Учені підтвердили, що найцінніше у шампанському – бульбашки
Французькі вчені виявили, що у бульбашках у 30 разів більше хімічних речовин, які підкреслюють смак шампанського, ніж в інших рідинах.
Це відкриття повністю міняє уяву про роль бульбашок у шипучих напоях, повідомляє ВВС з посиланням на опубліковане дослідження у Proceedings of the National Academy of Sciences.
"Вперше нам вдалось пояснити тонку хімію аерозолів шампанського, які складають його суть", - сказав один з авторів дослідження доктор Жерар Ліж'є-Белер з французького університету Реймс.
Спеціаліст, який займався вивченням бульбашок все життя, намагався використати спектрометр високої чіткості для вивчення хімічного складу аерозолів, які з'являються в шипучих винах і шампанському.
"Смак ігристого вина визначається сотнями різноманітних компонентів. Ми маємо визначити, які з них важливі в аерозолях", - пояснив Ліж'є-Белер.
Наразі він та його колега Філіпп Шміт-Копплен з Нюрбергського інституту екологічної хімії і молекулярної біохімії змогли вивчити п'ять сортів шампанського і якісного ігристого вина.
У результаті чого виявилося, що у всіх випадках у бульбашках містилося значно більше ароматів та смакових інгредієнтів, ніж в іншому вині.
Окрім цього важливу роль грають бокали для шампанського.
Як пояснив засновник одного з сайтів для любителів вина Джамі Гуді, дослідження продемонстрували, що витягнуті бокали під шампанське - це не просто дань традиції.
"Бокали, які дозволяють більшій кількості бульбашок підійматися на поверхню - найкращі. На дно правильного бокалу під шампанське вони кладуть невеличкий шматок скла, який стимулює потік бульбашок", - пояснив Гуді.
Наступною стадією дослідження буде порівняння наукових результатів з об'єктивними оцінками дегустаторі, щоб виділити інгредієнти, які містяться в бульбашках і надають вину найкращий смак. Це дозволить у майбутньому виробляти шампанське більш високої якості.