Повернення легендарного Леонарда Коена

Релігійність є важливою складовою у музиці та житті Коена. Після п'ятирічного перебування у дзен-буддистському монастирі, відомий на весь світ музикант повернувся у світ шоу-бізнесу.

Важливою причиною цього повернення стали фінансові труднощі, пише The New York Times.

Адже коли Коен жив як чернець на горі розташованій над Лос-Анджелесом, його колишній менеджер зник разом з усіма заробленими музикантом коштами. Як зізнається артист, "це була постійна проблема небезпечної байдужості до мого фінансового становища".

"Я навіть не знав, де знаходиться банк", - розповів Коен.

Тепер співак вирішуватиме свої фінансові проблеми.

У рамках турне з 2-го квітня Леонард Коен вирушить у двомісячний тур Америкою. Музикант планує 17-го квітня виступити на Coachella Valley, а 16-го травня на сцені Radio City Music Hall.

Крім цього, 31-го березня Columbia Records випустить CD/DVD минулорічного лондонського шоу легендарного музиканта. А записи пісень, які Коен виконував минулого тижня у Beacon Theater будуть викладені в онлайн-доступ на сайті радіотснації National Public.

До речі, світове турне, яке розпочалося у травні 2008-го і триватиме до кінця цього року, є подвигом для музиканта такого віку.

Адже Леонарду Коену вже 74 роки. Але це не заважає співаку під час свого тригодинного шоу стрибати по сцені і співати стоячи на колінах.

За словами ж звукорежисера шоу, Коен навіть під час найтриваліших перельотів сидить у позі монаха - схрестивши ноги одну на одну і тримаючи спину прямо.

На запитання, чи займається він йогою для того, щоб бути у формі на сцені, Коен відповідає: "Це моя йога".

Коен запевняє, що "є подібності в якості життя" у монастирі та мирському світі.

"Там просто є відчуття мети", де "багато сторонніх речей, природно і неминуче відкидаються", і те, що залишилося є "суворою і жорстокою" рутиною, в якій "здатність зосередитися стає набагато легшою".

До речі, Коен заявив, що він припинив гастролі в 1993-му році, частково через те, що пив "надто багато червоного вина" в перервах між шоу.

Та за словами організатора туру Роба Хеллетта, навіть попри фінансові труднощі, Коена ще треба було переконати повернутися на сцену.

"Три роки поспіль, кожного разу, коли я приїжджав до Лос-Анджелесу, я намагався переконати його зробити це. Але він не знав, чи комусь це потрібно", - розповів Хеллетта.

Та після 99 концертів у містах, таких як Бухарест і Окленд, Коен зрозумів, що він і його музика таки дійсно комусь потрібні.

Легендарний музикант у 2008-му році потрапив до рок-н-рольної Зали слави. Та на відміну від більшості поп-виконавців, які з'явилися у 1960-х роках, Коен не зловживав появою на телебаченні і тусовках, та зберіг навколо себе й своїх пісень атмосферу таємниці.

Легендарний Леонард Коен. Фото grahamnunn.wordpress.com

До речі, нове покоління музикантів та цінителів справжньої музики, не лише заслуховуються такими відомими композиціями Коена, як Hallelujah та Suzanne а й дають їм нове життя.

Так, на початку року було зареєстровано 200 варіантів виконання пісні Hallelujah. А наприкінці 2008-го року дві різні версії цієї пісні потрапили у Топ-10 британського хіт-параду.

Не зважаючи на велику кількість варіантів його пісні, Коен не претендує на їхнє авторство.

"Відчуття власності цих речей дуже слабке. Це не результат духовної дисципліни, так було завжди. Моє відчуття власності настільки слабке, що насправді я не звертаю уваги (на нові варіанти пісні Hallelujah), і я втратив авторські права на більшість пісень" ,- зізнався Коен.

Що стосується нових пісень від всесвітньовідомого Коена, то музикант сподівається вже після завершення свого туру записати свою нову композицію, яка попередньо має назву Amen.

Реклама:

Головне сьогодні