Шоколадна мрія: Солодка Ейфелева вежа, корона і картини. Фото

Весь "матеріал" витрачено на виготовлення експонатів і оформленні виставки, яка зараз за популярністю не поступається експозиціям головних музеїв міста, повідомляє газета "Сегодня".

У невеликому залі, де суворо витримується температурний режим у 18-24 ° С, представлена 3000-річна історія шоколаду - від відкриття таємниці плодів какао до винаходу кіндер-сюрпризів, ідею яких світу запропонував російський цукерковий барон Олексій Абрикосов.

За час огляду дорослі і діти по кілька разів перепитують екскурсовода Світлану Григор'єву: "А це з шоколаду? І це?! ".

Всі елементи оформлення: сюжети панно, їх ліпне обрамлення, рами портретів і власне портрети Христофора Колумба, королеви Анни Австрійської, геніального Моцарта, імператриці Катерини I - з шоколаду!

Навіть вхідні квитки після відвідання виставки можна з'їсти - це 30-грамові плитки шоколаду ...

"Яскраві композиції нашого музею спочатку вводять в оману відвідувачів, оскільки вони знають шоколад за його традиційним кольорами - білим, чорним, молочним, - пояснює Світлана Григор'єва. - Але шоколад може бути різним, якщо його змішувати з харчовими барвниками".

Миколі Попову вдалося створити шоколадну копію першої російської імператорської корони, виготовленої в 1724 році для коронації Катерини I.

Сотні діамантів і перлів, що прикрашають 2,5-кілограмовий вінець, зроблені з цукрового драже. За дивовижним збігом стільки ж важив та імператорський оригінал з позолоченого срібла з 2564 дорогоцінними каменями.

Особлива фішка музею - Ейфелева вежа в масштабі 1:270. Микола разом з помічниками створював її майже місяць за кресленням, спеціально розрахованим математиком.

У конструкції вагою 32 кг і заввишки 1,20 м використано близько 1500 деталей, форму кожної з яких окремо відливали в шоколаді.

В індійському розділі з шоколаду відтворено дерево какао з плодами, назване ботаніками Theobroma cacao, що дослівно означає: какао - їжа богів. Це одне із найбільш примхливих рослин на планеті, яке не переносить температури нижче 16 ° С і поширене тільки в межах не далі 20 градусів від екватора.

У шоколадному розписі панно зображено таїнство приготування індіанцями майя священного напою чокоатля. Тут же можна побачити і скульптурне зображення бога какао, який займав почесне місце в пантеоні майя.

"Вийшло так, що створюючи цю казку про шоколад з шоколаду, ми застосували майже всі головні прийоми образотворчого мистецтва: це і живопис, і ліплення, і різьба, і лиття, - каже Микола Попов, який відточував свою майстерність у французькій Академії шоколаду. - Усі наші твори їстівні протягом трьох місяців, потім вони можуть зберігатися багато років як експонати".

За словами творця музею, експозиція буде розширюватися та поповнюватися новими роботами художників-кондитерів.

У найближчих планах - грандіозний проект: створення шоколадної репродукції картини швейцарського художника Жана Етьєна Ліотара "Прекрасна Шоколадниця".

Модний портретист XVIII століття зобразив на полотні служницю, що несе на підносі гарячий шоколад.

Не виключено, що в музеї з'явиться і бюст голлівудської зірки Джонні Деппа, який зіграв яскраві ролі в картинах Ласcе Халлстрема "Шоколад" і Тіма Бартона "Чарлі і шоколадна фабрика".
Художниця Єлизавета Куреннова пише свої картини шоколадом. Її твори використані в оформленні музею, а найсвіжіші можна купити після перегляду виставки. У кондитерському салоні при музеї можна і поспостерігати, як за мольбертом вона створює свої їстівні картини.
Всі фарби її палітри - харчові, які змішуються з розтопленим шоколадом. Замість полотна - плитка білого шоколаду.

"За відчуттями робота з шоколадом порівнянна з олійними фарбами, але шоколадом писати складніше - важливо вловити момент, щоб розтоплена фарба не застигла на пензлику перед мазком, - розповідає Ліза. - На палітрі у мене 11 кольорів, і я можу отримати практично будь-який відтінок. Але не виходять такі ж яскраві, соковиті відтінки бузкового і рожевого, як при роботі маслом".

До того що її картини можуть з'їсти, художниця морально готова, виконуючи такі замовлення.

"Але частіше виходить так, що люди залишають картину як сувенір. Вона може довго висіти на стіні - зізнаються, що їм "шкода їсти таку красу", - каже Куреннова.

Найчастіше їй замовляють портрети - вона малює з фото або шоколадні репродукції відомих картин. На це їй потрібно від 3-4 годин до двох днів. Для замовника такий сувенір коштує від 200 до 600 грн.

Експозиція знаходиться за адресою: Сімферополь, Кірова 66, вхід - 30 грн.

Усі фото газети "Сегодня"

Реклама:

Головне сьогодні