Міжнародний Букер-2009 отримала Еліс Мунро

— 27 травня 2009, 11:39

Журі Міжнародного "Букера" (The Man Booker International Prize) назвало володаря премії 2009. нею стала 77-річна Еліс Мунро.

Окрім нагороди, письменниця отримає винагороду у розмірір 95 тисяч доларів, повідомляє Лента.ру з посиланням на The Guardian.

Крім Мунро, претендентами на премію були такі відомі письменники, як перуанець Маріо Варгас Льоса, володар двох Букерів Пітер Кері та лауреат Нобелівської премії В. С. Найпол.

Еліс Мунро опублікувала першу збірку оповідань - Танець щасливих тіней (Dance of the Happy Shades) - у 1968 році і отримала за нього престижну канадську премію генерал-губернатора.

Згодом вона ще двічі ставала володаркою цієї премії та кілька разів висувалася на Нобелівську премію з літератури.

З-під пера 77-річної Еліс Мунро вийшли 11 збірок оповідань і "роман" (хоча це радше серія пов'язаних коротких історій) "Життя дівчаток і жінок" (Lives of Girls and Women). ЇЇ остання збірка розповідей під заголовком "Забагато щастя" (Too Much Happiness) вийде у світ у жовті цього року цього року.

Міжнародний Букер був заснований в 2005 році і є "родичем" звичайного Букера - премії, яка вважається однією з найпрестижніших літературних нагород у світі. Премія, що вручається раз на два роки, присуджується письменникові, що пише англійською мовою або ж авторові, твори якого широко перекладаються англійською.

Раніше лауреатами цієї премії ставали албанець Ісмаїл Кадаре і Нігерієць Чінуа Ачебе.

Реклама:

Головне сьогодні