Модна весна 2010 року: що і як носити?

У весняній моді намітилось декілька тенденцій. По-перше, це класичний елегантний образ 30-х - 40-х років з виваженими силуетами, м'якими натуральними матеріалами, стриманістю в аксесуарах та прикрасах.

По-друге, образ військовий. Не менш стриманий в прикрасах, дуже упереджений за кольоровою гамою, консервативно-строгий, втім в оздобленні більш практичний, зручний в повсякденному стрімкому житті та по-сучасному придатний до видозмін.

Ще один модний весняний тренд - образ ділової офісної пані, яка вже за мить готова піти на вечірку. Такі дівчата вдягають строгий діловий одяг і "змінюють" його прикрасами, яскравими та масивними, та ультрамодними чи навіть модерновими аксесуарами.

В полі зору справжніх модниць опиняться популярні цієї весни вовняні пальто. Найкращим вибором буде м'яке легке пальто з благородної козячої чи овечої вовни - альпаки, кашеміру, мериносу. Саме таке максимально натуральне пальто буде і природно сидіти на фігурі, і надавати образу відчуття легкості та природності.

Оптимальний фасон такого пальто - простий прямий і необтяжений декоративними елементами. Ідеальним в такому випадку можна вважати широке пальто халатоподібного крою.

Сіре пальто від Катерини Пшеченко
Модне пальто моє бути довгим, за коліно, прямим до низу, з широким відкладним коміром, акуратними косими кишенями, і зовсім без оздоблення. Його можна застібати на блискавку, ґудзики, а краще взагалі носити на запах з поясом тон-в-тон. Зовсім немодними стали навіть оздоблювальні строчки, не говорячи вже про пати, хлястики, погони, яскраві ґудзики, оздоблення хутром чи аплікаціями, поєднання тканин кількох кольорів.

Актуальними тонами для верхнього вбрання будуть всі світлі відтінки бежевого, кремового, пісочного кольорів, пастельні гами лілових, бузкових, трав'яних відтінків, а також світлі відтінки сірого.

На особливу увагу в цьому сезоні заслуговують жіночі офісно-урочисті блузи. Після певної перерви дизайнери різко й активно стали звертатися у своїх колекціях до цієї теми. Всі вони пропонують знову приміряти на себе білі комірці та манжети в дусі Коко Шанель чи Эльзи Ск'япареллі.

Нам пропонують носити блузи та сорочки виключно білого кольору (в крайньому випадку, колір екрю), середньої довжини, заправлені в брюки або спідниці. Силует модної блузи обов'язково приталений, рукав довгий з манжетою (можна і на запонках), часто об'ємний у верхній частині, комірець застібнутий.

В оздобленні таких блуз - жодних обмежень. Дизайнери пропонують носити блузи як дуже прості мінімалістичні, так і занадто декоровані. Підходить все, що тільки може спасти на думку: складочки, защипи, строчки, кишеньки, великі чи малі багатошарові комірці, рюші, волани, драпіровки, коміри-жабо, оздоблення вишивкою, мереживом та плетінням. У гонитві за таким прикрашанням може бути лише одна умова - не переборщити.

Модницям дозволено сміливо гратися з матеріалами та фактурами. Глянцевий блиск наразі не в моді, тож варто обрати блузу з тонкої бавовни (маркізету, бавовняного шифону), або матового шовку. Популярні в цьому сезоні тканини з шитвом, мережива, гіпюр, прозорі крепдешини тощо.

У поєднанні з білою блузою рекомендовано вдягати спідницю-олівець зі складками по талії. Спідничка має бути або класичної довжини "під коліно", або дуже короткою, що більше пасуватиме для вечірок. Складки по талії інколи досягають перебільшених розмірів. Часом такий силует не лише ліпить стегна та сідниці, але навіть спотворює їх. На додачу такі сукні забезпечені широким тугим поясом по талії, що зайвий раз підкреслить новомодний силует.

Модна спідничка з колекції Людмили Кисленко
Повертаються на подіуми дуже модні у міжвоєнний час широкі вовняні класичні брюки, зі складками по талії, інколи з манжетами на штанинах, косими кишенями, широким поясом та тонким шкіряним ременем. Новизною сезону вважаються звужені донизу брюки, чи застрочені знизу складками, що справляє ефект військових штанів.

Модні тенденції 30-х - 40-х років минулого століття освіжили таку деталь гардеробу як короткий вовняний жакет з округлими лініями оформлення.

Короткий жакет та спідниця зі складками по талії від Віктора Завадського
Дизайнери пропонують модницям жакети приталеного силуету з нешироким відкладним коміром та малою кількістю ґудзиків, або ж зовсім інші: довгі, прямого силуету, з поясом по талії. Але всі вони обов'язково мають V-подібний виріз горловини, через який частенько проглядає мереживна блуза. Сучасною модифікацією таких жакетів на паризьких подіумах стали розшиті бісером та мереживом вечірні жакети-болеро.

Серед модних кольорів жіночих ансамблів - землистий, сірий, сепія, меланжево-попелясті відтінки, дрібна клітинка чи рубчик, фактури - м'які шерстисті вовняні чи гладкі або структуровані матові шовкові.

Сукні-футляри з поясом чи ременем - один з небагатьох трендів, що залишився актуальним з зими. Свіжим рішенням для такої сукні з тонкої вовняної тканини довжиною до коліна може стати груба застібка-блискавка ззаду на спинці вздовж всієї сукні. Таке нове прочитання блискавок застосовується і для оздоблення кишень, вирізів горловини та пройми, ременів, рукавичок та багато іншого.

Занадто ідеальний пуританський вигляд "з голочки" природним не назвеш. Тому дівчатам пропонується приділити увагу не статичним конструкторським сукням, а більш природним пластичним м'яким ансамблям зі здатністю до модифікацій, можливо, навіть, за допомогою тих же таки блискавок.

Не втрачає своєї актуальності і маленька чорна сукня. Тепер її радше можна назвати "маленька чорна трикотажна сукня". Для повсякденного вжитку актуальними вважаються сукні простих легких покроїв, але з можливістю трансформацій та моделювання. Одну таку пластичну сукню можна одягти багатьма способами, і виглядати завжди по-новому.

Бандажна сукня від Людмили Кисленко
Серед актуальних трендів цієї весни опинилися так звані бандажні сукні. Вони вже набули певної популярності на червоних доріжках світу, так як дуже вигідно підкреслюють принади жіночої фігури. Найпопулярніший світовий дизайнер таких суконь - французький кутюр'є Hervé Léger (Ерве Леже) зробив на цьому непогану репутацію та ім'я, що тепер асоціюється з вечірніми сукнями голлівудських зірок. Але й українці не пасуть задніх в цьому питанні. Зокрема, Людмила Кисленко вже декілька сезонів поспіль пропонує клієнткам бандажні коктейльні сукні. І вже цього сезону бандажні сукні "йдуть в народ".

Знову модних обертів набирає трикотаж. В сезоні гонитви за натуральними м'якими фактурами, простими покроями, легкими силуетами та природними відтінками матеріалів трикотаж цього сезону стане дуже в нагоді.

Окрім усього багатого асортименту одягу, який виготовляють зазвичай з трикотажних полотен (як то наприклад, популярні зараз футболки з дизайнерськими принтами і розписами), цієї весни в колі зору така модна деталь як трикотажні штани. Дизайнери пропонують вдягати широкі трикотажні брюки, класично скроєні у верхній частині та вельми звужені донизу, що створює ефект галіфе. Часто на таких штанях можна побачити напрасовані стрілки.

Широкі трикотажні штани від Олени Даць
Для теплих весняних вечорів дизайнери пропонують об'ємні светри грубого плетення чи в'язане пальто з товстої пряжі, кардиган з вовни, широкий довгий в'язано-мереживний шалик.

Окрему позицію серед трендів займають джинси. Законодавці моди наголошують на популярності широких джинсових штанів, зшитих як звичайні класичні брюки. Їх тепер навіть не виварюють та не вибілюють, тож виглядатимуть такі брюки більш цупкими на грубими. А для виготовлення джинсів використовують натуральний бавовняний нееластичний денім.

Також на світових подіумах можна побачити свіжі прочитання джинсових жакетів. Їх тепер прикрашають мереживом тонкого ручного плетення, аплікаціями з тонкого шовку, нашивками ручної роботи.

Беззаперечними лідерами серед кольорів цієї весни стануть бежеві, кремові, пісочні відтінки, білий, різноманітні сірі барви, сіро-блакитні, лілові, бузкові пастельні відтінки, чорний матовий колір як доповнення. Модними будуть гладкі матові фактури, гладкі блискучі шовкові полотна, пухнасті м'які на дотик матеріали, вузлуваті, рубчасті тканини з ефектом дефектів, тканини та шкіра з тисненням, а також мереживо та гіпюри.

Популярними залишаються однотонні матеріали. Популярні однотонні розтяжки на тканині, а серед візерунків - клітинки, клітинка п'є-де-пуль та віши, рубчики, цятки, дрібні приглушені букетики, а також малесенькі розписи, створені на принципі зорового обману.

Клітинка віши з колекції Ольги Громової
Наприклад, здалеку такий малюнок здається букетиками троянд, а зблизька це може виявитись черепами. Бо якими б класичними не були модні тенденції, сучасні текстильні дизайнери завжди залишають собі простір для фантазії.

Зовсім не модним буде цієї весни поєднання контрастних кольорів в одному наряді, підбір контрастних фактур та контрастуючих аксесуарів, еклектика в одязі, а також чорно-білі графічні принти на тканині, тропічні різнокольорові малюнки.

Усі фото "Української правди. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні