Нацкомісія з моралі заборонила фільм "Хостел-2"

— 25 червня 2009, 13:53

24 червня під час чергового засідання НЕК в оновленому складі майже одноголосно вирішила заборонити фільм "Хостел-2", який, на думку експертів моральної комісії, пропагує культ насильства і жорстокості, повідомляє "Телекритика".

"Ми направили листи до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та до Держкомкіно, щоб вони вжили заходів і заборонили трансляцію цього фільму. Просили відібрати прокатне посвідчення, але Держкіно заявив, що не має підстав його ліквідувати. Тому ми вперше скористаємося правом на заборону трансляції фільму", - заявив голова НЕК Василь Костицький.

НЕК також повторно розглянула звернення щодо фільму "Голодомор-33", показаного в Україні каналом "РТР-Планета" 11 листопада 2008 року.

Комісія отримала низку рецензій державних наукових інститутів, у яких зазначено, що цей фільм містить ознаки пропаганди, міжнаціональної та міжрелігійної ворожнечі. Члени комісії одноголосно вирішили, що цей фільм - антиукраїнський та висловилися за заборону його трансляції в Україні.

З цього приводу також буде надіслано лист і протокольне доручення до Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

Було розглянуто також звернення СБУ щодо публікацій Сергія Сидоренка "Мысли изреченные..." та Миколи Применка "Гумови нацюцюрныкы оранжевих подлюк", опублікованих у виданні "Киевская Русь".

[L]НЕК визнав, що в цих статтях є ознаки приниження особи за національною ознакою. Деякі члени комісії припустили, що проти авторів цих публікацій буде порушено кримінальні справи.

НЕК дала дозвіл приватному підприємцю транслювати в інтернеті через вебкамеру відеозапис еротичного шоу - за умови, що це буде вночі й цього не зможуть дивитися неповнолітні.

Так само було дозволено проводити видовищний захід (із елементами еротики) у нічному клубі Дніпропетровська "Августин" (оскільки це нічний клуб). Члени комісії також дали дозвіл на друк журналу "Ночные искушения", але за умови, що він продаватиметься в упаковці і в спеціалізованих місцях.

А от сайт ("Проститутки Києва") члени комісії визнали порнографічним (через порнографічні фото) й одноголосно вирішили звернутися з цього приводу в МВС України.

Крім того, НЕК відреагувала на звернення Григорія Суркіса щодо деяких текстових повідомлень з інтернет-сайтів про вбивство Максима Чайки в Одесі. Члени комісії визнали ці публікації такими, що мають ознаки порушення етичних норм і викликають міжнаціональну ворожнечу. Відповідні листи буде надіслано до Федерації футболу України та СБУ.

Нагадаємо, згідно з розпорядженням Кабміну від 17 червня 2009 року, зі складу Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі вийшли співак Святослав Вакарчук, та письменники Іван Дзюба і Андрій Курков.

Андрій Курков вихід зі складу комісії пояснював значну завантаженість громадськими обов'язками, а також скандальну експертизу книги Олеся Ульяненка "Жінка його мрії".

Реклама:

Головне сьогодні