Давні прикраси повертаються в моду

Нещодавно в Києві відкрилася виставка авторської біжутерії родини Козій. Львівські художники працюють уже більше 15 років у техніці гарячої емалі та міді.

Вони експериментують, поєднуючи традиції давньої народної орнаментики із сучасними рішеннями, створюючи свій особливий стиль, головною ознакою якого є гра кольору. Працюють художники із сухою емаллю, тому обов'язковим елементом є вогонь печі.

Марічка Козій пояснює "Українській Правді. Життя" тонкощі роботи:

"Потрібно підготувати пластику. Ми працюємо з міддю, тому що мамі не подобається як виходить на сріблі, а тато любить працювати саме з міддю й емаллю. Саму пластину робить тато, яка технологія я точно не знаю. Потім потрібно викласти на неї емаль певним візерунком, а далі це їде в піч. Потім потрібно ще шліфувати, допрацьовувати, оскільки емаль непередбачувана, невідомо як вона запечеться".

В їхній родині сімейною справою займаються всі: батько - Григорій Козій, мама - Роксаляна, старша та середня доньки - Марічка та Ярина вже допомагають батькам, а найменшенька Богданка ще тільки вчиться, дивлячись на те, як старші творять красу.

Емаль як техніка відома ще з ІV ст. до н. ери. У той час у Скіфії перегородчасті емалі використовували для оздоблення золотих прикрас, що виготовлялися грецькими майстрами для найвищої знаті. Пізніше емаль використовувалась в Єгипті для прикрашення елементів одягу та символів влади фараона. Її поєднували з дорогоцінним камінням.

ІV ст. н. ери датуються вироби із виїмчастою емаллю на бронзі, знайдені на території Придніпров'я.


У Візантії техніка емалі використовувалась для декорування ікон. Розквітом техніки емалі стала епоха бароко, коли використовувалась найширша палітра кольорів від пастельних до контрастних. В епоху модерну емаллю розписували посуд та годинники, вона вперше почала виготовлятися промислово.


Родина Козій стверджує, що прикраси з використанням емалі популярні й нині, і не тільки для вибагливих львів'ян, але й для київських модників.

Про популярність емалі свідчить те, що з 5 червня - по 5 липня 2009 року в Києві буде проводитись Перший міжнародний фестиваль емалі в Україні. Метою фестивалю є популяризація емальєрства та виробів з його застосуванням.

Організатори очікують велику кількість закордонних майстрів, котрі допоможуть обміну досвідом між різними школами цього мистецтва.

Усі фото автора

Реклама:

Головне сьогодні