Кінопідсумки 2008: за що українці віддали найбільше грошей?

Цього року вийшов фільм, який замахнувся на звання найкасовішої стрічки всіх часів і народів. Це - "Темний лицар", який тільки трохи не дотягнув до "Титаніка".

Проте нас все ж більше цікавлять рідні пенати. Український кіноринок також зріс. У цьому переконує один з його провідних гравців, Богдана Батрух. З січня до листопада 2008 року прибутки очолюваної ним дистриб'юторської компанії B&H збільшилися на 23 відсотки.

Втім, наскільки на процес зростання ринку вплинуло обов'язкове дублювання зарубіжних фільмів українською мовою, сказати важко. Скоріше за все, ніяк, бо український ринок все ще перебуває на етапі становлення, і ріст є його природним явищем.

Іншою цьогорічною тенденцією є поява у прокаті низки українських картин. Такої кількості вітчизняних фільмів не було на екранах кінотеатрів давно. Причому йдеться про різні жанри - від байопика, еротичної мелодрами, історичної драми до анімації, дитячого фільму та трилеру. Був навіть один експериментальний фільм - "Зйом" Олександра Шапіро.

Щоправда, тільки один український фільм мав широкий прокат. Це - "Сафо" Роберта Кромбі. Мелодрама з оголеним тілом, зафільмована на березі Криму, попри деяку надуманість сюжету, зібрала в Україні більше мільйона доларів.

Зросла частка російських фільмів в українському прокаті. Як і минулого року, рекорди з касових зборів в Україні встановили саме російські фільми: безперечниими лідерами 2008 року стали: "Адмірал", "Найкращий фільм", "Гітлер, капут!" та "Особливо небезпечний".

Фільм "Адмірал" зібрав цьогоріч найбільше в українському прокаті - $4,056,948

Останній був зроблений у США, щоправда, за активної участі російських фахівців. Для Росії навіть був підготовлений спеціальний реліз фільму. Натомість в Україні демонтувалася міжнародна версія, що викликало невдоволення режисера -постановника картини Тімура Бекмамбетова.

Із голлівудської кінопродукції змогли скласти конкуренцію росіянам лише традиційно успішні на наших теренах фільми для сімейного перегляду: "Мадагаскар", "Мумія: гробниця фараонів", "Кунґ-фу панда", а також блокбастери "Хенкок", "Квант милосердя" та "Індіана Джонс і королівство кришталевого черепа".

У всьому іншому змін особливих не сталося. Як завжди, у центрі глядацького зацікавлення опинився історичний (чи радше псевдоісторичний) фільм, комедія та мелодрама. Мало йшли у прокаті артхаусні картини та фестивальні фільми.

Перед тим, як підбити фінансові підсумки, згадаймо фільми, які йшли у прокаті впродовж року.

Флешбек

У січні на екрани вийшов один із касових рекордсменів цього року - російська пародія "Найкращий фільм".

За те, щоб подивитися як колишні кавеенщики та комедіклабівці Гарік Харламов, Павло Воля та Михайло Галустян знущатимуться із популярних фільмів та серіалів ("Бригада", "Моя прекрасна няня", "9 рота", "Нічна варта") українці заплатили 2,4 мільйони доларів. Також у січні дозбирував свою чотирьохмільйонну касу фільм Тімура Бекмамбетова "Іронія долі - 2", що вийшов на екрани наприкінці грудня 2007 року.

У фінансовому плані голлівудські фільми поступилися своїм російським суперникам: ані "Рембо-4", ані "Монстро", ані "Чужий проти Хижака - реквієм" успіху стрічок нашого північного сусіди повторити не змогли.

"Квант милосердя" з українкою Ольгою Куриленко - на шостому місці
Також у січні відбулася довгоочікувана українська прем'єра стрічки Майкла Ніколса "Війна Чарлі Вілсона". Однак фільм знаменитого американського кінорежисера, автора "Випускника" та "Виверту 22", здобув лише 142 тисячі доларів.

Окрім кінопрем'єр, січень пам'ятний нам введенням обов'язкового українського дубляжу для зарубіжних фільмів.

Лютий мав символізувати наближення весни: у прокат вийшли стрічки за участі найбільш привабливих сучасних акторок: "Ще одна з роду Болейн" зі Скарлет Йогансон та Наталі Портман, а також "Блондинка з амбіціями" із Джессікою Сімпсон та "Красуня і страховисько" з іконою ґламуру Періс Хілтон у головних ролях.

Проте кожна з тих картин мала помірний фінансовий успіх, не кажучи вже про художній.

Перший місяць весни примітний виходом картини братів Коенів - "Старим тут не місце", який напередодні здобув 4 премії "Оскар". Та справжньою кіноподією березня став український фільм, створений на приватній студії "Ялта-фільм" британцем Робертом Кромбі, - "Сафо".

Мелодрама, де дві початкуючі акторки намагалися зобразити лесбійське кохання серед кримських краєвидів, що вони прикидалася пейзажами острову Лесбос, принесла своїм творцям понад 1 мільйон доларів. Так було підважено міф про фатальну некасовість українських фільмів, хоча власне українського у фільмі нема майже нічого, якщо не рахувати актора Богдана Ступку.

Фільм "Сафо" Роберта Кромбі мав широкий прокат. Фото взято з yaltafilm.ua
Також у березні вийшов один із цьогорічних претендентів на "Оскар" - мультфільм "Хортон" - про дивакуватого слона, який відкрив існування цілої цивілізації на маленькій пушинці.

У квітні стартував один із найбільших цьогорічних американських хітів - "Залізна людина" із Робертом Дауні-молодшим у головній ролі. Із майже 600 мільйонів доларів, що зібрав фільм у світовому прокаті, частка українців незначна - лише 828 тисяч.

Також на екрани вийшли російські комедії "Ніхто не знає про секс-2" та "Реальний татко", американська картина "В прольоті", знята на студії спеціаліста з неполіткоректних жартів Джада Апатова, а також "Золото дурнів", де знову зустрілися Кейт Гадсон та Метью Макконегі.

На цьому загальному легковажному тлі виділяються хорор "Руїни" та драма про двох смертельно хворих пенсіонерів "Список останніх бажань", де головні ролі виконали Морґан Фрімен та Джек Ніколсон.

"Список останніх бажань" Роба Райнера пам'ятний нам історією про надзвичайно дорогу елітну каву, яку пив герой Ніколсона, що вона, як виявилось, виколупується із фекалій диких котів на Суматрі. Більше нічого примітного у фільмі нема.

У травні традиційно стартували літні блокбастери: "Індіана Джонс та Королівство кришталевого черепа" і "Хроніки Нарнії: Принц Каспіан". Дідусь Джонс (як і дідусь Лукас з дідусем Спілберґом) напружилися і зібрали в українському прокаті 1,6 мільйона доларів, а от казковий принц трохи відстав - 1,2 мільйони.

"Особливо небезпечний" з Анджеліною Джолі змусив українців розкошелитись на $1,807,051
Окрім Гаррісона Форда, згадати молодість вирішила і колишня королева комедії Камерон Діас, що виступила у парі із любителем підстаркуватих актрис Ештоном Кетчером у комедії "Що трапилось у Вегасі". І хоча зірка "Маски" і "Все про Мері" нагадувала радше жертву пластичної хірургії, ніж легковажну героїню комедії, її робота здобула свої 853 тисячі доларів із кишень українських глядачів.

Червень приніс нових рекордсменів: мультфільм "Кунґ-фу панда" та картину "Особливо небезпечний". За касовим врожаєм стрічки опинилися поряд: 1,9 мільйонів доларів здобула анімація Марка Озборна та Джона Стівенсона і 1,8 мільйона - американсько-російський бойовик Тімура Бекмамбетова.

У червні стартували також комедії, серед яких примітна насамперед непересічним українським дубляжем картина "Не займайте Зохана" із Адамом Сендлером у головній ролі.

Менш успішним був загалом пристойний режисерський дебют Роба Шнайдера "Великий Стен", де Шнайдер сам зіграв головну роль.

Повнометражний фільм "Секс і місто" був одним з найбільш очікуваних цього року
Іншими кіноподіями травня були повнометражний фільм "Секс і місто" та нова картина класика закрученого трилеру М.Найта Ш'ямалана - "Явище".

Липень виявися найврожайнішим на літні блокбастери: на українські екрани вийшла третя частина франшизи "Мумія: Гробниця імператора драконів", друга частина "Секретних матеріалів", друга частина "Хеллбоя", під назвою "Золота армія", а також "Хенкок". Окремою подією стала прем'єра нової картини легендарного британського хорор-мейкера Ніла Маршала "Судний день".

За касовими зборами усіх випередив "Хенкок" (2, 145 мільйонів доларів), проте більшим художнім результатом, а згодом і номінацією на "Оскара", може похвалитися інший липневий рекордсмен ($1,2 млн.) - мультфільм "Воллі".

Любителі артхаузу у липні мали нагоду переглянути документальну стрічку Мартіна Скорсезе "The Rolling Stones. Хай буде світло", але насправді таких виявилося небагато.

У серпні вийшли "Смертельні перегони" із Джейсоном Стетгемом та "Вавілон н.е" із качком-інтелектуалом Віном Дізелем.

Майстер хорору Олександр Ажа ( "Криваві жнива", "У пагорбів є очі") представив своє нове творіння "Дзеркала".

Також у серпні у прокат вийшов неймовірно смішний пародійний бойовик Бена Стіллера "Грім у тропіках" та похмурий і драматичний "Темний лицар" Крістофера Нолана. На диво, ці лідери американського прокату ("Темний лицар" у США зібрав 530 мільйонів доларів", "Грім у тропіках" - 110) практично не отримали відгуку в українського глядача

Вересень став місяцем комедій.

На екрани вийшли: "Дівчина мого найкращого друга", "Паскудне дівчисько, "Випадковий чоловік", шалені "Зведені брати", романтична і запальна "Мамма мія!", а також вересневий лідер касових зборів ($1, 45 млн.)- "Гітлер, капут!", якого можна вважати іще однією невдалою (з художнього, проте успішною з комерційного боку) спробою російського кіно створити фільм-пародію.

Мультик "Мадагаскар: Втеча до Африки (США)" опинився на другому місці за розмірами касових зборів в Україні

Інші російські стрічки "Кам'яна макітра" ($24.тис.) та хорор "Страшилки радянського дитинства" ($13 тис.). не мали успіху в українського глядача

Також у вересні вийшов трилер Йона Авнета "Право на вбивство" із Аль Пачіно та Робертом ДеНіро у головних ролях та довгоочікуваний "Владика Андрей" Олеся Янчука.

Жовтень пройшов під знаком російського "Адмірала", який і зібрав найбільшу в Україні касу за 2008 рік - 4 мільйони доларів.

Анімаційний "Мадагаскар: Втеча до Африки", що вийшов наприкінці місяця, не зміг наздогнати лідера і посів друге місце за касовими зборами (3, 659 мільйони доларів). За адміральськими перипетіями майже непоміченим пройшов черговий фільм братів Коенів "Прочитати та спалити". Іншу картини місяця - "Орлиний зір" та "Макс Пейн" - заявили про себе доволі посередньо з усіх точок зору.

У листопаді, традиційно до Хеловіну, вийшла "Пила 5", згодом з'явився суворий, мов Харон, Джексон Стетгем у "Перевізнику 3". Також потішила своєю присутністю наша Ольга Куриленко у наступній серії бондіани "Квант милосердя" (Безперечно, саме вона там була головною героїнею).

Цього місяця на екранах також з'явилися нові стрічки майстрів світового кіно: трилер "Тіло брехні" Рідлі Скотта, драма "Морфій" Олексія Балабанові, а також чергова комедія Кевіна Сміта "Зак та Мірі знімають порно".

Грудень почався мультиком "Вольт", анімаційною екранізацією казки Леоніда Філатова "Про Федота-стрельца, удалого молодца", рімейком картини 1951 року "День, коли зупинилась Земля". Любителі кіно змогли побачити "Підміну" Клінта Іствуда.

Першого місяця зими також вийшли два українських фільми: "Прикольна казка" Романа Ширмана та "Ілюзія страху" Саші Кирієнка. Останній фільм став іще одним "шедевром", якого Україна намагається пропхати на "Оскара".

Наприкінці грудня очікуємо вихід російських комедій "Стиляги" та "Кохання-зітхання- 2", а також американського мультфільму "Пригоди Десперо". Наразі в українському прокаті лідирує стрічка "День, коли зупинилась Земля", що за перший вікенд змогла заробити 524 тисячі доларів.

Підсумкова десятка лідерів українського прокату 2008 року:

Фільм (країна виробництва)

Збір

Дистриб'ютор

Адмірал (Росія)

$4,056,948

Gemini

Мадагаскар: Втеча до Африки (США)

$3,659,030

B&H

Найкращий фільм (Росія)

$2,443,567

Gemini

Мумія: Гробниця імператора драконів (США)

$2,202,387

B&H

Хенкок (США)

$2,145,629

B&H

Квант Милосердя (США)

$2,013,842

B&H

Кунґ-фу панда (США)

$1,964,576

B&H

Особливо небезпечний (США-Росія)

$1,807,051

B&H

Індіана Джонс та Королівство кришталевого черепа (США)

$1,649,501

B&H

Гітлер, капут! (Росія)

$1,451,233

Gemini

Російські фільми, що потрапили до десятки лідерів, зібрали в сумі близько 8 мільйонів доларів.

Американські кіностудії збагатилися на 15 мільйонів доларів. Минулого року росіяни мали лише одного лідера у десятці - "Іронію долі-2", яка заробила 4 мільйони доларів. Водночас американські фільми із топової десятки зібрали близько 16 мільйонів доларів.

Серед українських дистриб'юторів за прибутком лідирує компанія Богдана Батруха B&H.

Дані касових зборів взяті з сайту http://boxofficemojo.com/intl/ukraine/, а також з http://kino-pereklad.org.ua/ та http://kinobusiness.com/

Далі буде

Реклама:

Головне сьогодні