Німкеня повернула Дніпропетровському музею трофеї свого батька

— 19 листопада 2009, 13:09

У колекцію Дніпропетровського історичного музею повернулися раритетні видання початку 19 століття. Вони вважалися втраченими після того, як були вивезені до Німеччини за часів Другої світової війни, повідомляє Німецька хвиля.

Дві книжки байок Лафонтена історичному музею Дніпропетровська повернула жителька баварського Ерлангена, яка знайшла їх у бібліотеці свого батька.

Зазвичай такі раритети повертаються після міждержавних переговорів і владнання тисяч формальностей. Але ці прийшли звичайною поштою.

Тиждень тому працівники музею отримали на свою адресу невеличку бандероль з Німеччини і знайшли в ній дві маленькі книжечки, кожна з яких зараз коштує сотні тисяч доларів та лист від відправника, - розповідає директор історичного музею Надія Капустіна.

Окрім історичної, книжки мають і велику художню цінність. Фактично, кажуть фахівці, вони є витвором мистецтва. Це французьке видання зі шкіряною обкладинкою ручної роботи, виготовленою на замовлення в єдиному екземплярі, із золотим тисненням та золотим покриттям сторінок. Всередині унікальні гравюри 18 століття.

Це книга з бібліотеки засновника гірничо-металургійної промисловості України Олександра Поля, з якої у Дніпропетровську збереглося лише одне видання.

Сама дарувальниця висловила бажання залишитися у тіні, проте дніпропетровські історики сподіваються на подальше спілкування, адже для них це шанс дізнатись бодай щось про вивезення історичних та художніх цінностей з півдня України під час Другої світової війни. Адже усі документи втрачені і про це ще й досі мало відомо.

Реклама:

Головне сьогодні