Прем’єри тижня: чоловічі розмови, крижана пастка та 13 історій кохання

Роуд-муві по-російськи

"Про що говорять чоловіки" - це екранізація п'єси "Квартету И" - творців злободенних комедій "День виборів" та "День радіо". Зрештою, у "Кавартету И" вийшло рефлексивне роуд-муві про російських інтелігентів, які відчайдушно прикидаються "нормальними пацанами".

За сюжетом картини, Льоша, Слава, Каміль та Саша вирушають з рідної Москви до Одеси на концерт гурту Б2. Мабуть, заради романтики вони їдуть автомобілем і дорогою потрапляють у різні курйозні ситуації. Щоправда більшість пригод все-таки трапляються лише в їхній голові, як от епохальна зустріч меліоратора із Жанною Фріске в готелі "Уют" міста Бєльдяжки або вечірка на кораблі, влаштована для всіх жінок Слави.

Чоловіки без упину балакають про жінок, але їхні роздуми не йдуть далі знайомих усім нарікань на жіночу логіку, капризи та ревнощі. Жінки - загадкові створіння, з ними важко, але без них ще гірше - такий передбачуваний висновок роблять герої картини. Прикметно, що Льоша, Славік, Каміль та Саша взагалі не розмовляють про секс. Сфера їхніх сексуальних зацікавлень обмежується темою подружньої зради та можливими неприємностями, які вона викличе.

На відміну від американських роуд-муві, в яких герої взаємодіють із місцевістю, в яку потрапляють, російський фільм демонструє повністю обезличений простір, який не грає жодної ролі в житті персонажів. Характерів позбавлені і самі герої картини. Про чотирьох друзів ми знаємо лише те, що Слава має репутацію бабія, Каміль розривається між дружиною та коханкою, Олександр не квапиться заводити родину, а Льоша - чесний сім'янин. Все інше, зокрема професії героїв, залишається за кадром. Персонажі настільки подібні між собою, що наприкінці фільму важко пригадати, із чиїх вуст пролунала та чи інша репліка.

Проте все стає на свої місця, якщо уявити, що ці четверо друзів - насправді кілька іпостасей одного чоловіка, який вагається у вірності вибраних рішень і сперечається із власним внутрішнім голосом. Та й подорож Слави, Льоші, Каміля та Саші - не просто поїздка фанів на концерт, а пошуки власних першооснов. Із метушливої Москви росіяни приїздять у спокійний Київ, який називають "батьком", а "матір'ю" для них стає Одеса, що зустрічає мандрівників прадавніми жіночими стихіями - морем та велетенським повним місяцем над ним.
Схожі історії знімали ще в Радянському Союзі. Перекладач Бузикін із "Осіннього марафону" та інженер Макаров із "Польотів уві сні та наяву" за віком могли б бути батьками героїв стрічки "Про що говорять чоловіки". Та на відміну від покоління батьків, яке страждало через відсутність вибору в задушливій атмосфері пізнього "совка", їхніх синів непокоять насамперед можливі неприємності, які може принести абсолютна свобода. Врешті-решт, сучасним сорокарічним вдалося переконати себе, що обмеження власних потягів - це не так вже й погано.

Взагалі, "Про що говорять чоловіки" - стовідсотково інтелігентський фільм. При своїй простоті та навіть банальності, стрічка містить алюзії на "Покаяння" Абуладзе та "8 ½" Фелліні. Та водночас, у своїх інтерв'ю "Квартет" наголошує, що їхні персонажі "нормальні люди". Ця гра в піддавки виходить у них не надто зграбно: герої виглядають повними невігласами, коли запитують, хто такий Енді Воргол чи критикують сучасне мистецтво з позицій неосвічених домогосподарок.

Зрештою, стрічка "Про що говорять чоловіки" виглядає штучно створеною конструкцією, де піднесені слова про те, що "дорослі - це постарілі підлітки", вкладаються у вуста уявних "простих людей". Втім, стрічка не позбавлена гумору, особливо епізоди з німцями. Її легко та приємно дивитися, а різні банальності, вочевидь запозичені зі статей у чоловічих журналах, швидко забуваються.

Оцінка фільму 4 з 5

"Замерзлі"

Стрічка розповідає про групу сноубордистів, які опинилися у крижаному гірському полоні. Два хлопця та дівчина сіли на підйомник, аби востаннє з'їхати з гори, але застрягли на середині дороги. Після того, як працівники вимкнули ліхтарі на трасі, друзі зрозуміли, що рятуватися доведеться самотужки. Попереду п'ять вихідних днів, коли траса зачинена, а працівники відпочивають удома, тож сноубордистам доведеться докласти неабияких зусиль, аби вижити у льодовій пастці.

Стрічку Адама Ґріна критики сприйняли неоднозначно: на сайті rottentomatoes "Замерзлі" отримали 47% схвальних відгуків. Вердикт критиків проголошує, що "захопливий, страхітливий, напружений та нетривіальний початок не рятує фільм від сценарних хиб та непереконливої гри акторів".

Втім, у стрічки знайшлися свої шанувальники - вона була номінована як "кращий фільм жахів" на кінопремію "Saturn Awards". Крім того, відвідувачі сайту іmdb поставили картині високі 7,4 бала з 10.

"Future shorts. Все, що вам потрібно - це кохання"

Збірка складається з 13 короткометражних стрічок про кохання із 12 країн світу. Серед них і українська робота - анімаційне відео Олександра Друганова на пісню Смисла.net для сольного проекту Дмитра Шурова Pianoboy.

До збірки входять фільми: "Навіщо це кохання?" Луї Кліші (Франція), "Ґанзфілдська процедура" Кейт МакКарті (Велика Британія), "Смисла.net" Олексадра Друґанова (Україна), "Дівчина у жовтих шкарпетках" Гжеґожа Мускали (Німеччина), "Як не старайся, вона не твоя" Тіма Баллока (Австралія), "Мей Лінґ" Стефані Лансак (Франція), "Пригода у відрядженні" Шона Елліса (Франція), "Забуті племена Нью-Йорку" Керолін та Енді Лондонів (США), "Бувай, ось і все" Торі Мартіенс (Швеція), "Це Японія!" Еріка Тестроута (Канада-Японія), "Втрачений рай" Міхаеля Брезіса та Одеде Бінун (Франція-Ізраїль), "Як я зустріла свого батька" Алекса Монтої (Іспанія) та "Чік" Міхаеля Сохи (Польша).

Реклама:

Головне сьогодні