Історія про перелякану жінку перемогла на Берлінале

"Молоко скорботи" (La Teta Asustada) - перший фільм з Перу, який брав участь в конкурсній програмі фестивалю. Кінострічка перемогла фільми "Посланець" з Вуді Харрелсоном і "Моя єдина" з Рене Зелвеґер, які вважалися фаворитами фестивалю.

Режисер стрічки "Молоко скорботи" Клаудія Льоса, отримуючи нагороду, сказала: "Це для Перу. Це для нашої країни".

Стрічка розповідає про молоду жінку, яка народилася в результаті зґвалтування її матері у 80-ті роки.

Фауста з молоком матері вона увібрала всі страхи, що переслідували жінок з Перу впродовж останнього піввіку.

Жінка боїться розмовляти з людьми, боїться виходити одна на вулицю і, побоюючись зґвалтування, тримає у лоні картоплину, хоча лікарі наполегливо радять її відтіля витягти.

Коли мати вмирає, Фаусті доводиться якось налагоджувати комунікацію з навколишніми, до того ж на перевезення тіла в рідне село потрібні гроші, так що дівчині потрібно ще і влаштуватися на роботу.

Щасливі переможці. У центрі - режисер фільму "Молоко скорботи" Клаудія Льоса
"Срібного ведмедя" у номінації "Гран-прі журі" поділили між собою уругвайський фільм "Гігант" (Gigante) і німецька стрічка "Всі решта" (Alle Anderen).

У "Гіганті" Адріана Біньеза (Adrián Biniez) історія така: товстий охоронець супермаркету закохується в прибиральницю, яку щодня бачить на своїх моніторах, але ніяк не наважується до неї підійти.

Уже після прес-показу "Гігант" був визнаний найбільш зворушливим фільмом нинішнього Берлінале, зазначає газета "Взгляд".

Коли режисера Біньеза, до "Срібного ведмедя" нагородженого ще декількома призами, викликали на сцену втретє (тепер це зробила голова журі Тільда Суінтон), він уже не знав, про що говорити в мікрофон, і, пробурмотівши "Спасибі, спасибі!", утік за куліси.

Німецький фільм "Всі решта" зняв 32-річний режисер Марен Аді (Maren Ade). У ньому молода німецька пара - злегка божевільна дівчина, що не бажає жити, як усі, і її бойфренд протягом двох годин з'ясовують відносини: спочатку в них усі добре, потім погано, а у фіналі знову добре.

Марен Аді (ліворуч) та Біргіт Мініхмайр
Цій стрічці дістався також приз за кращу жіночу роль - його одержала німецька акторка Біргіт Мініхмайр (Birgit Minichmayr).

Найкращим актором названо (Sotigui Kouyate) з Малі за роль у стрічці "Ріка Лондон" (London River), в якій він зіграв французького мусульманина, який чекає на звістку про свого сина після терористичних нападів у Лондоні 2005-го року.

Сотіґі Койяте отримав "ведмедя" як найкращий актор
Фільм "Посланець" (The Messenger), в якому Вуді Харрелсон грає офіцера, призначеного повідомляти рідним про смерть солдатів, які загинули в боях, отримав нагороду за найкращий сценарій.

[L]Приз за кращу режисуру поїхав в Іран: його вручили Асхару Фархаді (Asghar Farhadi ) за фільм "Про Еллі".

Ця стрічка розповідає історію про пошуки зниклої дівчини, яку можна розцінювати і як етюд з життя сучасного Ірану, і як екзистенційну драму про людські відносини взагалі.

За матеріалами офіційного сайту Берлінського кінофестивалю, ВВС та газети "Взгляд" .

Усі фото з офіційного сайту Берлінського кінофестивалю

Реклама:

Головне сьогодні