта, ще на етапі перебування в реанімації або одного з відділень лікарні, чи то хірургічного, чи нейрореабілітаційного. Це дозволяє максимально ефективно відновити втрачені функції або компенсувати їх професійно підібраними допоміжними засобами реабілітації, з призначенням, підбором, налаштуванням та навчанням користуванню фахівцем з реабілітації. Тільки з таким підходом, пацієнт зможе повернутись до свого звичного життя та займатись улюбленою справою.

Безоплатність

Зосередили увагу на важких пацієнтах

Тривалість відновлення для людей із травмами спинного мозку, черепно-мозковими травмами та ампутаціями – збільшилась. Такі пацієнти отримували від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року.

Створили умови для реабілітації пацієнтів зі значною втратою функціональності

Прийняли зміни, які гарантували кожному пацієнту наявність безоплатних допоміжних засобів реабілітації прямо в медзакладі. Аби їх отримати не потрібно оформлювати інвалідність та проходити медико-соціальну експертизу.

Довгий час для Міністерства охорони здоров'я головним викликом була справедлива оплата роботи команд, які працюють із пацієнтами з важкими травмами. Адже єдиний тариф на реабілітацію за одним напрямом становив 19 тисяч 769 гривень за цикл тривалістю в 14 днів. Він не залежав від важкості травми, тож стимулював деякі відділення братись лише за легші випадки. Відтепер, завдяки змінам внесеним Урядом у Програму медичних гарантій НСЗУ, оплата буде напряму залежати від важкості травми людини.

Для цього встановлено 4 категорії складності реабілітаційної допомоги. Перша – найважчі випадки. Вона передбачає наявність 2 діагнозів, які пов’язані з травмами головного мозку, травмами спинного мозку та внутрішніх органів. До цієї категорії застосовуватиметься підвищувальний коефіцієнт 2,1. При цьому, кожен пацієнт матиме право на 8 циклів реабілітації на рік, тривалістю щонайменше 14 днів. За кожну ітерацію медзаклад отримуватиме більше 41 тисячі 500 гривень.

І хоча цьогоріч вдалося зробити чимало, попереду ще багато роботи над втіленням концепції розвитку системи. Вона передбачає, як розширення мережі закладів охорони здоров’я, які надають послуги з реабілітації, так і невтомну роботу над їх якістю. Наразі маємо перелік кластерних та надкластерних багатопрофільних лікарень по всій країні, де працюватимуть сучасні відділення та повноцінні мультидисциплінарні реабілітаційні команди.

Підвищення експертизи фахівців в реабілітаційній сфері – продовжить бути одним із ключових пріоритетів Міністерства охорони здоров’я, адже з одного боку існує потреба в кваліфікованих нових фахівцях, а з іншого – в професійному розвитку вже наявних. В 2024 році ми зосередимо увагу на забезпеченні функціонування центрів досконалості та безперервного професійного розвитку фахівців мультидисциплінарних реабілітаційних команд, проводячи навчання за принципом "рівний рівному".

Попереду широкий пласт роботи, проте в наступний рік ми рухаємось з чітким планом дій, аби накрити парасолькою ефективних реабілітаційних послуг усю країну.

Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України, спеціально для УП.Життя

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Реклама:

Головне сьогодні