Шокуючі новинки та світова класика на "Молодості": що варто подивитись

Також не варто забувати і про нездоровий моральний клімат у країні, викликаний активністю Національної комісії з моралі, яка цього року проявила надзвичайно бурхливу діяльність. До цього слід додати також гострі вияви гомофобії, які дедалі частіше обирають культурні цілі, як це трапилося зі збіркою "Сто двадцять днів Содому".

На цьому тлі програма фестивалю виглядає достатньо зухвало: 39-та "Молодість" демонструватиме фільми, які ідеально вписуються в улюблений НЕКом канцеляризм "культ насильства та жорстокості", зокрема "Антихриста" Ларса фон Трієра та "Білу стрічку" Міхаеля Ганеке.

Додамо до цього ще й програму гей-лесбійського кіно "Санні Банні", яка за словами організаторів фестивалю, цього разу має бути "дуже сильною".

Та навіть якщо "браві націоналісти" і не прийдуть бити гомосексуалів, цьогорічна "Молодість" все одно буде вельми насиченою.

Кадр з фільму "Біла стрічка" Міхаеля Ганеке. Йтиме 25 жовтня у Кінокомплексі "Мегаплекс" та 26 жовтня у кінотеатрі "Київ"

Зірки "Молодості"

Серед гостей фестивалю з'явиться нова голлівудська зірка українського походження Ольга Куриленко. До речі, кілька років тому Ольга вже відвідувала "Молодість", представляючи фільм "Париже, я тебе кохаю!", де зіграла в одному з епізодів. Щоправда тоді українська красуня скромно сиділа в куточку, цілковито зневажена журналістами. І ось, через два роки, акторка пройде червоною доріжкою кінотеатру "Київ" у вечірній сукні під спалахи фотокамер...

Окрім Куриленко, фестиваль відвідають знаменитості із соліднішим стажем, скажімо, Катрін Деньов, яка отримає почесну відзнаку "За внесок у розвиток світового кінематографу" з рук президента України, а також режисер Ян Коунен, що його фільм "Коко Шанель та Ігор Стравінський" відкриватиме фестиваль. До речі, стрічка Коунена "Доберман" дотепер заборонена в Міністерством культури України через надмірне насилля та жорстокість....

Скандальний фільм Ларса фон Трієра "Антихрист" можна буде подивитись у 27, 30 та 31 жовтня у кінотеатрі "Київ"
Також серед гостей фестивалю значиться актор, театральний режисер та сценарист Сергій Юрський, російські актори Чулпан Хаматова та Гоша Куценко, а також відомий голлівудський актор Жан-Клод Ванн Дамм, який за словами арт-директора фестивалю Андрія Халпахчі, є дуже освіченою та інтелігентною людиною. Головою журі "Молодості 39" також є непересічна особистість - відомий режисер Тоні Ґатліф.

Ходімо в кіно: що не варто пропустити

Сам фестиваль "Молодість" традиційно складатиметься з конкурсної та позаконкурсної програм. У конкурсі братимуть участь студентські роботи, а також дебютні короткометражні та повнометражні фільми.

Серед студентських робіт насамперед відзначимо блискучу анімаційну короткометражку "Наша прекрасна природа" німецького режисера Томара Ешеда. Такої пристрасті від землерийок не очікував ніхто.

"Нашу прекрасну природу" німецького режисера Томара Ешеда можна буде подивитись 27 жовтня (у кінотеатрі "Київ" та 28-го (у "Жовтні")

Конкурс повнометражних робіт має вже принаймні один фільм, що став знаменитим на теренах СНД ще до того, як потрапив у кінотеатри.

Це фільм російського режисера Павла Бардіна "Росія 88" про сучасних російських Ромео та Джульєтту, які гинуть з вини місцевої групи скінхедів.

Фільм "Росія 88" буде демонструватись у кіноетатрі "Жовтень" 30 числа
Стрічка не була демонстрована в російському прокаті і досі залишається предметом різноманітних дискусій в інтернеті. Варто лише додати, що за силою та за правдивістю зображуваного побуту звичайних "(пост)радянських" людей, картина може дорівнятися і до "Маленької Віри" Василя Пічула, і до "Вантажу 200" Олексія Балабанова.

У конкурсі повнометражних фільмів змагатиметься й українська картина "Відторгнення" Володимира Лєрта.

"Відторгнення" Володимира Лєрта. 27 жовтня він буде показаний у Кінотеатрі "Київ", а 29-го - в "Мегаплексі"
Позаконкурсна програма "Молодості" цього року надзвичайно сильна, цікава та розмаїта.

До найцікавіших показів фестивалю безперечно належить ретроспектива класика французької комедії Жака Таті, демонстрація картин Чарлі Чапліна "Як робиться кіно" (1918) та "Цирк" (1928), ретроспектива фільмів про Тараса Бульбу, знятих на початку ХХ сторіччя в Російській імперії, а також у Франції та Німеччині, ретроспектива фільмів відомого мультиплікатора Андрія Хржановського та інші.

"Як робиться кіно" Чарлі Чапліна у кіно 25 жовтня (у кінотеатрі "Жовтень" і 27-го ("Київ")
Також у програмі фестивалю покази нових французьких німецьких, аргентинських, швецьких та ізраїльських фільмів. Традиційно відбудеться і "Українська панорама", що представить найкращі фільми молодих українських режисерів.

Після минулорічної перерви, пов'язаної із військовими діями у Грузії, ми знову побачимо програму нового російського кіно.

Серед відібраних картин нова стрічка Павла Лунґіна "Цар" з Петром Мамоновим та Олегом Янковським, "Кисень" Івана Вирипаєва, а також п'ять новел про любов, об'єднаних назвою "Коротке замикання", що їх поставили Борис Хлєбніков, Петро Буслов, Іван Вирипаєв, Кірілл Сєрєбрєнніков та Олексій Ґєрман-молодший.

Стрічка "Цар" демонструватиметься 2 дні: 29 жовтня (кінотеатр "Жовтень") і 30 ("Мегаплекс")
У програмі "Східний експрес" відібрано найкращі фільми зі Східної Європи, серед яких картина київського режисера Олександра Шапіро "БесПорно". У рамках програми відбудеться українська прем'єра російської казки "Книга майстрів", яка скоро вийде вітчизняний прокат.

Стрічку про злих чарівниць та добрих молодців представить актор Гоша Куценко на відкритті фестивалю у суботу. Окрім Куценка у "Книзі майстрів" знімалися відомі актори російського кіно: Валентин Ґафт, Лія Ахеджакова, Леонід Куравльов, Михайло Єфрємов.

Серед новинок "Молодості 39" - ретроспектива фільмів, присвячених долі заробітчан. У рамках програми - конкурс на найкращий синопсис до майбутнього фільму про українських заробітчан та фотовиставка присвячена нашим трудовим мігрантам. У показі бере участь і стрічка австрійського режисера Ульріха Зайдля "Імпорт-Експорт", що була названа "Українською Правдою" найкращою картиною 2008 року.

Проте найбільшу цікавість викликає Фестиваль Фестивалів, де покажуть скандальних учасників цьогорічного Каннського фестивалю "Антихриста" Ларса фон Трієра та "Білу стрічку" Міхаеля Ганеке. Цікаво, чи знайде НЕК художньо виправданою сцену відрізання клітора іржавими ножицями у фільмі Трієра?

Також у програмі стрічка Жака Одіяра "Пророк", яка цього року отримала Гран-прі журі та номінувалася на "Золоту пальмову гілку" у Каннах.

"Пророк" Жака Одіяра на "Молодості" покажуть 31 жовтня у кінотеатрі "Київ"
Іще однією інтригою МКФ "Молодість", щоправда 40-го, ювілейного фестивалю є можливий переїзд до Львова. Атр-директор "Молодості" Андрій Халпахчі вже вкотре поскаржився на неуважність київської міської влади до найпопулярнішого українського кінофестивалю і погрожував змінити його дислокацію.

Як би там не було, але "Молодість 39" відкриється цієї суботи у кінотеатрі "Київ". Нагадаю, що фільмом відкриття є "Коко Шанель та Ігор Стравінський" Яна Коунена, а завершатиме фестиваль стрічка "Джон Рабе" Флоріана Ґалленберґера.

"Коко Шанель та Ігор Стравінський" Яна Коунена відкриє цьогорічну Молодість 24 жовтня у кінотеатрі "Київ". Стрчка також буде на екранах 25 жовтня у тому ж таки кінотеатрі та у "Мегаплексі"

Детальніше про час і місце показу фільмів читайте на сайті "Молодості"

Усі кадри з фільмів взято з сайту фестивалю "Молодість"

Реклама:

Головне сьогодні