"Осучаснити" Кобилянську можуть ще цього року

— 31 липня 2009, 14:12

Кінострічка за мотивами повісті Ольги Кобилянської стоїть першою у переліку фільмів, запланованих до виробництва у найближчі три роки за підтримки Міністерства культури і туризму, повідомляє "Радіо свобода".

На екранізацію твору "У неділю рано зілля копала..." візьметься режисер Андрій Дончик, який декілька років тому вже зняв "Украдене щастя" Івана Франка.

"За рахунок коштів зі Стабілізаційного фонду на 2009 рік передбачено фінансування фільму "У неділю рано зілля копала" режисера Андрія Дончика в обсязі 4 мільйонів гривень", - повідомив голова Державної служби кінематографії Ярослав Голінський.

Та за словами режисера майбутнього проекту, кошти поки не виділено. Попри це йде підготовка сценарію.

А поки вирішується питання з фінансування фільму, Андрій Дончик обіцяє дещо "підігнати" події у повісті до сучасності. Режисер пояснює, що таке рішення - більше необхідність, аніж оригінальна ідея.

"Якщо його не "осучаснювати", то кошторис буде вдвічі дорожчий... Тобто це не просто задум, а й вимога кошторису", - наголосив режисер.

Натомість арт-критик Олег Вергеліс не поділяє прагнення режисера "осучаснити" героїв. Бо вважає, що у такому разі атмосферу описаної авторкою історії буде безповоротно втрачено.

"Дончик уже адаптував під сучасність "Украдене щастя" Франка. Вийшло як вийшло. Не потрібно цього робити, тому що у тому колориті є той час, який більшою мірою був ірраціональний. Переводити його в наші реалії, де чудо зникло, - це, можливо, не зовсім правильна режисерська концепція", - наголосив арт-критик.

Водночас Вергеліс переконаний, що повість варто екранізувати, і якщо кошти на стрічку таки будуть виділені, фільм здобуде немало прихильників.

"Це історія всім відома, прекрасна тема. Ну і режисер, якщо все буде добре, із нею має впоратися", - додав Олег Вергеліс.

А поки проект на стадії розробки, довкола стрічки з'являються вже перші чутки. Зокрема, кажуть, що до роботи над фільмом планують залучити відомого художника Сергія Якутовича. Нагадаємо, саме він працював із екранізацією "Тараса Бульби".

Реклама:

Головне сьогодні