Мільйонне море тюльпанів зацвіло у Криму

— 25 квітня 2009, 15:59

Строкатий карнавал двох мільйонів квітів триватиме недовго - вже за кілька днів там залишиться тільки зелений килим площею 10 гектарів, пише "Сегодня".

У аграріїв зривання бутонів називається прозаїчно і жорстко - декапітація (обезголовлювання). Для них вся цінність тюльпана - у цибулинах.

За ними в Янтарне приїжджають покупці з усього колишнього Радянського Союзу. А саме село Янтарне Красногвардійського району Криму прославилося серед квітникарів на просторах від Атлантичного до Тихого океану.

За часів СРСР кольорова смуга простягалася на 12 кілометрів, і одночасно там розпускалися 45-48 мільйонів бутонів! Тоді ж спеціально до полів навіть гілку Північно-Кримського каналу простягнули.

За словами директора кримського агроцеху № 55 ММК імені Ілліча Андрія Лобунського, у 80-ті з їхнього розплідника цибулини тюльпанів постачали в усі обласні центри країни від Калінінграда до Омська і Владивостока.

Кримчани випередили голландців не тільки площею, але і коефіцієнтом цвітіння - у 1,5 рази! Цей показник розраховується дуже просто: кількість пророслих квітів зі 100 посаджених цибулин. У Польщі і Прибалтиці виходить 60 тюльпанів, у голландців - 65, а в Криму - 95!

Сьогодні подивитися на це чудо приїжджають сотні туристів з фотоапаратами, захоплюються буйством кольорів.

Але бачили б вони, що тут за море вирувало ще 20 років тому. Зараз поле тюльпанів скорочено в 12 разів, а в 90-ті могло і зовсім зникнути. Якби не зусилля Андрія Лобунського, який очолив 13 років тому господарство, Кримську Голландію сьогодні згадували б як яскравий історичний епізод часів СРСР.

"Не до квітів тоді було! Думали, як протриматися, людей прогодувати, землю зберегти. Але ж не хлібом єдиним живе людина, я розумів, що настануть кращі часи, а краси такої вже не буде. І зберегли свою колекцію", - згадує Андрій Лобунський.

Завдяки зусиллям господаря тюльпанового поля Андрія Лобунського ще з часів СРСР збереглися такі квіти, як гігантський Темпл оф Бьюті, стрункий Дон-Кіхот, особливої виправки Генерал Ейзенхауер, кокетлива Анжеліка і томна Молода Вдова, палають Олімпійський Вогонь і Вогні Техаса.

Сьогодні тюльпанове поле приросло в кількості - цього року побито рекорд: зійшли тюльпани відразу 62 сортів, а в кращі радянські часи їх у колекції було лише 48.

Реклама:

Головне сьогодні